תוכלו להאזין לפודקאסט גם בשרותים הבאים

אייטיונס
ספוטיפיי
יוטיוב
RSS

הפודקאסט כסף והשקעות עם עמית עשת

80. גיא עשת – מה שחשוב לדעת על Web3, NFT, מטה-וורס ובלוקצ'יין

לידיעה, בהמשך הדף יש תמלול מלא של השיחה שעמית עשה עם גיא.

גיא חוקר את עולמות הקריפטו, NFT ומטה-וורס.
הוא משקיע במגוון מוצרים ומקים סטרטאפ בתחום.
לרבים, כולל לי, שפע המושגים והמילים האלו לא ברור,
הן ברמת הגדרה מילולית, הן ברמת השימושיות לחיים ומגמות עתידיות.
כמובן דיברנו גם על קריפטו ושפע המטבעות הדיגיטליים,
ושאלתי האם זה הזמן להשקיע.

זהו תחום חדש ומרתק, שרב הלא ידוע על הידוע בשלב זה, אבל לדעתי מעניין לעקוב אחרי ההתקדמות.

הפרק עמוס במושגים טכניים, הסברים מקצועיים ומצד שני הסברים פשוטים.
בגילוי לב אומר שאני לא הבנתי הכל עד הסוף, אבל מצד שני למדתי המון והדברים עכשיו ברורים לי יותר.

בין השאר דיברנו על:

• מה זה web3 ולמה צריך אותו
• מה זה בלוקצ'יין, מה השימושים שלו כיום ומה הצפי לעתיד
• מה זה NFT ומי יכול ליצור אותו
• מי קונה NFT ומה השיקולים של החברות הגדולות לייצר קולקציות NFT
• מה החידוש במטה-וורס והאם הטכנולוגיה כבר בשלה?
• איך מטבעות דיגיטליים משתלבים בעולמות האלו?
• איך בוחרים ארנק דיגיטלי?
• האם העסקאות היום מאובטחות כראוי?
• איך מתמודדים עם עלויות עסקה גבוהות בקריפטו?
• 3 טיפים פרקטיים לחיים

מוזמנים לקרוא עוד בבלוג של גיא: https://geshet.io

כתובת המייל של גיא לשאלות ותגובות: [email protected]

קהילת כסף והשקעות בפייסבוק: https://bit.ly/3GGBT2c

ערוץ היוטיוב של עמית בו סרטונים רבים בעולם הכסף וההשקעות: https://bit.ly/2Kt99Ci

*** כל הנאמר בפרק הוא למטרות לימודיות בלבד ואינו מהווה המלצות השקעה. כל השוקל להשקיע חייב להתייעץ עם יועץ מוסמך. אינני יועץ השקעות או יועץ פנסיוני מוסמך והפרק נועד להסבר בלבד.

תמלול הפרק:

עמית:            שלום לכולם, זה עמית, שמח להיות איתכם היום בפרק מאוד חגיגי, פרק מספר 80, והיום הפרק בשבילי הוא מיוחד, אני אומר את זה תמיד, אבל היום הוא באמת מיוחד, משתי סיבות, אחד, אנחנו עושים פרק על נושא שהוא מאוד מאוד בכותרות, אבל לפני שאני אכנס לפרטים, אז אני רוצה להזכיר לכולם שיש לנו קהילת פייסבוק מאוד מאוד צומחת לפודקאסט, היא נקראת "כסף והשקעות", אתם ממש מוזמנים להצטרף, ונושא הפרק היום זה אחד ה…אני קורא לזה מבוא לתחומים שרבים שומעים ולא מבינים, וגם אני לא מבין, זה כל מיני מילים כאלה NFT ו-block chain ומטא-וורס וקריפטו וכולי, אז אנחנו נדבר היום על פרק כזה. הזכרתי שהפרק הזה הוא מיוחד עבורי, ואני עכשיו גם אגלה לכם למה, כי הוא באמת מיוחד, היום המרואיין שלי הוא גיא, גיא הוא הבן הבכור שלי, הוא אח של בן ויסמין, והרעיון לפרק הזה התחיל בכלל שאמרתי לגיא שמע, אני בא אליך לאיזה סוף שבוע, אני רוצה שתלמד אותי ותסביר לי על העולמות האלה, וגיא ישר אמר כאילו מה, בוא נעשה על זה פרק וכולם ידעו. אז אני ממש שמח להיות פה אצל גיא בבית, אז שלום גיא.

גיא:               שלום לכולם, אני מתרגש להיות פה גם, אחרי 70, הגיע הזמן…

עמית:            ושתדעו לכם שגיא הוא כמו כל מרואיין רגיל, לא ראה את השאלות, הוא יודע על מה סיכמנו כמו כל מרואיין רגיל, על העיקרון, הוא לא יודע מה אני הולך לשאול אותו, אבל בניגוד למרואיינים אחרים שאני שואל אותם ומציג אותם על מה שהם אומרים, אז פה אני החלטתי, אפילו לא שאלתי אותו מה להגיד עליו, אז אני כאן קצת מכיר אותו, אז בקטנה אני אספר שגיא הוא בן 31, היום הוא עצמאי בתחום שנדבר עליו, הוא עוסק בעולמות המחשבים ורובוטיקה מגיל 16, כשהוביל 3 פעמים את ביה"ס משגב לארה"ב בתחרות הפירסט העולמית, גם בצבא הוא עסק בנושא המחשבים ועד היום, הוא היה שכיר במספר חברות, כולל בצוות הדי הקמה של מרצדס ישראל, והוא בוגר מדעי המחשב באוניברסיטת רייכמן בהרצליה. הבהרה חשובה מבחינתי, עולמות הקריפטו, NFT וכל מה שנדבר עליו היום, הם תנודתיים, ואין בשיחה שלנו משום המלצת השקעה בשום תחום או המלצה לביצוע כל פעילות כספית, כל מה שנדבר עליו זה למידע בלבד. אנחנו מקליטים את הפרק בינואר 22', אני לא יודע מתי תאזינו, אז יש מצב שחלק מהדברים כבר התקדמו, השתנו, אז הגיע הזמן לעבור לשאלה הראשונה. גיא, מה זה WEB3? התחלתי בזמן האחרון לשמוע את זה, ראיתי אפילו אתמול פעם ראשונה בפייסבוק מישהו עושה קורס, וחלק מהסילבוס של NFT, WEB3 מה זה?

גיא:               אני רוצה להתחיל בתור דבר ראשון, כמו שאמרת לגבי המלצות השקעה, שום דבר ממה שאנחנו אומרים הוא לא המלצה ותעשו את המחקר שלכם תמיד, אני רוצה להגיד באותה נשימה שהמון מהמושגים שנדבר עליהם היום הם תוך כדי הגדרה, באופן עולמי, כאילו העולם מגדיר אותם as we go, אין למישהו בהכרח תשובה מאוד מאוד ספציפית, ו-WEB3 לפעמים אומר לאנשים מסוימים משהו אחד ולאנשים אחרים משהו אחר, אותו דבר לגבי המון מושגים, הם גדלים as we go. עכשיו באופן כללי WEB3 היום מתאר את הדור, נקרא לזה החדש של האינטרנט ולאן הדברים הולכים, ואם נסתכל על מה שקורה היום, מה שאנשים קוראים לו קצת WEB2, זה בעצם הרשתות החברתיות כמו שאנחנו מכירים היום, שיש לנו איזשהו גוף, פייסבוק או אינסטגרם, אתה פותח בו חשבון, כל ה-followers שלך, כל העוקבים שלך, אתה בעצם עושה את כל האינטראקציה שלך עם הפלטפורמה, ובעצם, כמו שאנחנו יודעים, יוטיוב או גוגל או פייסבוק יום אחד יכולים להחליט לסגור אותך, כלומר זה לא באמת שלך החשבונות שיש לך, העוקבים שלך הם די שלך, אבל הם לא לגמרי שלך. ואם ניקח את זה גם לעולמות של כסף, WEB3 בעצם מתאר המון המון מערכות אינטרנטיות שהבסיס שלהן יהיה סוג של tokens או קריפטו, כמו שאנחנו מכירים, אבל זה בעצם שהאינטראקציה או ה-ownership, הבעלות של מה שיהיה, הוא יהיה יותר שלך או של היוזרים, מה זה אומר? אני יכול היום ליצור אפליקציה מאוד פשוטה, שהסליקה בה או החיבור בה לכסף יהיה דרך איטריום, אני לא צריך לשאול בגדול אף אחד, כי אני מסתמך על הרשת, אני יכול שהוריפיקציה תהיה דרך זה.

עמית:            רגע, אתה נכנסת כבר להמון מושגים שגם אני לא מבין בהם הרבה, ואולי המאזינים עוד פחות, אז למטבעות קריפטו ומה עושים איתם אנחנו נגיע בהמשך השיחה, אבל כבר זרקת פה איזשהו מושג, token, אז מה זה token?

גיא:               token, המון מושגים, זה עוד דבר חשוב, המון מושגים מקריפטו או מהעולם הזה החדש של WEB נשמעים נורא מפוצצים, אבל בסוף תמיד אם אנחנו נוריד אותם לעולם שאנחנו מכירים, תמיד יש להם הקבלה שהיא מאה אחוז רגילה למה שאנחנו מכירים.

עמית:            פשט לנו.

גיא:               אז token-ים בסופו של דבר זה עוד שמות לכסף, ולכולם יש מועדון חברים בכל סופר ויש להם נקודות שהם צוברים עם הקניות שלהם, בסוף זה token, token זה איזשהו כסף, נקרא לזה צבוע, שיש לו שימוש מסוים. עכשיו היום פשוט בעולם של block chain מאוד קל ליצור עוד כאלה, באותה מידה שלכל מועדון לקוחות קל ליצור את הנקודות שלו ובכרטיס אשראי, אז לי קל ליצור היום בעצם token-ים או מטבעות חדשים כאלה שיש להם שימוש שאני מחליט אותו, אבל זה הגדרה שאנחנו מכירים לגמרי מקודם, והיום אני יכול ביותר ויותר מערכות להגיד אני בונה מערכת חדשה שתאפשר לאנשים לקנות, אפילו מצרכים לסופר, ויקנו בה רק ב-token שלי, מה זה אומר? שאתה תהיה חייב שיהיה לך את המטבע שלי ורק איתו תוכל לקנות. זה בגדול מה שזה אומר.

עמית:            נראה לי שאנחנו בטח נחזור לזה יותר מאוחר, כי כמו שאמרת, אני אפילו לא ידעתי איזה סדר לסדר את השאלות, כי מטבעות דיגיטליים, אני חשבתי שנגיע לסוף, אז אולי אנחנו נגיע באמצע, אבל אני רוצה עוד רגע להישאר ב-WEB3, אתה אומר היום אנחנו ב-WEB2, אין לי מושג מה היה ב-1, אבל אין לנו זמן להרחיב על 1, אבל מה זה אומר? האם זה אומר שאני, האתר שלי, סתם, עמית 2invest.co.il, האם פתאום אני צריך להקים לו…לקרוא לו אחרת, כאילו לשם האתר, לדומיין, המשתמש שרוצה להגיע אליי, הוא יגיע אליי ממקום אחר?

