מבחן המראה: איך לוודא שהשקעה באמת מתאימה לך?
במהלך שיחה בתוך מועדון החברים הסגור של כסף והשקעות, שלומי, חבר מועדון, העלה שאלה מעניינת בנוגע להשקעה מסוימת שהוא שוקל. הוא פירט בפני חברי המועדון את ההשקעה הפוטנציאלית והעיניים שלו נצצו מהתלהבות. הוא כנראה כבר ראה בדמיון את עשרות האחוזים שהוא ירוויח. אבל אני, למרות שלא הכרתי את סוג ההשקעה המסוים הזה, הבחנתי מיד בבעיות אפשריות ששלומי כנראה לא ראה מרוב התלהבות. אז הצעתי לשלומי לבצע את המבחן החשוב ביותר בהשקעות: מבחן המראה. זו אחת העצות החשובות ביותר שאני נותן במצבים כאלו. מדובר במבחן פשוט, אבל חשוב במיוחד כשמדובר בהחלטות כלכליות משמעותיות.
מהו מבחן המראה?
מבחן המראה אומר משהו מאד פשוט ואפילו הגיוני ומתבסס על שאלה אחת פשוטה: אם ההשקעה תיכשל, האם תוכלו להביט על עצמכם במראה ולהגיד שהבנתם באמת את כל מה שהיה צריך לדעת עליה?
השקעות לא תמיד מצליחות, וזה בסדר וזה חלק מהמשחק. אבל מה שקובע את תחושת השלווה שלנו לאחר כישלון זה האם הבנו מראש את הסיכונים והסיכויים והחלטנו באופן מושכל ומבוסס. האם הבנתם איפה הכסף מושקע, מה הסיכויים והסיכונים ולמרות זאת בחרתם להשקיע?
אם כן, אז הכל בסדר.
בחרתם השקעה שלא הצליחה, קצת מאכזב אבל לא נורא. מכל כישלון לומדים.
אבל, וזה אבל גדול, אם לא באמת הבנת את מודל ההשקעה אבל המספרים נראו טובים, איש השיווק היה מאוד נחמד וככה כל אנשי המשרד מכירות ובכלל חברים בפייסבוק אמרו שזו השקעה מעולה – ולמרות זאת עשית ההשקעה אז כאן יש לנו בעיה.
איך לוודא שההשקעה מתאימה לך?
הקלטתי על זה פרק שלם בפודקאסט של כסף והשקעות בו עניתי על השאלה: איך לקבל החלטות בחיים בכלל ובהשקעות בפרט, אבל כרגע אני רוצה להתמקד במקרה של שלומי. ההשקעה הוצגה בפניו כחלום של עשרות אחוזים ברווחים. אבל כשנכנסים יותר לעומק, צריך לוודא שאתם יודעים לענות על שאלות מהותיות. הנה דוגמא לחלק מהן: איפה הכסף שלכם מושקע בדיוק? מה מודל ההשקעה? מהם הסיכונים הצפויים במידה ומשהו לא יצליח? מהן נקודות היציאה, אם ישנן?
אם עשיתם שיעורי בית ואתם מבינים את כל זה ועשיתם את מבחן המראה והחלטתם להשקיע בכל זאת, אז אתם יכולים להיות רגועים. כי גם אם ההשקעה לא תצליח – הכישלון הוא רק שיעור, וזהו חלק טבעי מתהליך הלמידה והצמיחה.
השקעות הן משחק לטווח הארוך
אני תמיד אומר שהשקעות הן לא עניין של הצלחה מידית. במשך הקריירה שלי, עשיתי הרבה טעויות בהשקעות, ולא תמיד הצלחתי בכל אחת מהן. אבל כל עוד ההחלטות נעשו בצורה מודעת ומושכלת, הכישלונות הם חלק מהתהליך. הלקח הוא: תנו לכסף לעבוד עבורכם. גם אם לא מדובר בסכומים גדולים, כדאי להתחיל מוקדם ולתת לכסף לעבוד לאורך זמן.
לסיכום
מבחן המראה אומר שאוכל להסתכל לעצמי בעיניים בבוקר שאחרי אי הצלחה ולומר שעשיתי כמיטב יכולתי להבין את מודל ההשקעה, סיכויים וסיכונים, נקודות יציאה וכו' ובחרתי להשקיע עם מידע שלם.
אני בעד השקעות, וגם כשלתי לא פעם ולא פעמיים, אבל כל עוד אני שלם עם החלטות הבחירה מראש אז זה רק שיעור לטובת ההשקעות בעתיד. השקעה נכונה היא לא רק כמה כסף אתם מרוויחים, אלא גם איך אתם מרגישים עם ההחלטה שלכם כשהדברים לא הולכים כמצופה.
זכרו: כסף מייצר כסף ובכל סכום, כדאי לתת לכסף לעבוד עבורך.
עמית.
השאלה שעלתה מהמקרה של שלומי, נידונה במועדון החברים הסגור שלנו, בו אנו מתעמקים בסוגיות כלכליות שונות. זהו מרחב שבו כל שאלה נבחנת לעומק, ומתקבלות תובנות מבוססות ניסיון ומומחיות.
הדיון במועדון עזר לשלומי להבין את החסרונות האפשריים בהשקעה ולהבין האם היא מתאימה לו. זו דוגמה מצוינת לכוח שיש בקהילה כלכלית תומכת. אם אתם מחפשים מקום לקבל תובנות אמיתיות על השקעות, מזמינים אתכם להצטרף למועדון החברים שלנו. כאן, כל שאלה חשובה וכל חבר מקבל תשובה שמתאימה לו.