תוכלו להאזין לפודקאסט גם בשרותים הבאים

אייטיונס
ספוטיפיי
יוטיוב
RSS

הפודקאסט כסף והשקעות עם עמית עשת

115. עמית עשת – איך לקבל החלטות בחיים ובהשקעות

לידיעה, בהמשך הדף יש תמלול מלא של הפרק.

נושא קבלת החלטות מורכב מאד, כי כמעט תמיד צריך לקבל החלטות בתנאי אי וודאות.

אנחנו בני האנוש אוהבים וודאות, ונוטים לדחות החלטות שלא חייבים לקבל.

בפרק הבאתי כיווני פעולה ומחשבה רבים שכולם פרי ניסיוני העשיר כאדם ביקום, כמנהל בכיר לשעבר ומשקיע עם ניסיון של עשרות שנים בהשקעות.

בין הדברים עליהם דיברתי בפרק:

  • קבלת החלטות בתנאי אי וודאות – מה זה אומר
  • איך להגדיל וודאות בזמן קבלת ההחלטה
  • מה זה מחיר הטעות
  • חשיבות הסביבה בה נמצאים
  • מהו מבחן המראה בהשקעות
  • איך לבחור בעל מקצוע שיעזור ולמה חשוב לשלם
  • מרכיבים אפשריים לאי וודאות בהשקעות
  • 3 טיפים לחיים

הזכרתי בפרק את ערוץ היוטיוב שלי, מוזמנים לבקר ולעשות מנוי:

https://bit.ly/2Kt99Ci


תמלול הפרק:

שלום לכולם, כאן עמית עשת. ברוכים הבאים לפרק 115 בפודקאסט "כסף והשקעות".

היום זה פרק בו אדבר לבד והנושא יהיה איך לקבל החלטות השקעה, ובכלל לקבל החלטות בחיים. זה תחום שאני עברתי בו דרך מאוד מאוד ארוכה, מהרגע שהייתי ילד ואחרי זה מנהל צעיר ואחר כך עצמאי ולעזוב קריירה מצליחה של שכיר ועוד הרבה מאוד דברים, ואני רואה הרבה מאוד אנשים שמתלבטים בקבלת החלטות ורוצה לשתף אתכם היום בכל מיני רעיונות וכיוונים כי אני חושב שזה מאוד חשוב לכל אחד מאיתנו לדעת ולהיות עם היכולת לקבל החלטות.

רגע לפני שאני אתחיל, מי שעוד לא יודע או עוד לא נרשם, אני מזכיר שביום שישי, ה-24 למרץ, יש כנס "כסף והשקעות" גדול בבית ציוני אמריקה, יש ארבע הרצאות על השקעות שונות, יש הרצאה על ניהול משא ומתן ככלי לחיים, יש פאנל על ניהול סיכונים בתיק ההשקעות, אוכל כשר ומשובח, ומה שהכי חשוב אני חושב, זה מאות גברים ונשים כמוכם שמחפשים דרך לצמוח ולשמוח ויחד חווים בוקר כזה של כמה שעות, זאת חוויה מטורפת, זה כבר השלישי שאני עושה תוך כמה חודשים, כי אני רואה את עוצמת ההשפעה. קוד קופון המילה עמית, ייתן לכם הנחה, והלינק להרשמה באתר הפרק או באתר שלי, וכדאי להזדרז כי הגענו לימים האחרונים ומספר הכרטיסים, לשמחתי, ממש ממש מצטמצם, הכרטיסים הפנויים כמובן.

אין פה איזה נושא או תחום שאני יכול לעשות אותו ממש ממש מובנה, אז אני פשוט אסקור פה כל מיני כיוונים, כל מיני תחומים וכיווני מחשבה ופעולה, כדי שאתם תוכלו לפעול אחרת בעולם קבלת ההחלטות האישי שלכם, והמילה "פעולה" אני לא סתם חוזר עליה כמה פעמים, כי בסוף צריך לפעול. אפשר לחשוב, אפשר להתלבט, אפשר להתייעץ, אבל צריך לעשות.