גיא:               לצורך העניין, לא נגיע לדברים האלה, האינטרנט בעולם של WEB3 עדיין די נראה אותו דבר, מה שזה מאפשר אבל זה יכולת חדשה גם לקנות ולמכור, ויכולת חדשה להזדהות, למשל אתה יכול בתור אתר, נגיד האתר שלך, אתה יכול לחבר אותו למה שנקרא WEB3 ולאפשר לאנשים להשתמש בארנק ולשלם לך דרכו, אתה יכול ללמוד עליהם עוד דברים, תכף נגיע ל-NFT's, נגיד מה אני יכול לעשות בעולם הזה, וכמו שאמרנו, העולם מגדיר יותר ויותר מה זה WEB3, אבל אם נלך לעולם של הבעלות, אתה יכול, בתור מישהו שרוצה שיהיה לו קהל, אתה יכול שהאינטראקציה שלך תהיה הרבה יותר ישירה מול האנשים, כי אתה מסתמך על block chain, מאשר שאתה רק מנהל את ה-followers שלך או את האנשים שעוקבים אחריך, בפלטפורמות שהן ריכוזיות או centralized, זה מוסיף המון אתגרים ובעיות מסוג חדש, אבל זה משהו אחר.

עמית:            האתגרים שלי לפחות, ואני מניח של חלק מהמאזינים, זה קודם להבין מה אתה אומר, ואתה השתמשת פה בעוד מושג, שבמקרה הוא גם השאלה הבאה, אז אנחנו קצת עשינו הרבה שיחות שתנסה להסביר לי מה זה block chain, אתה עכשיו הזכרת אותו, אז תסביר לנו בבקשה מה זה בעצם block chain ואיך אתה רואה, נכון לראייה שלך, השימושים העתידיים שלו, נגיד שנה-שנתיים הקרובות, לא מה יהיה עוד 100 שנה.

גיא:               זו גם שאלה ענקית ולהיכנס אליה ממש, אני חושב בכיוון של השיחה הזאתי, אבל בגדול אם אנחנו מסתכלים על block chain, אפשר להקביל את זה לאיזשהו database או לאיזשהו מקום שאני רושם בו רשומות או records, ומה שמיוחד בו, אחד הסיבות שזה גורם לעלייה כל כך גדולה בשימושים בו, זה היכולת שלו להיות מבוזר, כלומר שאין ישות אחת ששולטת בו, ודבר שני, זה היכולת שברגע שהכנסת רשומה, עקרונית, אם הכול עובד כמו שצריך, ויש המון מנגנונים מתמטיים וביזוריים שעובדים על זה, אי אפשר למחוק אותה, מה זאת אומרת? ברגע שנכנס משהו, הוא שמה לעד, ואחת הסיבות שכסף זה ה-used case או השימוש הראשון ב-block chain, כי בעצם כסף מתנהג באותה רמה, ברגע שאני עשיתי העברה ממני אליך, אני רוצה שלעד היא תישמר ולעד אף אחד לא יוכל לרמות אותה, וכל העולמות האלה של de-centralization, של ביזוריות או של block chain, הם מדברים המון על איך להוציא את ה-trust או את האמון מאנשים לתוך מערכת, להגיד יש מערכת, אני רואה את החוקים שלה, החוקים שלה, מתמטית ותכנותית, יודעים למנוע רמאויות, אז אני לא צריך בעצם לדאוג שיהיה שוחד, שיהיה רמאות, שיהיה זה, שוב, המון אתגרים אחרים, אבל זה המקור.

עמית:            block chain, עוד פעם, עשיתי, כמו שאמרתי לך, אתה יודע, כי עשיתי איזה קורס פינטק וגם למדתי קורס קצת על block chain, אני לא איש תוכנה, לא מבין בזה גדול, אבל איך זה עובד היום? זאת אומרת היום, כשאני, עוד פעם, ניקח סתם דוגמה את אותו אתר שלי, כאילו האתר שלי, אז זה שזה יהיה ב-block chain, יאוחסן, אז אני ארוויח מזה משהו? האדם המאזין? הרגיל? או שזה רק טוב לעסקים?

גיא:               זה עוד אחד מהדברים ש-WEB3, שאחד החזונות של חלק מהסטרטאפים שקמים או החברות, זה באמת לתת יותר כוח ל-individual, ליחיד, ופחות הצורך להסתמך רק על חברות, שוב, זה קונספט כזה מאוד גדול, אבל פרקטית, בדיוק מה שאתה אומר, אתה תוכל להשתמש בכוח של הרשת, עכשיו מי זאת הרשת ולמה בעצם היא קיימת? זה משהו שחשוב ב-block chain, כי בסוף ה-block chain אמרנו זה איזשהו אוסף של שרתים שמתקשרים ביניהם ופרוטוקלים שבעצם מוודאים שכל דבר שנכנס למערכת הוא תקין ואין רמאויות. עכשיו למה בעצם שזה יקרה? למה בעצם שמישהו יעשה את זה, אני לא רוצה שניכנס לזה יותר מידי, אבל בעצם במנגנונים האלה, באותם פרוטוקולים, בין אם זה ביטקויין, איטריום או כל אחד אחר, יש בעצם reward או איזשהו פרס שאותו בנאדם, שמריץ את השרת, מקבל, כלומר אתה צריך לשלם ממש עמלה, כמו שאתה משלם עמלה בבנק, יש עמלות, היום אם נדבר על זה בביטקויין, זה באיטריום, הן מאוד מאוד גבוהות, והעמלות האלה הן בדיוק משלמות לאותם אנשים שמריצים את הדבר הזה מאחורה.

עמית:            אנחנו נדבר עוד מעט יותר על העמלות, אז בעצם, אני רוצה עוד פעם לחזור ולהבין, אני האדם הרגיל, המאזין, רוב המאזינים שלנו זה אנשים רגילים, כמוך-כמוני, הם לא עסקים גדולים, להם, הם ירוויחו משהו מה-block chain?

גיא:               אני חושב שכן, כי דבר ראשון, שוב, אנחנו נראה איך זה מתקדם עם השנים, השנה ושנה הבא, אבל הם יקבלו עוד אופציות אני חושב, עוד אלטרנטיבות, לדברים שיש היום, בין אם זה עוד אופציות לתשלום, בין אם זה עוד אופציות לעבוד עם הלקוחות שלהם, אם אני אמן זה אופציות חדשות לשמור על הקהל שלי, עכשיו זנ לאו דווקא דברים שלא היו קיימים פעם, כמו שהרבה פעמים היום הגישה אליהם תהיה יותר קלה, לפעמים גם יורת זולה או יותר פשוטה, ובית, זה אמור לאפשר תקשורת מסוג חדש, אבל באיזשהו מקום זה גם המון קונספטים שקיימים היום, ורק דרך חדש להסתכל עליהם או טיפה יותר הרבה פעמים ביזורית, כלומר שאתה לאו דווקא מסתמך על ישות אחת שאם היא החליטה לסגור אותך אתה נעלם, אלא על איזשהו משהו יותר גדול ברקע, שאם, שבעצם הוא תמיד שמה לעד, או לצורך העניין ככל שהרשת קיימת.

עמית:            אז סופר תאורטית, הרי לא פעם יש לאנשים פרטיים גם את הבעיה שפייסבוק סגרה להם את החשבון, למה? כובע, בטח לעסקים קטנים, תאורטית פייסבוק או המתחרה שלו יקום  על ה-block chain ואז פתאום האנשים בקהילה, כמו שלי יש קהילה, יש לי חמשת אלפים ומשהו אנשים בקהילה, חמשת אלפים מאתיים, שלוש מאות, אז הם בעצם, אני, לא יוכלו לסגור לי אותם?

גיא:               באופן מאוד תיאורטי כן, פרקטית, איך זה קורה, זה עדיין אין use case או אין רשת חברתית אמיתית שקמה על דבר כזה, אבל אם תכף נגיע ל-NFT, בסוף NFT זה איזשהו רישום של מי מחזיק מה, והרישום הזה הוא שמה לעד, כל עוד הרשת קיימת, ואם ההנחה היא שהרשת תמשיך להיות קיימת, וכרגע אני מדבר על הרשתות הגדולות, לא על דברים מאוד מאוד קטנים, אלא רשתות ענקיות שמו איטריום או סולנה, שכרגע יש להם שווי שוק של מיליארדים ומאות (לא ברור, [00:13:47.04]) שמריצים, זה לא משהו שסביר שייסגר כל כך מהר, אבל כמו כל דבר, כשהתחלנו את הפרק הזה, הסיכונים נשארים, זה לא שאין סיכונים שנעלמים פה בשום דבר.

עמית:            לא, אני מנסה כל הזמן בעיניים שלי, ואני מנחש, בחלק מהמאזינים, לקחת את זה בסוף לעולמות שלנו, כי אתם, העולמות של האנשים שמבינים או חושבים שהם מבינים ומייצרים את העתיד, אתם יודעים על מה אתם מדברים, אבל אני שומע כל מיני דברים, ובאמת השאלה הבאה זה, הזכרת את זה כי, אתה הנושא הזה של NFT, אז קודם כל,

גיא:               רגע, אבל אני רוצה לפני זה להגיד משהו חשוב בדבר הזה, בגלל שבסוף block chain הוא תעשייה מאוד מאוד חדשה, חדשה ברמה של היא קיימת מ-2013 פרקטית, כאילו באנושות, אם תסתכלו בחיפושים בגוגל, בתכל'ס זה קיים נגיד מ-2013, והיום אנחנו כמה, זה 8 שנים, ברמת האנושות זה נורא נורא קצר, כלומר אנחנו רגילים, המערכות שאנחנו עובדים עליהן, של תוכנה היום, פייסבוק קיימת יותר זמן מהדבר הזה, וזה עוד מעט מידי זמן בשביל שהדברים יהיו מאוד מאוד נגישים לכולם. אחד האתגרים שלי, ושל כל התעשייה הזאתי, כי אני עכשיו גם נמצא בשלב של, לא הזכרנו את זה, אבל אני עכשיו בשלב של הקמת סטארט-אפ בעצמי, ושל חיפוש רעיון שאנחנו רוצים להתמקד בו, בעולמות האלה, יש המון המון סיבוכיות שנותנת advantage או יתרון לאנשים שהם טכניים, וחלק ממה שהעולם הזה עכשיו לאט לאט עובר, זה איך מנגישים אותו ליותר אנשים, איך מפשטים אותו, אז זה, תניחו שהרבה דברים הם מורכבים עכשיו, וכנראה עם הזמן הם יהיו יותר ויותר פשוטים, ככל שיעברו 22', 23'.

עמית:            אז מה זה ה-NFT בכל אופן?

גיא:               NFT, NFT בעצם,

עמית:            מה הראשי תיבות?

גיא:               סבבה, אז נתחיל ככה, NFT, הראשי תיבות זה non fundable token, עכשיו fundable זה מילה מפחידה, אבל היא מילה מאוד פשוטה,

עמית:            מה זה בעברית?

