השקעה עם חברים או בני משפחה: יתרונות, חסרונות ומה שצריך לדעת
"אין לי מספיק כסף לעשות השקעה לבד, ומצאתי חבר / אח שאנחנו רוצים להשקיע ביחד, מה דעתך?"
האם כדאי להשקיע עם חבר או בן משפחה? זו שאלה שעולה מידי פעם בתוך מועדון החברים הסגור של כסף והשקעות, במיוחד כשמדובר בהשקעה ראשונה בנדל"ן- בארץ או בחו"ל. מצד אחד, זה נשמע כמו רעיון טוב – אפשר לאחד משאבים ולבנות תיק השקעות יחד. אבל מצד שני, יש מורכבויות שכדאי לקחת בחשבון לפני שמתחילים.
גיוס כסף להשקעה – יתרון, אבל לא תמיד פשוט
כאשר אין מספיק כסף להשקעה לבד, מציאת שותף – בין אם זה חבר טוב או בן משפחה – יכולה להיות פתרון מעולה. גיוס נוסף של משאבים בהחלט עוזר. אבל, האם זה באמת כל כך פשוט? יש כמה בעיות פוטנציאליות שכדאי לחשוב עליהן מראש.
בהתחלה, הכל יכול להיראות מושלם – יש תוכנית עסקית ברורה, נכס להשקעה שנראה מבטיח, ואפילו תשואות שנראות מעולות על הנייר. אבל מה יקרה בעוד שלוש שנים כשהחיים ימשיכו להתקדם? מה יקרה אם אחד מכם יתחתן, יולדו ילדים, או שירצה לעבור דירה? במקרים כאלה, הצורך במימוש ההשקעה עלול לצוץ בזמן הכי פחות מתאים.
יש השקעות שזו בעיה לממש אותן במהירות. יש השקעות שכשנרצה לממש אותן, אם במקרה תנאי השוק עכשיו יהיו בירידה ואחד מחייב אותנו לממש, אנחנו יכולים להפסיד הרבה כסף.
החלטות שמתקבלות עם ארבע דעות שונות
עוד בעיה שיש, אני תמיד אומר- נגיד שאתן משקיעות עם חברה טובה ושתיכן רווקות כיום. באיזשהו שלב את מתחתנת והחברה מתחתנת ואז פתאום כבר יש 4 דעות. ב-4 דעות עוד יותר קשה לפעמים להחליט מה עושים, כי יש השקעות שהן שגר ושכח, אבל יש השקעות שצריך כל תקופה לקבל החלטות, כמו נגיד נכס להשקעה ומגיע שלב שצריך לשפץ. כן לשפץ, לא לשפץ, צריך להביא אולי 20 אלף ₪ לשיפוץ, כל צד 10,000: האם לשני הצדדים יש את הסכום, אין אותו.
איך לנהל השקעה משותפת בצורה חכמה
כאשר משקיעים יחד עם מישהו, חשוב לדעת לא רק עם מי אתם נכנסים להשקעה, אלא גם מהי התוכנית כאשר דברים לא מתקדמים לפי התכנון. אני ממליץ לערוך הסכם מוקדם, לא חייב להיות הסכם משפטי, אבל חשוב שתהיה הבנה ברורה בנוגע למצבים ספציפיים כמו למשל מקרים בהם אחד מהשותפים רוצה לצאת מההשקעה או אם יש צורך בתוספת כספית באמצע הדרך.
השקעה עם בני משפחה – נושא מורכב עוד יותר
כשההשקעה היא עם בן משפחה, העניינים יכולים להיות אפילו עוד יותר מסובכים. לדוגמה, אם שניכם צעירים ואתם רוצים לרכוש יחד דירה בארץ ואין לכם דירה נוספת, אתם עלולים לפגוע בזכות שלכם לשימוש בפטור ממס רכישה על דירה ראשונה. במקרים כאלה, כדאי לשקול האם כדאי לרכוש את הנכס על שם אחד מכם ולבצע הגנות משפטיות, כדי לא "לבזבז" פטור ממס רכישה לשניכם.
מה כדאי לזכור לפני שמחליטים להשקיע עם שותף
בסופו של דבר, הדבר החשוב ביותר הוא להבין לאן אתם הולכים ולאן אתם רוצים להגיע מההשקעה. האם זו השקעה לטווח ארוך? האם יש לכם אפשרות להתמודד עם שינויים בלתי צפויים כמו הצורך במימוש מוקדם או השקעות נוספות? וכמובן, חשוב להבין שהשקעה עם שותף – לא משנה כמה קרוב או רחוק הוא – דורשת תקשורת ברורה ותכנון מקדים לכל תרחיש אפשרי.
- הכינו תוכנית פעולה ברורה – תדעו בדיוק מה אתם מצפים מההשקעה ואיך תחלקו את ההוצאות והרווחים.
- שקלו את כל התרחישים האפשריים – אם אחד מהשותפים יזדקק לכסף באמצע, איך תנהלו את הסיטואציה?
- הבטיחו שיש לכם גמישות כלכלית – אם יש צורך בתוספות כספיות במהלך הדרך, ודאו שלשני הצדדים יש את האמצעים לכך.
כל זה ועוד מופיע בקורס שלי "לחשוב עשיר להיות עשיר", בשיעור 4 בנושא ההשקעות. בקורס ישנם 6 פרקים ובו אני מלמד את כל בסיס הכסף, בייחוד לאנשים שיצאו מהבית פעם ראשונה והתחילו להרוויח כסף, חיילים, זוגות צעירים, מי שלא למדו חינוך פיננסי, לא מכירים את כל עולם הכספים, השקעות, מגורים, פנסיה, תקציב וכו'. מוזמנים ללחוץ ולהכיר.
לסיכום: מה חשוב לדעת לפני השקעה עם שותפים
כשאתם באים לעשות השקעה שבה מעורב לא רק הכסף שלכם (ואני לא מדבר על השקעה עם בן או בת הזוג, אלא על עם מישהו זר) אתם צריכים להיות בטוחים שמכירים אותו, לדבר מראש על כל מצבי הקיצון, אם מישהו רוצה את הכסף, אם צריך בדרך להוסיף כסף להשקעה מי עושה את זה, איך עושה את זה. לפעמים עדיף לרכוש משהו יותר קטן עם הלוואה בנקאית ולא עם שותף, לפעמים עדיף עם שותף, אין פה איזה כלל אחד שהוא מתאים לכל המקרים.
שיהיו לכם השקעות טובות וכסף מייצר כסף.