יש את אלה שלפני שקונים מכונת כביסה הולכים ל-16 חנויות ובודקים מלא דגמים, אבל אם הם לא יקנו מכונת כביסה בסוף לא יהיה להם בבית. יש כאלה שעושים אותו דבר לגבי ההשקעה הראשונה שלהם, ויש כאלה שעושים את זה לגבי נסיעת חופשה, אז אין שום בעיה לחקור ולחשוב ולחפש ולהתייעץ, אבל לעשות. רק השבוע קיבלתי שוב שתי פניות מאנשים שסיפרו לי שהם היו בהמון המון קורסים, במגוון שלם של תחומים בעולם התוכן של כסף והשקעות, הם האזינו להרבה פודקאסטים, קראו הרבה ספרים, אבל הם לא עשו עדיין כלום ושאלו אותי איך אני יכול לעזור להם לעשות את הצעד הראשון וזו הייתה אחת המוטיבציות לפרק הזה, ההבנה שבעצם יש רבים כמוהם שלמדו, לומדים, יודעים על הנייר את הכול, אבל יש את הפחד הזה להתחיל.

עכשיו אני רוצה להגיד לכם שהפחד הזה והאי וודאות הם לא עוברים, הם נשארים, כי קבלת החלטות בתנאי אי וודאות, מה זה אומר? זה אומר שאני לא יודע מה הולך להיות אבל אני צריך לקבל החלטה. אז אם יש פה משקיעים בשוק ההון, שהם מתלבטים האם להשקיע במדד S&P 500 או מדד ת"א 125, כדוגמה, וזו לא המלצה, זו דוגמה, אף אחד לא יכול להגיד להם בעוד 6 שנים, או 17 שנה, מה יהיה יותר טוב. ואותם אלה שפותחים קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות ומתלבטים אם מסלול מניות או מסלול כללי או מסלול 20 אחוז מניות וכו', אני לא יודע היום מה יהיה בעוד 10 שנים, אז אני צריך לקבל החלטות בתנאי אי וודאות. מצד שני, כל החיים שלנו זה אי ודאות, מה יקרה איתנו מחר בבוקר, אם ידרוס אותנו איזה פיל, או שנמשיך לחיות את חיינו, אנחנו לא יודעים, האם נלך לעבודה או שנפוטר, מי שהוא שכיר, אנחנו לא יודעים, וכך הלאה וכך הלאה.

אז אי וודאות זה החיים בעצם, פחד זה מנגנון שבא לשמור עלינו, אבל צריך לזכור שהוא בא לשמור עלינו ולגרום לנו להיות ערניים, אבל הוא לא בא לשתק. ומי שמכם, הפחד והאי וודאות משתקים אותו, אני אתן דוגמאות היום של דווקא של עולם הכסף והפיננסים, אבל זה נכון יכול להיות לזוגיות, יכול להיות האם לעשות ספורט, האם זה יכול להיות לעשות דיאטה או לא, האם זה לנסוע לטיול הרפתקני בהרים וכו' וכו'. יש לנו מספיק אפשרויות לפחד, יש לנו מספיק דילמות של אי וודאות בחיים, והפחד בא לשמור עלינו, הוא בא לגרום לנו להיות ערניים, אבל צריך להיזהר מאוד מאוד מאוד לא לתת לו לשתק אותנו.

יש לי עשרות דוגמאות על החיים שלי, עד היום, שאני דברים וכולם מבחוץ אומרים וואו, איזה אמיץ ואיזה זורם, אבל לא יודעים כמה הרבה פחדים יש מאחורי זה ומאחורי הרבה החלטות יש המון המון פחדים. כמו למשל סיפרתי על הכנס, להרים כנס זה נשמע נורא מגניב בחוץ, באים, משלמים איזה 50, 70, 80, 200 שקל לכרטיס, באים, אוכלים, שומעים הרצאות והולכים הביתה. לא יודעים שלפני זה יש שלושה, ארבעה, חמישה חודשים של עבודה וסטרס ומתח כי אולי אף אחד לא יבוא, ויש הוצאות שאתה מתחייב ואיזה סדר יום לעשות ואיך לגרום למאזינים שייהנו, יש המון המון פחד, יש המון המון אי וודאות, מה יהיה מזג האוויר באותו יום, אבל אסור לתת לזה לשתק.