גיא:               שאלה ממש טובה, אני לא יודע,

עמית:            אוקיי, רק שתדעו, גיא יודע אנגלית ברמה של אמריקאי, אז אם הוא לא יודע זה כנראה באמת מילה שמישהו,

גיא:               אני לא חושב שמישהו, האקדמיה נראה לי עוד לא הגיעה לזה,

עמית:            נראה לי מישהו המציא אותה לטובת ה…

גיא:               היא תגיע לזה. Non-fungible token / fungible זה מילה די פשוטה שבסוף אומרת משהו שאפשר להחליף אותו אחד בשני, מה זאת אומרת? כסף, שקלים או דולרים, הם fundable, שקל אחד הוא כמו שקל שני, אם יש לך 100 שקל, כל אחד מתוכם, או מאה שקלים, כל אחד מתוכם הוא אותו דבר, אני יכול להחליף אחד בשני, ביטקויין, איטריום, סולנה, כמעט כל המטבעות שאתם מכירים, הם fungible, יש לי ביטקויין אחד, ביטקויין שני, אני יכול להחליף ביניהם, סבבה, אין שום הבדל, בסוף זה אותה יחידה. משהו שהוא Non-fungible, זה משהו שהוא ייחודי, כלומר שאין לו תחליף, עכשיו רוב העולם שאנחנו מכירים, במציאות, הוא Non-fungible, גם החולצה שלי היא לא כמו החולצה שלך, גם אם היא נוצרה אותו דבר, בסוף היא שלי. הדרך הכי קלה לדעתי להקביל את זה, זה כרטיסים להופעה. בוא נגיד שיש לנו שני סוגים של הופעות, אחת הופעה ואחת סרט בקולנוע. אם יש לי כרטיס להופעה בירקון, ויש 100 אלף כרטיסים, כל כרטיס הוא אותו דבר, אני יכול למכור למישהו כרטיס וזה fungible, כלומר אני יכול להחליף אחד בשני. אם תיקחו רגע אולם קולנוע, בסוף באולם קולנוע לכל אחד יש מקום, יש שורה, יש כיסא, ואומנם הכרטיסים כל אחד הוא כרטיס לקולנוע, אבל כל כרטיס הוא ייחודי, כי הוא מסמן מקום מסוים, ואם אתה רוצה להחליף כרטיס אחד עם השני, אז זה מחליף משהו מאוד מאוד ספציפי, וגם יותר מזה, וזה גם חלק מהעניין, יש כמות סופית, גם במטבעות יש כמות סופית, ב-NFT זה אפילו משחק הרבה פעמים קטע יותר. עכשיו אם ניקח רגע את המושג הזה NFT לעולם של block chain, או לעולמות שאנחנו מדברים עליהם כרגע, אז חשוב להבין שזה גם קונספט יחסית חדש, בגדול זה פרץ לתודעה, עשו ניסיונות לפני זה, גם ב-2012 ו-13, אבל זה פרץ לתודעה בגדול ב-2017, עם פרויקט שנקרא קריפטו-קיטיז, שזה בעצם מישהו בנה סוג של משחק, שאתה יכול לייצר חתולים או חתולות ב-block chain, וכל חתולה היא ייחודית, עכשיו מה זה אומר ייחודי? וזה, גם חשוב מאוד שנדבר על זה בכל העולם הזה של NFT, הרבה פעמים המקורות של העולמות האלה הם gaming, כלומר אי אפשר לקחת מאוד ברצינות, ברמת הלחפש לוגיקה ענקית, כי הרבה פעמים המקור של הדברים האלו הוא פשוט משחק ואומנות, וזה שכל חתולה היא ייחודית, זה אומר שיש לה attribute או איזשהם מאפיינים שהם ייחודיים, מה זאת אומרת? אם יש לי 10 סוגים של שיער, 10 סוגים של רקע, 10 סוגים של רגליים, כבר זה מייצר לי המון המון אופציות.

עמית:            גם היה פרויקט ששמעתי על אלף או עשרת אלפים סוגי דונאטס.

גיא:               בדיוק, אז תכף נדבר על איך זה הגיע היום, אבל המקור של זה התחיל ב-2017, זה היה בום מטורף, זה היה מאוד מאוד מוצלח, וזה די נעלם, כאילו מאז זה די נעלם, וזה שוב פרץ מאוד חזק לתודעה ב-2021, ממש בתחילת השנה, לא יודע אם יש סיבה מאוד מדויקת למה, אני חושב שזה מאוד קשור לעובדה שנכנס המון כסף לשוק, ספציפית של קריפטו, ואנשים פשוט חיפשו used case וזה פשוט התחיל וזה מן גל כזה שסחף המון המון אנשים. אפשר תכף לדבר היום על איזה סוגים זה, אבל חשוב להבין שבסוף, במה שיש בפנים, כי זה נשמע נורא מפוצץ, הבסיס של זה הוא נורא נורא פשוט, זה בסה"כ איזשהו מערך, איזשהו record שאומר לי יש את זה ולך יש את זה, כלומר זה נשמע נורא נורא מפוצץ ב-NFT, פרקטית, זה בסוף אומר מה שלי ומה שלך, בתוך איזשהו סט מסוים של אופציות.

עמית:            אבל שלי ושלך ברמת תוכנה כזו או אחרת, שעושים לה ויז'ואל.

גיא:               בדיוק, בין השאר, כלומר אז אפשר תכף לדבר על איזה סוגים יש, אבל מה שאנחנו מכירים בתור התמונות, זה רק used case מאוד מאוד ספציפי, שהיום הוא הכי נפוץ, אבל אני לא חושב שבהמשך הוא יהיה הדבר הכי נפוץ, יכול להיות, כי בעצם זה מתחלק, תגיד אם אתה רוצה לדבר על זה עכשיו או אח"כ, זה מתחלק לכמה סוגים של דברים שיש היום, אז אופציה אחת זה באמת כל העשרת אלפים, שתכף נדבר בעצם מה זה אומר, ובהמשך, והיום אנשים מנסים להבין איזה עוד שימושים אפשר לעשות לשמירה של רקורדים. אתמול דיברתי עם מישהו שהוא בונה עכשיו מערכת שהוא משקיע ב-, יש לו עסק של וויסקי יקר, כאילו של וויסקי כזה, יישון וויסקי, והוא נותן לך NFT על העובדה שהוא מחזיק לך storage, כאילו איחסון של משהו אצלו, בסוף זה מזהה ייחודי.

עמית:            אתה כל כך שוחה בזה ואני לא, אז אני רוצה שננסה להתקדם בקצב שאני יכול להכיל, ובתקווה שזה יעזור גם למאזינים, אז השאלה עכשיו שיש לי, מי יכול לייצר NFT, האם זה עולה כסף והאם צריך הסכמה של מישהו.

גיא:               או, שאלה מצוינת.

עמית:            לא, 3 שאלות…

גיא:               נדבר על זה ואז נדבר גם על למה בכלל. אז דבר ראשון, כל אחד יכול לעשות NFT, בסוף, כמו שאמרנו, האינטראקציה עם ה-block chain, עם כל רשת, היא אפשרית לכולם, וזה בדיוק מה שהעולם הזה מנסה לקדם, של אין חסמים, כאילו איש מגוואטמלה, איש מישראל ואיש מארה"ב, יש להם אותה גישה, הם צריכים אינטרנט, הם צריכים לשלוח טרנסאקציה, לשלוח העברה, לשלם את אותה עמלה, וזהו, מבחינת כולם הם שווים. אז עקרונית, כל אחד. יש המון המון המון open source, המון קוד פתוח באינטרנט שעושה את זה, וכמו שאמרנו, היום כבר נוצרות מערכות שמאפשרות לך בצורה מאוד פשוטה, עם UI כזה, באתר, להעלות את זה או לעשות את דברים בעצמך, ולדעתי זה הולך להמשיך להיות יותר ויותר פשוט, כי היום אתה כן צריך יכולות קוד כאלה ואחרות, אבל זה הולך להיות יותר ויותר פשוט ככל שיעבור הזמן.

עמית:            אני רוצה רגע לשאול, אז אתה אומר אפשר לעשות, עם קוד, צריך ידע, בסדר, יש מלא אנשים עם ידע, ורואים כל הזמן עכשיו בעיתונות שאנשים מייצרים, גופים גדולים וקטנים. השאלה האם יש איזושהי רגולציה, ואני רוצה להסביר את השאלה שלי. אני רואה שאנשים אומרים העליתי יצירת אומנות, עכשיו אני אומר טוב עמית, אני הולך עכשיו ללובר, מצלם את המונה ליזה, מעלה אותה NFT, יומיים אחריי מגיע סשה מלא יודע, ממולדובה, ומגיעה אחרי זה ניקול מצרפת, והם גם עושים, האם יש פה, כאילו מונע ממישהו, זאת אומרת לי זה נשמע, סליחה על המילה, די חירטוט, שאומרים לי זה בלעדיות, כי אם כל אחד יכול לעשות מיצירה פומבית,

גיא:               חשוב שנדבר בכלל על מה עומד מאחורי זה, כי הרבה פעמים,

עמית:            תסביר לנו.

גיא:               שנייה, נדבר על זה, ואז נדבר על למה בעצם כל הדבר הזה תופס, כאילו באמת זה הרבה יותר חשוב, יש המון היתפסות על התמונה ובאמת תמונה היא חלק מאוד ספציפי, היא לא חלק קטן, אבל היא חלק מאוד ספציפי מהדבר הזה. אז דבר ראשון לגבי copy right, יש באמת בעיה היום, שהיא, כמו שאמרנו, הרבה דברים הולכים ותופסים הגדרה תוך כדי. אם אתה עושה NFT של מוצר ציבורי, של מוצג, אם תיקח את קוקה קולה או דיסני או לובר לצורך העניין, ככל הנראה אתה תקבל תביעה, כלומר שוב, תביעה זה אומר, אם ידעו מי הבנאדם שעומד מאחורי זה, ואם לא יודעים,

עמית:            בוא נפשט את זה, נדבר על מישהי ששנינו מכירים, זאת אימא שלך ואשתי היקרה, שהיא עושה עבודות פסיפס, היא מוציאה ספרים, זאת אומרת היא קטן, היא לא יודעת אם מישהו עכשיו יעתיק אותה ויתבע אותה, כאילו לתבוע אותו, כן? אין לנו משאבים לזה, אז בוא, אם אתה אומר, אתה צודק, גוף גדול יש לו כסף, יש לו רגולציה,

גיא:              אלף, באמת זאת בעיה, בכלל, הבעיה של fraud, של scam, של רמאויות, היא בעיה אמיתית וכואבת בקריפטו, באמת בעיה אמיתית וכואבת, גם בתוך פלטפורמות של מדיה חברתית, של חשבונות מזויפים, באמת בעיה כואבת. עכשיו, הדבר היחידי שמישהו קטן יכול לעשות, ברגע שהוא רואה זיוף, זה לפנות לאותו, בדרך כלל יש market place או את הבורסה שבה אתה יכול לקנות ולסחור, ולבקש מהם להוריד, הבעיה שלפעמים הם כל כך עמוסים שזה יכול לקחת זמן, הייתי בכנס לא מזמן ובדיוק דיברו על זה שיש אתר שנקרא divine art, שזה אתר אומנות ענק בבעלות של wix, שמה יש להם AI ענק שבדיוק עושה את זה, לנסות למנוע מאנשים להעלות זיופים, עכשיו זאת באמת בעיה, עכשיו אני רוצה רגע לדבר לפני זה על copy right, כי דווקא הרבה מהפרויקטים של NFT באיזשהו מקום, כשהם יוצאים חדשים, מעודדים את זה, שיעתיקו אותם או שייקחו משהו בהשראתם, כי זה קצת מייצר להם יותר promotion בתור הראשונים, דווקא לפעמים מגדיל את הדבר הזה, אבל כל הקונספט של העתקה הוא מאוד מאוד מאוד בעייתי. עכשיו אני רוצה רגע לפני זה לדבר בכלל לא על התמונות, אלא על למה בכלל הדבר הזה תופס. עכשיו, דבר ראשון, אני חושב שיש כמה דרכים להסתכל על למה הדבר הזה תופס. באופן ראשוני, זה מאפשר לאנשים לסחור ו-to speculate, לשער, כמו שאנשים קונים מטבעות ורוצים שזה יעלה או שזה ירד, עכשיו צריך לזכור שהמנגנונים האלה, או שהאנשים קונים ומוכרים, זה לא משהו שקריפטו המציא, זה משהו שקיים משחר האנושות וקיים גם הרבה לפני זה, בדיוק אתמול חבר שלח לי שמסתבר ששוק הנעליים, שעושים קולקציות מיוחדות, הוא מלא בדיוק באותה מידה, בלי שום קריפטו, שאנשים קונים ומוכרים נעליים, אז הקונספט הזה שאנשים אוהבים לעשות טרייד בין דברים נדירים, אז הוא חשוב. עכשיו בדיוק אמרתי את המילה שהיא מאוד מאפיינת את התחום הזה וזה נקרא נדירות, מה זה נדירות? בסוף, גם בקולנוע, יש לך מושבים שהם יותר טובים ופחות טובים, ובתוך כל בניין יש דירות שהן יותר טובות ופחות טובות, אז בכל אוסף של אופציות, תמיד יש את האופציה היותר טובה, והאופציה הפחות טובה. בדרך כלל, באנושות, מה שיותר נדיר, עולה יותר כסף. עכשיו איך אתה מייצר נדירות בתוך, סתם מהאוויר? אם אתה מייצר עשרת אלפים עותקים של משהו, שכולם אדומים, ורק שניים צהובים, הצהובים נדירים, והרבה פעמים הדבר הזה עובד על הקונספטים האלה, ואם תזכרו אנחנו מתחילים מ-gaming ומקלפים, גם בקלפים, ואני בטוח שכל אחד היה ילד ושיחק בקלפים של כדורגל או של פוקימון, או הילדים שלו, זה אותם קונספטים שלי יש משהו שווה, לך אין את זה, מה אתה נותן לי תמורה, או איך אתה משלם לי, והדבר, אחד הנוספים שמאוד מזין את הקהילות האלה, מעבר לאני קונה בזול, מוכר ביותר, זה יעלה, זה לא יעלה, שזה לגמרי חלק ענקי, זה העובדה שזה פתאום יוצר קהילות סגורות, וזה משהו שמאוד חשוב לדעתי לשים אליו לב, וגם זה קשור מאוד ל-WEB3, מה זאת אומרת? בוא נגיד שעכשיו אני מייצר קולקציה של עשרת אלפים אריות, לצורך העניין, לי יש כמה אריות,

עמית:            יש לך חמישה, מה זה כמה? אתה…

גיא:               עשרת אלפים אריות, מה שאני יכול לעשות בעזרת ה-block chain, זה לוודא למי יש ולמי אין, ואני יכול ליצור קבוצה, עכשיו העולם הזה מתנהל בעיקר בטוויטר ובדיסקוד, טוויטר כולם מכירים, דיסקוד זה מערכת, היא התחילה מ-gaming, זה בגדול סוג של, אם מישהו מכיר slack או teams, זה איזושהי דרך לתקשר וליצור עולם כזה עם המון ערוצים והמון הודעות, כמו וואטסאפ עם המון קבוצות, אבל סגור. אני יכול ליצור ערוץ דיסקוד כזה רק לאנשים שמחזיקים את האריה, ואני אומר להם אם אתם רוצים להיות חלק מהקבוצה הזאתי, אתם חייבים לקנות, אתם חייבים להיות בפנים, אני יכול לדעת, כשבנאדם בא להתחבר, האם יש לו אריה או אין לו אריה, אני יכול לתת לו הנחה על בסיס זה, אני יכול להגיד לך יש מסיבה, אבל אתה תוכל להיכנס למסיבה רק אם יש לך ownership, ואני יכול לוודא את זה, כי אני יודע לוודא שב-block chain מה רשום.

עמית:            מה שאתה אומר בעצם, שהמידע היום, ה-block chain ולכל זה מאפשר ציבוריות ולא פרטיות, זאת אומרת אם אני רוצה להזמין אנשים למסיבה, ורק מי שיש אריה, אני לא צריך לשאול אותך אם יש לך אריה או לא, אני יכול איכשהו להסתכל ברשת ולראות האם גיא מחזיק אריה.

גיא:               כן, אז ה-block chain ברובו הוא, זה נקרא פסבדו אנונימי, הוא אנונימי ברמת הכתובות, אבל אתה כל מה כתובת עשתה, כלומר יש כתובת, אבל ברגע שאני יודע שהכתובת היא שלך, אני יודע את כל מה שאתה עושה, אז אני יכול בגדול ליצור כתובות חדשות ושוב, אנשים שהם פורצים, הם האקרים, הם יודעים לעשות את זה יותר מתוחכם, אבל היתרון והחיסרון של block chain הוא שזה אנונימי, אבל זה לא באמת אנונימי, כלומר אני יודע איזה כתובות ארנק מחזיקות את ה-NFT ואני יכול לוודא אותן ואני יכול להגיד אוקיי, רק הכתובת הזאתי תוכל לעשות משהו, ואני רק אחזור לנקודה הקודמת, האספקט החברתי הזה, מעבר לרק משהו שיעלה או ירד בערך שלו, הוא פתאום מייצר קבוצות שהן קצת כמו חברות שצומחות מלמטה, כלומר לחברות האלה יש המון כסף, אני עכשיו חלק מאיזשהו פרויקט שהם גייסו במכירה של 8,000 עותקים משהו כמו 8 מיליון דולר, ופתאום הם הולכים עכשיו להקים עם זה דאו, ופתאום יש לך חברה עם כסף, עם אנשים שהם בפנים, שהם רוצים לעשות משהו, ואחד האתגרים הבאים זה אוקיי, מה עושים, שזה שאלה פתוחה ובאמת, וגם באותה נשימה חשוב להגיד שגם הרבה אין הסכם, והרבה עושים את זה נטו בשביל הרמאות, וחשוב להבין את זה, אם נחזור לנקודה הראשונה, אם אני עכשיו אומר כן, אני אקנה NFT כי זה מגניב, סבבה, אבל מאוד מאוד חשוב להסתכל מה עומד מאחורי הדברים, האם יש מישהו שדוחף את זה סתם, כי כל פרויקט שמצליח היום בעולם, וצריך לזכור את זה, נדחף שיווקית מאוד מאוד חזק, האם זה נדחף שיווקית למטרה טובה או למטרה רעה? זה משהו שצריך להבין, אבל,

עמית:            זה מוביל אותי לשאלה, אני ראיתי, בטח יש עוד, גם גוטצ'י, גם נייקי, גם H&M, עושים קולקציות NFT, עכשיו סתם סקרנות שלי, עכשיו נייקי נגיד, כי גם הזכרת נעליים, שבאמת יש קולקציות, האם המחיר שקונים את זה בטוקנים, זה כמו המחיר שאני אלך לקנות בחנות? או ששמה זה כאילו יותר יקר, או זול?

גיא:               אז חשוב ש-, באמת נקודה טובה, ואני ממשיך רגע שנייה מאיפה שהייתי קודם, למה עושים NFT היום, אז היום רואים יותר ויותר מותגים, בין אם זה ביגוד ובין אם זה כל דבר אחר, למבורגיני הולכים להוציא עוד רגע וכולם הולכים, בעיני פשוט בשביל brand awareness, זה עוד איזושהי דרך שלהם לתקשר את המותג שלהם, לרכב על הייפ, אבל גם לתקשר את המותג שלהם, ליצור אולי איזושהי קהילה של אנשים שהם גרופיז של גוטצ'י, או לגרום לאנשים להרגיש יותר טוב. עכשיו לגבי סוגיית המחיר, אני מבדיל, אני חושב שכרגע אין שום קשר, היום יש קו אחד של מוצרים בעולם הפיזי, קו אחד של מוצרים בעולם ה…נקרא לזה קריפטו, לפעמים הדברים בקריפטו מתומחרים הרבה הרבה יותר גבוה, למה? ככה, כי אפשר או כי רוצים,

עמית:            early adapters, מגניב.

גיא:               כן, אבל אני חושב ש-, אם כבר הזכרת את נייקי, נייקי רכשה חברה לפני כמה שבועות שנקראת ארטיפקט, ממש מגניבה, כדאי לכם להסתכל, זה RTFKT, שהם עושים אוואטרים בביגוד למטא-וורס, אנחנו תכף נדבר על זה, אבל דברים סופר סופר יפים, ואחת הסיבות לרכישה הזאתי, כי הם גם מבינים שה-presence, הנוכחות שלהם באותו עולם דיגיטלי, בין אם זה קריפטו ובין אם זה מטא-וורס, ותכף נדבר על זה, זה לא אותו דבר תמיד, היא תהיה יותר יותר חשובה, אני , אחד הכיוונים שאני מסתכל עליו גם זה, אני חושב שמותגים כאלה, תכף יהיה להם revenue, יהיה להם רווחים, ב-22', 23', 24', מכיוונים שהם לא חשבו, כמו שדיסני היום, חלק גדול מהרווח שלה זה דיסני פלוס, שפעם זה לא היה, ולאו דווקא המוצרים הפיזיים שהיא מוכרת, יש מצב שגם נייקי, עוד מעט, חלק גדול מהמוצרים שהיא תמכור, הם דווקא יהיו לאו דווקא פיזיים, שבינינו, זה גם מייצר פחות זבל, זה גם בסדר.

עמית:            זה מייצר זבל אחר, אבל בוא, אנחנו כבר בערך באמצע, אנחנו צריכים להתקדם, כי זה מרתק, ואני לא יכול לצערי להעמיק בכל תחום, כי אני גם לא אבין כנראה הכול, אז הזכרת את המטא-וורס, אז כמו שביקשתי ממך ב-NFT לתת לנו קודם כל סקירה במטא-וורס, כי גם אני, רואים כבר כתבות על זה, רואים דברים, אתה שם משקפת ואתה בעולם אחר, ומה זה מטא-וורס?

גיא:               לפני שנדבר על מטא-וורס, חשוב לי להסביר שגם מטא-וורס לא הומצא כשמארק צוקרברג העביר את פייסבוק למטא, זה קונספט שקיים כבר כמה שנים, אני חושב שהמילה התחילה ממש מזמן, אבל אותו קונספט של מטא-וורס קיים כבר כמה שנים, ועוד דבר שחשוב להבין, קריפטו ומטא-וורס זה לא אותה מילה, כלומר מטא-וורס לא חייב להיות מבוסס קריפטו, הוא יכול להיות אופציה, אבל לא רק, זה מאוד חשוב רק להבין את זה. מטא-וורס בגדול מתאר עולם וירטואלי, דיגיטלי, שאתה יכול להיות שקוע בתוכו, הוא יכול להיות ב-VR ו-AR, כלומר המשקפות האלה, והוא יכול גם לא, הוא בעצם, באיזשהו מקום שיכפול של החיים האמיתיים שלנו, רק הם בצורה דיגיטלית, שאני יכול גם לתקשר עם אנשים ולראות אותם, אני יכול לחוות מקומות, אני יכול להתהלך בעולמות מקבילים, בין אם הם נראים בדיוק כמו גבעתיים, כשאנחנו פה היום, או שהם נראים דמיוניים לחלוטין, אני יכול ליצור אינטראקציות חדשות, כי בעצם היום הדרך היחידה שאנחנו מכירים לתקשר עם אנשים, היא דרך זום או דרך טלפון, שבינינו זה לא באמת מרגיש אמיתי, זה לא מרגיש כל כך קרוב, זה הדבר הכי טוב שיש לנו, אבל זה לא באמת תקשורת כיפית, ואני חושב ש-,

עמית:            זה מוביל אותי, קודם כל, לקראת הפרק, חשבתי על זה, זה אני אומר למאזינים, לא לגיא, אני אשתף אתכם במחשבות שלי, התחלתי לחשוב שהמטא-וורס הזה זה הרי נשמע מופלא, אני גם ראיתי עכשיו קצת, היה כזה כתבות בטלוויזיה, ואז אמרתי לעצמי רגע, בעצם בקורונה, מה שקרה לנו, שהתחלנו לתקשר יותר בזום, מקומות עבודה כבר הסכימו שלא נבוא כל יום לעבודה, במקומות של שכירים שיש להם בניינים, ואז בעצם עשו לנו הכנה, כי המטא-וורס בעצם הוא, מה הוא אומר, בוא תהיה, יהיה לכם אוואטר, שתיכף נשאל את גיא שיסביר לנו על האווטארים, אבל הוא אומר בוא, למה לכם להיפגש? פתאום אנשים לא נוסעים לסגור עיסקאות בחו"ל במטוס, הם סוגרים את זה בזום, אז אוואטר זה עוד שלב, והשאלה אליך, שקשורה לזה, לתובנה שבאה לי אתמול על הזום, זה, הרי מדברים כמו שאמרת, אז לעשות ישיבות, לנסוע לטייל בהודו, אני יכול לנסוע בלי לצאת מהבית, מה שאני לא מבין, איך כל נושא ה-voice והתמונה והתחושה הזאת, כמו שראיתי בטלוויזיה שבוע שעבר, כמו רכבת הרים, מישהו שם משקפי מטא, שם משהו בכל יד, כמו איזה כזה בדיקות רפואיות, ופתאום הוא הרגיש את התזוזות, איך זה עובד? זה תוכנות חדשות? זה, אני לא מצליח להבין איך זה עובד, כאילו הכול, איך ה-voice פתאום אותו voice, כאילו איך זה עובד?