אני אדבר היום בפרק הזה גם על התחושות, על רגשות, כי זה חלק מהחיים, בטח כשאני בא לקבל החלטות, וההחלטות הן בתנאי אי וודאות. אז נשאלת השאלה הרבה פעמים זה איך אני כן יכול להגדיל וודאות. ויש כמה דברים שאני יכול להגדיל וודאות, למשל אני יכול להתייעץ עם אנשים שכבר עשו את מה שאני רוצה לעשות והם מבינים בזה, תחת ההנחה שהם יגידו לי את האמת ולא ינסו למכור לי או לרמות אותי, אבל יש אנשים טובים בכל מקום. אז אם אני אתייעץ, ואנשים נורא אוהבים לתת מידע, תיפנו לאנשים ותישאלו אותם אם אפשר להיעזר בהם או להתייעץ איתם, אז חלק יגידו לא, חלק יגידו שלח לי מייל, תשאיר לי הודעה ואני אחזור אליך, וחלק יסכימו להיפגש, ולפעמים זה גם, עוד מעט נדבר על זה, זה בתשלום. אבל תתייעצו עם אנשים שמבינים ועשו את מה שאתם רוצים, זה יגדיל לכם קצת את הוודאות, לפחות על התהליך.

אחד הטיפים הכי חשובים שיהיו בפרק הזה ולחיים בכלל בכל תחום, אל תתייעצו עם מה שאני קורא לזה "פרשנים" שלעולם לא עשו אבל הם "שמעו ש-". שמעו שכולם מפסידים, שמעו שזה נורא מסוכן, שמעו שזה לא כדאי, שמעו שזה ממש לא משתלם, הם שמעו, ממי? מההוא, מהבן דוד, קראו בפייסבוק, שמעו בכתבה בטלוויזיה. הם לא עשו. וזה נכון גם לבני משפחה. צריך לזכור, בני משפחה רוצים להגן עליכם, רוצים את טובתכם, אבל הם מדברים מהפחד של עצמם, מהאי וודאות של עצמם. אם הם לא עשו, אם הם לא ניסו, אם הם לא השקיעו, אם הם לא חוו איזושהי חוויה שאתם רוצים, אז הם יכולים לדבר מהרהורי ליבם, הם ידברו גם בפסקנות מוחלטת כי הם בטוחים שהם עושים לכם טוב ושומרים עליכם, אבל תזכרו תמיד, הם מדברים מהפחד של עצמם, הם מדברים מהחוויות של עצמם. אם הם לא עשו, הם לא יודעים איך זה בפועל. זה דבר שכל מי שמצליח בחיים, שתיפגשו איתו ותישאלו אותו עם מי הוא התייעץ, הוא יגיד לכם את אותו דבר. תתייעצו עם אנשים שעשו, ואולי הם טעו, ואולי הם נפלו, ואולי הם נכשלו, אבל לומדים. מי שרוצה להצליח עושה המון טעויות בדרך, אבל לומד מהן ומתקדם.