גיא:               שוב, אז הרבה דברים, אם תסתכלו על הפלטפורמות של מטא-וורס היום, הם מאוד מאוד ראשוניות, אנחנו מדמיינים היום את המה שאנחנו רואים בסרטים בדיוניים, זה לא שם, זה ייקח כמה שנים, אז כל מי שהולך להיכנס עכשיו ולראות דברים ב-VR, אז אני רק מכין אתכם מראש, זה עדיין קצת חצי אפוי, העולם עדיין עובד על זה, זה יהיה טוב בעוד כמה שנים.

עמית:            אבל איך זה, מה זה, זה יהיה תוכנות? מה זה?

גיא:               כן, אז בגדול זה מאוד דומה למה שיש היום, כלומר הווידאו שעובר לך בזום, עובר לך ב-VR, עכשיו אחת הסיבות שזה מרגיש הרבה יותר אמיתי, כי פשוט עובדים לנו על המוח, בגלל שאתה רואה 360 מעלות של משהו, של תמונה, קל לייצר תחושה שאתה בעצם זז, שאתה יורד, שאתה עולה, פשוט, אם היית פעם בקולנוע תלת מימד ענקי כזה, לפעמים עושים חוויות כאלה, פשוט בינינו, זה איזושהי עבודה על העיניים ועל המוח, שהמוח מייצר איזה תחושה כזאת שהוא זז. דיברת רגע על אווטארים, אז אוואטר רק להגיד את המילה, אז אוואטר זה בעצם איזשהו ייצוג שלי בצורה וירטואלית, אוואטרים יכולים להיות רק תמונה בעולם הקצת קודם, זה פשוט תמונה שמייצגת אותי, ואוואטרים בעולם של מטא-וורס זה באמת איזושהי דמות, היא יכולה להיות דומה לי, כאילו אני יכול לייצר ממש את עצמי אחד לאחד, דמו שאפל נותנים לעשות כזה אייקונים של עצמך, ואני יכול ליצור דמות שהיא פשוט משהו אחר, יכול להיות לה ראש של סוס וכנפיים והיא תיראה כמו מלאך, ואני יכול שהיא תהיה אדומה או צהובה, מה שבא לי אני יכול לייצר, ואני בעצם מתנהל איתה והרבה פעמים האינטראקציות במטא-וורס או בעולמות האלה, הם פשוט של אוואטאר מול אווטאר, שזה קצת מצחיק לפעמים, אבל זה כן מייצר איזשהו מימד טיפה יותר אנושי, כי זה נותן תחושה יותר של מציאות או של קירבה, מאשר רק משהו שהוא בדו מימד.

עמית:            קודם כל מה שאני מבין, גם שחוקר קצת בקטנה את הנושא, שמטא-וורס חייבים שיהיה עוד אביזר חיצוני על הגוף, כדי שזה יהיה תלת מימד

גיא:               נכון

עמית:           שהמאזינים גם יבינו, אז כאילו יש משקפיים, משקפת גדולה, בעתיד אולי יהיה לנו סתם ישימו לנו איזה משהו במוח, אבל כעיקרון חייב להיות עוד איזשהו מימד עלינו, כדי שנהיה בתלת מימד.

גיא:               יש כמו למשל או אוקולוס, שזאת חברה שפייסבוק רכשה לפני כמה שנים.

עמית:            אומרים שמייקרוסופט וגוגל בקרוב

גיא:               יש את הולילנד של מיקרוסופט, יש כל מיני, בגדול, הם היום גם מאוד מגושמות, הן משקפיים ענקיות, אבל מה שהם עושות, הן חוסמות לנו את הראייה ואנחנו בעצם רואים רק את המסך, וברגע שאנחנו שמה אנחנו ממש מרגישים בעולם אחר, ואותם דברים שאמרת שאתה מחזיק, זה בעצם מן כמו שלט של ג'וייסטיק או של פלייסטיישן, שנותן לי בעצם אינטראקציה, עכשיו הוא יכול להיות רובה בתוך משחק, הוא יכול להיות מחבט טניס, הוא יכול להיות סכין אם אני לומד לבשל, זה בעצם חוויה שהיא הרבה יותר immersive, היא כאילו יותר, לא יודע איך אומרים את זה בעברית, היא יותר שאתה בפנים בה.

עמית:            כן, אני מכיר את האימרסיביות מספרים דווקא. האווטאר, מה שהזכרת, שבעצם כל אחד יכול, אתה אומר שלאפל יש, לא יודע, זו הייתה אחת השאלות שלי, כאילו איך אני מייצר אוואטאר, אתה אומר לוקחים תמונה שלי כאילו מהעבר איפשהו, ויש תוכנות היום…

גיא:               כל מי ששיחק משחקי מחשב אי פעם, ועזבו רגע מטא-וורס, כל מי ששיחק משחקי מחשב של יש לך איזושהי דמות, היית צריך להרכיב דמות, לבחור את העיניים שלה ואת השיער שלה, זה נטו ככה, פשוט הייצוג שלו הוא יותר תלת מימדי, אבל, לא יודע אם זה ברצף של שעות, אבל אחד הסיבות שקצת קריפטו וגם לפני קריפטו, זה העניין שאתה יכול לקנות מוצרים ולהלביש על האוואטר שלך, כלומר יש לך איזושהי דמות, אז אם נייקי מוכרת חולצה שיש רק 10 יחידות ממנה, ואתה רוצה שהדמות שלך תהיה בה, אז זה זה. עכשיו אני רוצה לתת סיפור קצר שהוא גם, כשהתחלתי להיכנס לתחום הזה לפני כמה חודשים, הוא נורא הגניב אותי, יש פלטפורמה שנקראת רובלוקס, שרובלוקס היא פלטפורמה של gaming, היא חברה ענקית, היא מונפקת כבר שנה והמון המון ילדים, ודיברנו על זה בדיוק, הקורונה האיצה המון המון תהלכי גדילה בעולמות האלה, המון ילדים מארה"ב משחקים בה, ברמה של עשרות מיליונים. יש איזושהי אימא שאמרה שבקורונה הילדים שלה היו משחקים ברובלוקס, שמה זה אוואטר מול אוואטר ועושים כל מיני דברים, והם היו עושים מסיבות ימי הולדת ברובלוקס, הם היו נפגשים והיו עושים מסיבות יום הולדת שמה, כי היה social distancing, הם לא יכלו להיפגש, ויום אחד הבן שלה בא אליה והוא מבקש ממנה שהיא תקנה חולצה חדשה לאווטאר שלו, כי נמאס לו לבוא עם אותה חולצה כל פעם למסיבת יום הולדת. וחשוב מאוד להבין שהדור הצעיר רואה את השילוב הזה בין מה שהוא אונליין למה שהוא אופליין מאוד שונה, קל לנו להגיד משהו בדיגיטלי הוא לא אמיתי, אבל אתם צריכים להבין שהמושג הזה שנקרא זהות דיגיטלית, בטח לדור הצעיר, ואני בן 31 וזה כבר לא נחשב דור צעיר, הוא שונה מאוד בתפיסה, כי לפעמים אנשים הם דווקא יותר חופשיים בזהות הדיגיטלית שלהם מאשר במציאות, כי שמה הם נראים כמו מלאך ובמציאות הם לא יכולים, ודווקא זה הייצוג שהם רוצים, או שם הם יכולים להתנהג בצורה אחרת, אז החיבור הזה בין מי אני במציאות הפיזית לבין מי אני בדיגיטל, לדורות הצעירים, הוא כבר די אותו דבר.

עמית:            תרשה לי קודם כל, לפי המושגים שלך, אם אתה לא צעיר, אז אני קשיש,

גיא:               זה קשיש מתקדם מהר.

עמית:            זה מעליב, אבל נסלח לך, כי אתה הבן שלי, אבל שאלה אחרונה על מטא-וורס לפני שנעבור לקריפטו, אני שמעתי גם השבוע שאנשים התחילו להשקיע בנדל"ן במטא-וורס. עכשיו אני לך את ההנחות עבודה שלי, כאדם שלא מבין, ואני אומר לעצמי רגע, אם פה הכל חירטוטציה בעיניים שלי, כי הכל מדומה, אז עכשיו אני אקנה נדל"ן באיזשהו מדיה מטא-וורסית, אבל מישהו אחר יקים לי נדל"ן במקום, כאילו מטא-וורס אחר, אז לא יהיה ערך לנדל"ן שלי, אז למה שכן, אז אחרי זה שמעתי איזשהו שיחה בנושא שאמרו לא, עכשיו H&M ישימו שלט בתוך שביל בנדל"ן הזה, כדי שהילדים שעוברים שם במשחק הזה יקנו שם, בקיצור יצאתי מבולבל, למה אנחנו בסוף כסף והשקעות, מה, כדאי לי להשקיע בנדל"ן?

גיא:               אוקיי, אז כמה דברים, דבר ראשון אני אחזור ואגיד, הכול מאוד מאוד בבנייה היום, אם אתם תיכנסו היום לאותן פלטפורמות שמוכרות אדמה במטא-וורס, אתם תסתכלו, תסכלו עליי בחזרה ותגידו מה זה? אני לא מבין את זה, כי הכול מאוד מאוד ראשוני. עכשיו בוא נחזור רגע, בכלל, כמו שאמרת, למה. העובדה שדברים נהיים מבוססים block chain, זה לא אומר שלא יהיו פלטפורמות שהן יהיו שולטות. היום יש פלטפורמה שנקראת decentraland ופלטפורמה שנקראת sandbox, שהן היום הכי פופולריות, by far, וכל הזמן נוצרות עוד ועוד ועוד, ואז יש את התחרות הקלאסית באנושות של מי יתפוס, אז השאלה שאתה אומר היא שאלה נכונה, אתה לפעמים צריך לקחת הימור על פלטפורמה, כמו שאתה בחרת נגיד ליצור קבוצת פייסבוק גדולה, כי זה המקום הנכון לך, התחרות הזאתי כל הזמן עוצרת. עכשיו חשוב להבין שפלטפורמות כמו decentraland, הן קיימות כבר מ-2017, זה לא דברים שהומצאו עכשיו, הן רק עכשיו פשוט נכנסו לכותרות. עכשיו מה זה אומר לקנות בעצם אדמה במטא-וורס? כמו שאמרנו קודם, המטא-וורס זה סוג של השלכה של המציאות על העולם הווירטואלי, כלומר אני יכול לייצר את אותה מציאות שיש לי פה, רק פשוט בדיגיטל. דיברנו על נדירות, נכון? אז אני יכול ליצור אגם וליצור אדמה שהיא נדירה כי היא ליד אגם, כי אני החלטתי שבפלטפורמה שלי יהיה רק אגם אחד, אז גם בדברים האלה מחפשים נדירות כל הזמן. מה זה אומר לקנות אדמה במטא-וורס? יש מפה מסוימת, ובוא נגיד שיש בה 160 אלף חתיכות, זה המפה, והגוף שמייצר אותה הגדיר ושמר את זה ב-block chain ואמר אני לא אייצר יותר חתיכות, אם אתה רוצה שיהיה לך חתיכה, תקנה NFT, זה בתכל'ס לקנות אדמה במטא-וורס זה לקנות NFT שאומר שלך יש את החלקה הזאתי, והסיבה כאילו שאי אפשר לרמות, זה להגיד טוב, זה רשום שמה. מה עושים עם אותה אדמה במטא-וורס? או, שאלה טובה. כיום, אם אתה קונה אדמה או שטח או ריבוע במשטחים האלה, הוא בדרך כלל מגיע ריק, ומה אתה צריך לעשות? לבנות, איך בונים? קוד ועיצוב, מה זה אומר? עכשיו H&M רוצים לבנות חנות, הם ישכרו 3 מעצבים, שהם יבנו מודל בתלת מימד, וכמו שיש ב-google earth, שרואים לפעמים דגמים, הם יעשו איזשהו משהו ואנשים יוכלו לבוא לראות. למה שהם יעשו את זה? בדיוק מאותה סיבה, של פרסום הרבה פעמים, של אנשים מסתובבים, רואים, היה לא מזמן פסטיבל ענק ב-decentraland, שקרקן אני חושב היו הספונסר שלו, והיה שם מוסיקה ופרסומות בכל מקום, אז השלכה של המציאות על שמה, אם יהיה לך שטח תוכל כן להשכיר אותו, לעשות איתו, אבל כן יהיה צריך איזשהו מישהו שיעשה עם הדבר הזה משהו.

עמית:            אוקיי, גיא הזכיר פה גם כל מיני מושגים, חלק ניכנס, חלק לא, אבל מושג שממש לא הבנתם, זה כנראה איזושהי תוכנה או משהו, כי חלק אני הכרתי, חלק לא, אז תלמדו את זה, אבל בעצם אני רוצה לעבור לשאלה הבאה והיא מחברת את מה שאתה הזכרת עכשיו, כי עכשיו אנחנו נעבור למטבעות דיגיטליים, אני רוצה שדווקא נדבר על האיטריום ולא על הביטקויין, מאזינים יקרים, אם מעניין אתכם לדעת יותר על הביטקויין והדברים האלה, בפרק 59, יש עם גיא הרמוני, דיברנו רק על ביטקויין, פרק 62 עם עו"ד יגואר גל, שדיברנו על כל נושא הרגולציה וגם נכנסנו לקריפטו, היום אנחנו בפרק קצת יותר כביכול מעשי ומושגים חדשים. אז מה אמרת, מי שרוצה לקנות אדמה במטא-וורס, אז בתכל'ס הוא קונה ב-NFT,

גיא:               הוא קונה NFT,

עמית:            הוא קונה NFT, סליחה, ועכשיו איך הוא משלם? הוא משלם בעצם בקריפטו, ובעצם אנחנו עכשיו איכשהו סוגרים איזשהו מעגל, אז ספר לנו בבקשה, הזכרת את זה ממש בתחילת השיחה, מה זה בעצם איטריום, מה זה פרוטוקולים של לקנות דרכם, כל הדברים האלה שאנשים כמוני לא ממש מבינים.

גיא:               אוקיי. אני חושב שאחד המושגים הכי יפים, שדווקא קראתי אותו אתמול אני חושב, והוא כזה הסביר את זה מאוד יפה, שהוא קרא לזה programmable money, שזה בעצם כסף שאפשר לתכנת. עכשיו מה זה אומר, איטריום בגדול נוצר קצת אחרי הביטקויין בתור איזשהו שינוי שיאפשר לכתוב יותר קוד ביחד עם הכסף שלנו. עכשיו מה זה אומר? כולנו כנראה שמענו את המושג smart contact והוא גם נשמע מאוד מאוד מפוצץ, עכשיו בסוף, כמו כל דבר, זה מאוד מאוד פשוט. smart contact, יש באיטריום, או בכלל, ב-block chain יש שני סוגים של חשבונות. יש חשבון שהוא ארנק, כמו עובר ושב שלנו, הוא יודע לקבל ולהוציא כסף, וזה כל מה שהוא יודע לעשות, יש חשבון שהוא smart contact, עכשיו זה ממש חשבון, יש לו כתובת, הוא נמצא שמה, ברגע שהעליתי אותו, אני גם לא יכול לשנות את התוכן שלו, זאת אחת הבעיות הגדולות, כולנו מכירים את תוכנה שהיה באג ומישהו נתן לנו עדכון ונפתר, אחד הבעיות ב-smart contact, שזה גם החוזק, שאי אפשר לשנות, אז אם מישהו עשה משהו, אני רואה את זה וזה שם לעד. מה זה בעצם יודע לעשות? זה יודע לקבל כסף, או לקבל איזושהי פעולה, ויש שם קוד שבעצם מחליט מה הוא עושה, והדבר הכי פשוט, בוא נגיד שאני רוצה שכל תשלום שאני מקבל, לשלם royalties או לשלם, איך קוראים לזה בעברית? תגמולים ל-4 אנשים, למה? כי מגיע להם, הם יצרו את הפרויקט. אני יכול לכתוב קוד שאומר כל פעם שקיבלתי כסף, הולך 2% אליי, 2% לעמית ו-3% לאיתי, והדבר הזה יהיה שמה ואי אפשר יהיה לשנות אותו, וככל שמגדילים את הדבר הזה יותר ויותר, smart contact, בסוף יש איזשהו חוזה שאני יכול לוודא אותו, וברגע שהוא שמה הוא לא ישתנה.

עמית:            אבל ה-smart contact הזה הוא כאילו עובד על פרוטוקול האיטריום?

גיא:               כן, איטריום, בין השאר, יודע להריץ קוד, עכשיו כל פלטפורמה, איטריום, סולנה, קרדנו, כל אחד המציא לעצמו סוג של שפה, באיטריום זה סולידיטי, במטבעות אחרים זה שפות אחרות,

עמית:            שפות תכנות?

גיא:               כן, שפת תכנות, סולידיטי זה שפה די מומצאת, דומה ל-java script, מטבעות אחרים זה שפות אחרות, שהם משתמשים בשפה הזאת כדי לתאר את הפעולות שאתה יכול לעשות, שזה כן דורש ידע טכני, בלי שום ספק.

עמית:            זה נכנס למושגים יותר מידי טכניים בשבילי, אז אני רוצה שנתקדם. כמה מטבעות דיגיטליים בערך יש בעולם? היום.

גיא:               לפי הרשימה אני חושב כ- יש 16 אלף, או משהו כזה.

עמית:            זהו, זה מספיק לי… בדרך כלל מה רוב האנשים יודעים? יש ביטקויין או איטריום וחושבים שזה בערך אולי כל הזה, אז יש 16 אלף. האם כל אחד יכול להמציא מטבע? ולמה צריך כל כך הרבה?

גיא:               התשובה היא כן, וחשוב רגע להגיד לפני שדיברנו על איטריום, אז אני אחבר את זה לשמה, אמרנו שיש smart contact, והדבר הזה יכול לאפיין בעצם המון המון דברים, אחד הדברים שהפרוטוקולים האלה מאפשרים זה ליצור מטבע בתוך מטבע, מה זאת אומרת? יש איטריום, זה כמו מערכת, כמו ווינדוס או כמו מק, אני יכול לעשות שמה המון המון דברים. איטריום מאפשר לך ליצור, זה נקרא token או איזשהו סוג של מטבע, בתוך הפלטפורמה, כלומר אני יכול להגיד, סבבה, יש פה את איטריום, זאת רשת ענקית, ובתוך האיטריום הזה אני מייצר לעצמי עוד תת מטבע, עכשיו למה שאני אעשה את זה? כי אני יכול להגדיר בגדול איזה חוקים שבא לי עליו, אני יכול להגדיר שיש מיליון, אני יכול להגדיר שיהיה אלף, אני יכול להגדיר שכל פעם שמשלמים מישהו יקבל אחוז, מישהו יקבל 2%, מה שאמרנו, זה כסף שהוא ניתן לתכנות. עכשיו למה שמישהו יעשה את זה? לפעמים סתם, לפעמים באמת כמו שאתם שמעתם הרבה פעמים, יש scam של אנשים רעים שרוצים רק לשכנע אנשים שיש משהו טוב ולהיעלם, אופציה אחת, אופציה שנייה, שאתה רוצה לבנות איזשהו used case אמיתי שעד היום לא יכולת, או שהעלות לעשות את זה בכסף רגיל הייתה מאוד גבוהה.

עמית:            לא מובן לי המושג הזה "לא יכולת", אני לא מבין מה לא יכולתי לעשות כאילו בתכנות רגיל, שאני גם לא יודע, אני לא תכנת, אני לא יודע לתכנת, אבל מה אני לא יכולתי לעשות פעם, כי לחלק 2% לזה, 3% לזה, יכולתי גם תמיד לעשות, אולי יותר פרימיטיבי, אבל יכולתי.

גיא:               נכון, כאילו הרבה פעמים כל used case או כל שימוש שיש ב-block chain, אפשר גם לעשות במציאות, כאילו זה לאו דווקא שזה יצר דברים שלא היו קיימים קודם, מה שזה כן יוצר או מנסה ליצור, זה דרך לסמוך על הדברים שקורים בצורה שונה, מה זאת אומרת? אם יש לך איזשהו שירות שמחלק את ה-2%, 3%, 4%, אתה יכול לראות את הקוד שקורה ברקע, אתה יכול לדעת ש-,

עמית:            שקיפות.

גיא:               כן, אתה יכול לזהות שהדבר הזה רץ והדבר הזה גם לא ייעלם, זה למשל, אבל הרבה פעמים, אותם שימושים שקורים ב-block chain, וזה גם אחד הטיעונים נגד, הטיעונים נגד הם מאוד חזקים, של עזבו את כל השטויות האלה, זה סתם, זה בזבוז של אנרגיה, זה בזבוז של כסף, זה בזבוז של אנשים, בוא נעשה את הכול, המערכת הבנקאית בואו נשפר אותה, בוא נוסיף עוד קצת זה וזהו, וזה טיעון שאני מבין אותו, אבל מצד שני הדבר הזה מנסה לבוא עם כן חידוש ואותן רפורמות לאותן דרכים שאנחנו מעבירים בהן כסף,

עמית:            אני חושב שהם מנסים ליצור יותר שקיפות,

גיא:               גם, בדיוק, ומה שאמרנו הביזוריות של אין רק אחד שמחזיק את הכוח, בוא לא נוריד גם שקריפטו מייצר ריכוזיות מצד אחר, כי בסוף מי שחזק יכול לקנות יותר וזה גם אחת הבעיות של התחום הזה, אבל לא ניכנס לזה גם עכשיו.

עמית:            כן, אבל אנחנו מגיעים בערך ל-10 דקות האחרונות, ואני רוצה שבהן ננסה לדבר על מושגים, אז אני זורק לך כמו חידון, תסביר אבל אל תעמיק.

גיא:               סבבה.

עמית:            אתה יודע יותר מידי, זה בעיה. ראיתי שגם ענית בקהילה שלנו בפייסבוק על השאלה, אני מרחיב אותה, מה זה בעצם ארנק דיגיטלי, למה צריך אותו, ועקרונות איך בוחרים.