עוד דבר אחד שיכול להגדיל לכם את הוודאות זה ללמוד על התחום, להבין לפחות במקרו מה אתם עושים. הרבה פעמים שואלים אותי אנשים תגיד לי, אנחנו רוצים להתחיל להשקיע בשוק ההון, האם כדאי לנו לקחת קורס, לא משנה איזה קורס. אני אומר להם בד"כ כן. גם אם לא תעשו את זה לבד, אתם תבינו איפה הכסף שלכם נמצא, אתם תבינו מה האפשרויות, אתם תבינו מה ההבדל בין מסלולי השקעות ברמות סיכון/סיכוי שונות, ואז תקבלו החלטות יותר נכונות, גם אם מישהו אחר יעשה עבורכם. אותו דבר זה מי שהולך להשקיע בנדל"ן בחו"ל, לא משנה אם זה בקבוצה או בבעלות, תבין לפחות מה זה המושגים, מה האפשרויות, מה הדברים, אל תעשה את זה אחרי זה לבד, קח לך יועץ, מלווה, לא משנה מה, תבינו, בגדול לפחות, על מה אתם מדברים, כי הרבה מאוד מהפחדים שלנו, והפחד לקבל החלטות נובע מחוסר ידע, ואז הכול נראה מפחיד, הכול נראה וואו, מה זה, זה שפת סתרים. אבל כשאתה קצת מבין וקצת לומד ומוצא את האנשים שמדברים בגובה העיניים, אז אני קצת יותר מבין, זה הרבה יותר מרגיע. לעשות וקצת לנסות להגדיל וודאות.

נושא נוסף שמאוד חשוב לי לשתף אתכם בדעתי, הוא להבין תמיד מה הוא מחיר הטעות. מה הכוונה? אני הייתי כמעט 20 שנה מנהל בכיר בתעשייה, בתפקידים האחרונים היו לי אלפי עובדים מתחתיי, אני כמובן הכרתי אולי 30, 40, 50 איש, כל החלטה שאני קיבלתי, הייתה יכולה להשפיע אחרי זה על אלף איש או אלפיים בשטח. מה זאת אומרת? זה היה בענף הטקסטיל, נגיד שהייתי מחליט שעכשיו אני רוצה שעל כל קרטון ידביקו מדבקה ירוקה. עכשיו פתאום מאות אנשים צריכים ללכת להדפיס את המדבקות, ללכת לכל המחסנים, להתחיל לחפש את כל הקופסאות, הכנסתי להם עוד משהו בתהליך העבודה השוטף, להדביק מדבקה ירוקה. עכשיו זה נשמע, מה זה מדבקה, כמה שניות, אתה מכפיל את זה באלפים ועשרות אלפים, זה המון, זמן, כסף.

אז מה זה אומר מחיר הטעות? אני, כשהייתי מנהל בכיר, לעולם לא ניסיתי לחפש החלטות טובות, ניסיתי לחפש את ההחלטות שגם אם אני טועה הם יעשו את המינימום נזק. שאתם באים לקבל החלטה, אתם צריכים להבין מה מחיר הטעות. תא משפחתי שיש לו כסף פנוי 400 אלף שקל, שיחליט לקבל החלטת השקעה של 350 אלף שקל, שאולי היא תצליח ואולי לא, כי אנחנו לא מבינים ויש הרבה אי וודאות, והיא לא תצליח, מחיר הטעות הוא גדול, הוא כמעט כל ההון שיש להם. אבל את אותם 350 אלף שקל, אם יבוא לקבל החלטת השקעה תא משפחתי שיש לו 5 מיליון שקל פנויים, מחיר הטעות שם הוא שונה. נניח שהכול נעלם, נניח שהכול נהרס, אז זה אף פעם לא כיף גדול, אבל 350 אלף שקל מ-5 מיליון זה שונה מ-400 אלף. כלומר כשאתם באים לקבל החלטות, השקעה כמובן, ועוד החלטות אחרות בחיים, תמיד תיקחו בחשבון סיכוי שזה לא יצליח, שזה ממש לא יצליח, שזה ממש ממש ממש ממש לא יצליח. נו, אז מה.