גיא:               בגדול יש שני סוגים של ארנקים, אחד נקרא ארנק חם ואחד נקרא ארנק קר. ארנק חם זה בעצם ארנק שהוא תוכנה, הוא מחובר לאינטרנט, הוא יכול להיות אפליקציה, הוא יכול להיות metamask, אולי אנשים מכירים, עם הציור של השועל, זה ארנק של איטריום שהוא מבוסס כרום, יש ארנק של סולנה שנקרא phantom, שהם ארנקים שהם באינטרנט, קל מאוד להתעסק איתם, הם בעצם תוכנה, אתה יכול להיכנס לאתר, להתחבר אליו ממש בקלות, החיסרון בהם שהם פחות מאובטחים, כלומר יש המון מקרים, אני בטוח שכולם שמעו על מישהו שלחץ על לינק לא טוב, מישהו נכנס לו למחשב וגנבו לו את כל הכסף, אחת הבעיות בארנקים מהסוג הזה, זה שהם יותר פריצים, כלומר אם המחשב שלכם מחובר ומישהו נכנס או עשה משהו לא טוב, יותר קל לעשות את זה. ארנקים קרים זה בעצם איזושהי חומרה, איזשהו ממש רכיב, נראה כמו שעון כזה,

עמית:            דיסק און קי בעיניים של אבא שלך.

גיא:               כמו דיסק און קי, שהוא בעצם עושה אותה פעולה בדיוק, אבל מה היתרון בו, שאתה לא יכול לעשות שום פעולה, שום טרנסאקציה, אם הוא לא מחובר פיזית למחשב, אז גם אם מישהו נכנס למחשב שלך וגם אם יש לך וירוס, עד שלא חיברת אותו למחשב, לא יכול לקרות כלום. האם יכול לקרות משהו כשחיברת אותו למחשב? כן, זה לא מאבטח את עצמך לעד, אבל זה בעצם מקטין את הסיכון, רק דבר אחרון שמאוד חשוב, זה שכל הארנקים האלה הם בסוף, הביטוח שלהם הוא מה שנקרא הסיד, סיד זה אותו רצף מילים, אותה סיסמה נקרא לזה, שיצרתם כשהתחלתם את הארנק, זה הדבר הכי חשוב, כי בסוף אם הארנק שלכם נשרף או נהרס, אם שמרתם את הסיד, אין שום בעיה, אתם תוכלו לשחזר את מה שיש לכם, כי בסוף זה מייצר מפתחות, אם נשרף הארנק ונשרף הסיד, בגדול זו אחת הבעיות של העולם הזה, הלך הכסף.

עמית:            אומרים שהמון, אלפי ביטקויינים כבר, אנשים שכחו את הסיסמה שלהם, קנו את הסיסמה ב-100 דולר ו-…

גיא:               נכון, זה גם אחת הבעיות האמיתיות של העולם הזה, שדברים, מצד אחד זה טוב, אי אפשר לשחזר אותם, הם לא ריברסבילים, ומצד שני עשית טעות, ויש מקרים של טעויות נוראיות, שמישהו רצה למכור NFT ב-30 איטריום ורשם בטעות 03 ועשה אנטר ולקחו לו את זה, זה באמת בעיה, זה כמו, כמו כל יתרון יש גם חיסרון.

עמית:            יאללה, בשלב החידון מושגים, מה זה דיפיי? זה דיפייננס.

גיא:               נכון, decentralized, לא defiance, זה decentralized finance, זה פיננסים מבוזרים, עכשיו דיפיי זה תחום גם שנהיה ענק ב-2021, הוא מכיל בתוכו המון המון סוגים של תת עולמות, אבל באיזשהו מקום, בגדול, זה מאפיין איך אני בעצם, בוא נגיד עושה כסף מהקריפטו שלי, או איך אני מרוויח או איך אני סוחר בצורה שונה, אז מצד אחד זה יכול להיות איך אני מייצר מערכות שמתקשרות בפני עצמן, אמרנו smart contact, אם אני רוצה שיהיה לי איזשהו exchange, שיהיה לי בורסה, אז אני יכול ליצור בורסה שהיא בעצם מתקשרת בפני עצמה, אין שם אנשים שמתערבים, אין שם middle man, זה רק חוזים שמדברים אחד עם השני, שבגדול, אם זה תוכנה שהיא מספיק בדוקה, אפשר להגיד שזה סבבה, זה מאפשר לי ליצור מה שנקרא liquidity, נזילות חדשה, אם אני רוצה לדעת להמיר מטבעות אני יכול בצורה תיכנותית להמיר או אם אני רוצה לגייס כסף, זה מאפשר לי דרכים חדשות לגייס כסף, אם אני רוצה להלוות כסף, דיפיי הוא גם חלק מהלוואות, אם אני רוצה להלוות, יש דבר שנקרא collateral או ערבות, אם אני רוצה להלוות 100 אלף דולר, אני יכול לשים ביטקויין על זה או לשים 20 איטריום ולקבל את הכסף חזרה, מערכות שעושות את זה אוטומטית ולא צריך מסמכים ברקע, אל שבגדול כל הבלוק שמתכנן את זה, ובסוף אני רוצה לקבל עמלה, אם אני הלוויתי לך כסף, אני רוצה לקבל את הריבית על זה, אז איך מייצרים את כל הדבר הזה באופן אוטומטי, זה דברים שמכילים דיפיי, דיפיי היום, ומה שקרה לו ב-2021, שנכנס המון המון כסף, זה נקרא כסף נעול בפנים. מושג חשוב שקשור לדיפיי זה סטייקינג, כנראה הרבה אנשים שמעו על המושג סטייקינג, סטייקינג זה בעצם אחת הדרכים להרוויח ריבית על אותו קריפטו שיש לך, במקור זה בעצם כסף שהוא מניע את אותם נואדס או את אותם שרתים, שמנהלים את הרשת, אמרנו שאתה…

עמית:            רגע, רגע, רשמתי לשאול, מקודם הזכרת מושג נואדס, אז תסביר מה זה נואדס והסטקינג הזה, אז תקשר אותו.

גיא:               סבבה. אז נואד זה מאוד מאוד פשוט, נואד זה שרת שמריץ תוכנה, נואד גם יכול להיות מחשב שמריץ תוכנה, אבל התוכנה הזאתי היא אותה תוכנה שיודעת להתממשק לרשת, יש תוכנה שיודעת להריץ איטריום, יש תוכנה שיודעת להריץ ביטקויין, יש תוכנה שיודעת להריץ סולנה, ואם אני רוצה להשתתף ברשת, אני יכול בגדול להרים שרת, עכשיו, האם כל אחד יכול להשתתף ברשת? בביטקויין כן, אבל אחת הבעיות היא שאתה צריך כוח עיבוד מאוד מאוד גדול בשביל לזכות בטרנסאקציות. באיטריום לצורך העניין, בוא ניקח את איטריום הדור הבא, לא עכשיו, שיהיה בו סטייקינג, תכף נגיע לזה, אתה צריך לנעול 32 איטריום למשך זמן שאתה עוד לא מודע אליו כמה, 32 איטריום היום זה בערך 100 אלף דולר, אז האם כל אחד יכול להשתתף? כן, האם זה דורש 32 איטריום? גם כן. אז מה זה בעצם סטייקינג, חשוב רק להגיד במילה אחת את המושג proof of work, אולי מישהו שמע אותו, בביטקויין בעצם הדרך לאשר טרנסאקציות, הדרך לאשר את אותו block chain, זה בעצם לעשות המון המון חישובים מתמטיים, עד שמוצאים איזשהו מספר קסם שהוא האתגר, וברגע שמצאתי אותו, זהו, פתרתי את הבעיה. כדי להגיע למספר קסם הזה צריך כוח חישוב משוגע, אחת הבעיות של זה שזה מייצר המון צריכת אנרגיה, והמטרה זה להקטין צריכת אנרגיה ולהגדיל מהירות, אחד הפתרונות השולטים היום בשוק זה נקרא proof of stake, שמשם הגיע סטייקינג, שסטייק זה בעצם חלק, כמו שיש לך skin in the game, יש לך חלק בעצם ברשת, והאינטרס שלך הוא לא לרמות, כי אתה בעצם נתת משהו מעצמך, אז אם אתה מרמה, אתה גם מרמה את עצמך, זו אחת הסיבות שנועלים כסף, בתמורה לאותו כסף נעול אתה מקבל רשות לוודא טרנסאקציות, ובתמורה לווידוא הזה אתה מקבל איזשהו עמלה.

עמית:            אוקיי, אז נכנסת להרבה רמות שאני לא מבין, אבל מה, האם הנושא הזה שהזכרת, נואדס, מאסטר נואדס, זה כאילו רמה של כאלה שנותנים חלוקת…

גיא:               זה סוג אחר, אני לא חושב ששווה להיכנס לזה עכשיו, זה פשוט סוג אחר של פרוטוקול, אבל אין סיבה להיכנס לזה.

עמית:            לא ניכנס לזה, לא, פשוט לדעת אם להפנות אותם לבלוג שלך, שיש שמה כתבה על מאסטר נואדס, שזה…

גיא:               לא יודע, אולי אחר כך, אבל זה יותר מידי לעכשיו.

עמית:            אוקיי, אז אנחנו ממש ממש תכף יש פה, אני מתלבט, טוב, נעשה שאלות זריזות. אם אני מבין נכון, חלק מכל הרעיון של המטבעות הדיגיטליים, היו לעקוף את המערכת הבנקאית, ושיהיה שקיפות ושכל אחד ידע את הכול. מצד שני, במעט פעולות שאני עשיתי, אתה משלם עמלות מטורפות, פי כמה וכמה מהמערכת הבנקאית הרגילה, so מה הקטע? העלויות פה מטורפות.

גיא:               הרבה מזה באמת קשור לעובדה שהכול מאוד מאוד חדש וקיבל ווליום ענקי בזמן נורא קצר. איטריום, כמו שהוא היום, הוא קיבל ווליום משוגע, ביחס לכמות טרנסאקציות שהוא יודע לקבל, אבל נוצרים פתרונות שהם יצאו השנה ושנה הבאה יותר ויותר, שיורידו את זה. אחת הסיבות לעלייה בהרבה מטבעות אחרים, כמו נגיד סולנה, זה כי הם מאפשרים איזשהו פרוטוקול אחר שהוא יותר מהיר ויותר זול. עכשיו אחד הדברים היקרים באמת בקריפטו, זה כל המעברים בין כסף פיאט לכסף רגיל,

עמית:            כסף אמיתי, פיאט זה הכסף אמיתי.

גיא:               כן, שקלים או דולרים לבין כל מטבע קריפטו אחר, וכן, העמלות שם מאוד מאוד גבוהות, ואני חושב שזה קשור אלף לעובדה שיש עוד עדיין מעט שירותים, ובית, עדיין הסיכון מול הסיכוי הוא מאוד מאוד גבוה, וכל מערכת התחלתית, גם טלוויזיות פעם היו עולות המון, וככל שעבר הזמן העלות שלהם ירדה וירדה, אני חושב שאנחנו נראה את אותם טרנדים פה, כי זה ברור לכולם שזה לא sustainable, אין פה שום שאלה, והיום הדבר הזה שנקרא עלות עמלות, היא אחד הדברים הראשונים, אם אני עכשיו בא ליצור פרויקט חדש, אני מסתכל עליו דבר ראשון, כי זה באמת מקטין מאוד את היכולת שלי לתמרן או לזוז או לאפשר בעצם דברים חדשים, וגם על ביטקויין יש רשת שנקראת לייטנינג שיודעת לתת תשלומים מאוד זולים ומהירים ובכל מיני רשתות אחרות, כי באמת המטרה זה לאפשר ניידות ולא להגיד טוב, הנה, זהו וביי, פעם אחת.

עמית:            מעולה. אז תחום שאתה מכיר אותו היטב, אני רוצה איזה שאלה לפני אחרונה על security. דיברת היום על NFT ועל קריפטו ומטא-וורס ולקנות במטא-וורס ולקנות לה אווטר, כל מיני דברים שלי כמובן נראים עולם מופלא, אבל זה כנראה הולך לשם, לי נראה שיש שמה חגיגות שלמות של גניבות והונאות, לא שחסר היום, אבל ככל זה ילך, זאת אומרת המאזין הרגיל שלנו, הממוצע, זאת אומרת איזה דברים אתה יכול להגיד לו שהוא יכול, כי אני רואה עכשיו מלא פוסטים בפייסבוק "קניתי NFT, קניתי NFT", כולם מבסוטים, אני לא יודע, אז יש פה משהו, security שאפשר לחשוב עליו או לשים לב אליו?

גיא:               המון, כאילו אני באמת חושב שבגלל שקריפטו או block chain מאפשר המון חופש, כאילו לאינדיבידואל, הוא גם מאוד בעייתי, כי כשקרתה בעיה, קרתה בעיה, ואין באמת אבא ואימא בדרך כלל ללכת אליהם,

עמית:            אין ביטוח.

גיא:               כן, אז נגיד בדיפיי אפשר לדבר על זה, שמה יש נגיד ביטוח, אבל באמת זו בעיה מאוד מאוד גדולה של מה עושים כשיש בעיות. עכשיו אחת הבעיות הגדולות, אם נסתכל על בנאדם פרטי, זה בעיה של scam, שאנשים מתחזים, כלומר שולחים לך לינקים שנראים בדיוק כמו משהו שהוא טוב, שולחים לך הודעה שנראית נורא נורא תמימה, ובעצם מאחורה זה לא אותו גוף האמיתי, בעיה מאוד מאוד גדולה, אותו דבר זה קורה גם בטוויטר ובאינסטגרם, חשבונות שהם לא אמיתיים שולחים הודעות, ומצד שני יש את הבעיה השנייה של פריצות, של hacking לארנק שלך, שמישהו, שולחים לך איזשהו malware, יודעים להוציא לך את אותם מטבעות מהארנק, וברמה, אם נסתכל על זה ברמה יותר גדולה, גם מהצד של הביזנס והמערכות, בגלל שהכל מבוסס היום, או הרבה מבוסס קריפטוגרפיה ו-smart contact, ברגע שיש לך smart contact שיש בו באג, זה באגים מאוד מאוד יקרים, והיו כבר, כל פעם יש ליק של 100 מיליון דולר, 50 מיליון דולר, 600 מיליון דולר, דברים כאלה. אני חושב שמה שקורה זה שככל שעובר הזמן, כולם לומדים ביחד איך להתמודד ולהתמגן יותר טוב, ושוב, אני רוצה להזכיר שדברים שקורים בקריפטו הם לא חדשים, ובעיות security בקריפטו זה לא רק שמה, בעיות security בכל עולם אחר, ובטח בעולם של תשלומים אינטרנטיים לפני 10 שנים, היה עדיין מאוד מאוד חזק, פשוט בגלל שקריפטו זה מאוד visible וזה מאוד רק באינטרנט, זה מושך, ויש שם הרבה כסף, זה באמת מושך יותר bad guys, אבל אני חושב שכמו כל דבר, ככל שנהיים יותר bad guys, נהיים גם יותר good guys ויותר אנשים וחברות גדולות שיש להם מה לאבד, ואז כמות המשאבים שמושקעת ב-security ובלאבטח ובאיך ליצור ארנקים יותר טובים ופרוטוקולים יותר טובים, היא הולכת וגדלה במקביל, זה טיפה, אפשר להקביל את זה נגיד, בא לי להגיד עכשיו לעולם של פרסום באינטרנט, שגם שמה יש המון בוטים שלוחצים ובכאילו, וככל שיש יותר בוטים, אז גם ככה יש יותר מערכות שיודעות לזהות בוטים, אז זה מן משחק כזה שהוא גם קיים בעולמות אחרים ובטח ב-security, אבל הכי חשוב זה מאוד לשים לב ומאוד להיזהר ופשוט לחשוב פעמיים לפני כל פעולה.

עמית:            לפני שאתם מוציאים כסף מהכיס,

גיא:               לחשוב ממש פעמיים.

עמית:            עכשיו אם זה בשביל הקטע, להגיד קניתי ב-150 דולר איזה משהו ל-NFT ויש לי מה להגיד, בסדר, אבל באלפי ועשרות אלפי, עוד פעם, אנחנו לא ממליצים על כלום, רק ממליצים לשים לב ושתדעו מה אתם עושים.

גיא:               לשים לב ולפזר ולדעת שזה יכול לקרות, וגם אם זה קורה, אז לנשום עמוק, באסה, אבל לרבים וטובים זה קרה ו…

עמית:            טוב, גיא, לא יעזור לך, אתה לא תימלט מהשאלה שאני שואל בכל סוף פרק, שלושה טיפים לסיום, יכול להיות שקשור לעולם הקריפטו או לעולמות תוכן אחרים שלך, על החיים שאתה מאמין…

גיא:               דבר ראשון, אני מאוד מאמין במחקר, אני חושב שאנשים,  בטח מי שמאזין היום, צריכים להבין שכל מה שדיברנו עליו עכשיו, וזרקתי הרבה יותר מידי מושגים בשביל שעה אחת, אני גם מצטער מראש, אתם יכולים ללמוד אותו, אתם יכולים לקרוא אותו, ולהפך, אתם לדעתי צריכים לקרוא אותו, כי העולם זז לשמה, האם העולם של 22', ו-3' ייראה שונה לגמרי? לא, אבל גם לפני 10 שנים לא חשבו שהיום לכל עסק יהיה אינסטגרם ופייסבוק וטוויטר, אז אני חושב שיותר ויותר עסקים, בטח גם מי שמחזיק עסקים קטנים, הם גם יוכלו למצוא יתרון בעולמות האלה, אז אני לגמרי ממליץ לחקור. דבר שני, ובטח קשור לעולמות של ה-NFT, יש המון המון FOMO בעולם הזה, המון המון באז והמון הייפ, וכל הזמן זה נראה שכולם רצים, בתור יזם בעולם הזה, זה מאוד קשה לי, כי גם, אני גם צריך כל הזמן גם להתקדם, אבל גם לא להתקדם במקביל, ולהבין מה חשוב ומה לא חשוב, תעשו מחקר, גם על הדברים האלה, מישהו הראה לכם NFT שהוא מגניב? מישהו הראה לכם token שהוא מגניב? תקראו, תבינו איזה כוחות יש מאחורי זה, האם זה משהו שמישהו דוחף כי יש שם סיבה, האם זה סתם שיווק אגרסיבי, מה אתם מרוויחים מזה, מעבר לכסף, ואולי זה יקרה, מאוד מאוד חשוב לדעתי להסתכל על הדבר הזה. ודבר שלישי, אני חושב שתבואו עם ראש פתוח, הרבה פעמים אנשים באים לעולם הזה של קריפטו ונורא משליכים רק את מה שהם מכירים, וזה מייצר הרבה כעס, שהם רואים רק את הרמאויות, הם רואים רק את הדברים הרעים והם באים עם איזשהו כעס פנימי כזה, ואני חושב שברגע שאתה בא לזה מעולם של וואלה, יש פה אפשרויות חדשות, חלק טובות, חלק לא, גם סטרטאפים שמייצרים AI ברפואה, חלקם טובים וחלקם לא טובים, יש פה המון המון אופציות חדשות, ואם מסתכלים על זה רגע במשקפיים האלה, קל אז להבין, אוקיי, יש מערכת בנקאית, יש דברים כאלה שקיימים, יש עוד אלטרנטיבות, והיכולת לבחור ולהחליט מה מתאים לי היא גדולה, וגם יותר חשוב ל-NFT, תבואו לזה בחיוך, הרבה פעמים אנשים נורא מסתכלים רק על ה-, מנסים להיות נורא נורא, לחפש היגיון בכל דבר, לפעמים אין, האם זה מתאים לכם או לא מתאים לכם, זה שאלה שלכם, אבל לא על הכל, גם על המטא-וורס, אפשר להסתכל רק בעיניים רציונליות, כי לפעמים יש איזשהו מן אפקט מתגלגל כזה.

עמית:            בסדר, והכי חשוב זה בחיוך, הכוונה שלי זה אם אתם משקיעים וזה לא הצליח, אז בסדר, זה שכר לימוד, אבל, לכן תלמדו טוב. גיא, תודה רבה, תודה רבה על כל המידע.

גיא:               תודה שהזמנת, אני מקווה שלא הפצצתי ביותר מידי מושגים, אני בטוח שכן, אבל זה קשה לדחוף בשעה אחת את כל ה…

עמית:            יכול להיות שאני שאלתי יותר מידי שאלות, אבל אני…חלק הבנתי יותר, חלק הבנתי פחות, מאזינים יקרים אני מקווה שעזרנו לכם או להבין יותר או לפחות להבין מה אתם לא מבינים, וכמו שגיא הציע, ללכת לחקור את זה. אני מאמין שבעוד איזה שנה אנחנו נעשה עוד פרק כזה, גם גיא ידע יותר, העולם ישתנה ואנחנו נכיר. מי שרוצה להיות בקשר עם גיא, אז אני אשים בתיאור הפרק גם את הקישור לבלוג שלו, גיא כותב באנגלית, אז מי שמתקשה באנגלית פחות רלוונטי, אבל הוא פונה לעולם, אז יש שם בלוג עם כל מיני מושגים, תוכן, וגם כתובת המייל שלו, מי שרוצה להיות איתו בקשר, להציע שיתופי פעולה או לשאול, אז זה [email protected]. תודה לכם המאזינים שהייתם איתנו היום, אני מקווה שלא רק התבלבלתם אלא גם מצאתם תועלת בשיחה, ואני כמובן אשמח שתספרו לחברים ולמשפחה על הפודקאסט ויחד נצליח לגדול, מציע וממליץ לבקר בערוץ היוטיוב, יש כבר שמה עשרות אם לא מאות סרטונים קצרים, תעשו subscribe, והכי חשוב זה תזכרו שבסוף לומדים דרך עשייה, לא רק מהקשבה, בכל תחום שתחליטו להשקיע ולצמוח בו פיננסית, תעשו, תנסו, תיטעו ותצליחו. אז תודה רבה לכולם ונשתמע בפרק הבא.

עוד לא נרשמת למייל?

בואו לקבל ממני עדכונים שוטפים ומרתקים בעולם הכסף וההשקעות

שתפו את הפרק הזה עם אחרים:

פייסבוק
טוויטר
לינקדין

תודה שבחרת להצטרף אלי ולצעוד בדרך לרווחה כלכלית

בנוסף, אני מזמין אותך לקרוא את תקציר הספר

לחשוב עשיר להיות עשיר

המדריך לעצמאות כלכלית של עמית עשת

המדריך לעצמאות כלכלית ב-10 שלבים

למי שרוצה יותר כסף בבנק

הכניסו כתובת מייל וקבלו את המדריך עכשיו!

מתנה ממני אליך:

המדריך לעצמאות כלכלית שכבר עזר למאות אנשים

כולם רוצים בטחון ורווחה כלכלית, איך עושים זאת נכון?

במדריך פרקטי זה ניתן למצוא תשובות על שאלות אלו ורבות אחרות.