תמיד אני אוהב לתת דוגמאות שלי, כי אז זה לא רכילויות, זה אני, ואז זה גם נכון. כשאני בסוף 2017 כמעט החלטתי לצאת למסע לבד 9 שבועות בהודו עם תרמיל, פעם ראשונה, ואני לא תרמילאי, אני לא מאלה שישן בשטח ואני לא כזה פייטר גדול, נורא פחדתי, אבל החלטתי שאני רוצה להתגבר על הפחד ואני רוצה לקבל החלטה, באי וודאות, אבל הבנתי מה מחיר הטעות. מחיר הטעות, שמקסימום אחרי ארבעה ימים, אם רע לי, אני קונה כרטיס חזרה, חוזר הביתה, מסתכל בראי וקצת מתבייש באגו ואומר אז לא קרה כלום, אז הפסדתי קצת כסף על הכרטיס הלוך חזור, ואולי יכולתי לעבוד באותו זמן ולהרוויח כסף ולא עבדתי, אבל יש סיכוי שאני אצליח, שאני אהנה, שאני אשיג חוויות.

לא משנה כרגע מה המטרות שלכם, הוא אפשרי, כלומר מחיר הטעות במקרה שלי היה לשנות מחיר כרטיס טיסה וקצת "להתבייש" מהסביבה, איזה פחדן אני וחזרתי אחרי שבוע ולא אחרי חודשיים. אז זה היה אלף דולר, אלפיים דולר, אני יודע מה? משהו כזה, ובושה, יחסית מחיר טעות נמוך.

כלומר שאתם באים לבחון למשל אתם שכירים ואתם אם מתלבטים לעבור להיות עצמאיים, פה עלול להיות מחיר טעות גבוה מאוד אם התא המשפחתי תלוי במשכורת שלכם, אם עדיין לעולם לא עבדתם כעצמאיים ואתם לא מבינים, זה פשוט נראה לכם נורא מגניב, כי עצמאי עושה מה שהוא רוצה, וזה ממש לא, בטח לא אם הוא עסק קטן, אז מחיר הטעות יכול להיות גדול, צריך למזער אותו, צריך לנסות לעבוד כמה פעמים בערב, סופי שבוע, לנסות להתחיל להשיג לקוחות, להבין איך זה עובד, להבין את התחום, להבין מה העסק שלי, מה הייחודיות שלי, מה התמחיר שלי וכו' וכו', אני אקטין את מחיר הטעות במקרה שזה טעות. אז אני לא אומר לא לעזוב את מישרת השכיר ולהיות עצמאי כי אולי זה מפחיד, זה מפחיד תמיד ועשיתי את זה, אבל אני יכול להתארגן, אני יכול להתחיל לקבל החלטות בחיים תוך כדי זה שאני מבין מה עלול להשתבש, ואם מה שעלול להשתבש זה לא הורס חיים שלי או של התלויים בי ובני/בנות זוג, אז כבר אפשר להתקדם.

וזה כמובן קשור לנקודה הבאה, שזה קבלת החלטות זוגיות. אם זה בנושא השקעות, גם אם אחד או אחת מכם עושים את היום יום, וזה ברוב התאים המשפחתיים יש אחד מבני הזוג שהוא בעצם ביום יום, בשוטף, מתעסק עם זה, אבל לקבל החלטות עקרוניות, תקבלו ביחד, כי אנחנו אמרנו, זה החלטות בתנאי אי וודאות. אז אם שני בני הזוג מסכימים על כיוון מסוים, אז גם אם הוא לא מצליח, לא קרה שום דבר, לזוגיות הכוונה, לא קרה שום דבר, כי אנחנו עשינו החלטות משותפות, לא הצלחנו, הצליח פעם באה, לא קרה שום דבר. החלטות זוגיות, וכמובן במעבר דירה למשל זה מובן מאליו לכולם שמקבלים החלטה זוגית, אבל גם זה אי וודאות, אם אני עובר לגור מעיר א' לעיירה ב', יש בהחלטה הזאת המון אי וודאויות, אם יש ילדים, איך יהיה להם החברים, איך מערכת החינוך שם, האם נמצא עבודה במקום החדש וכו', אבל זה לא מונע מכם לקבל החלטות בתנאי אי וודאות. זאת אומרת אנחנו כל הזמן בחיים מקבלים החלטות, אנחנו לא אוהבים לקבל החלטות, האדם לא אוהב לקבל החלטות, רוב האנשים אוהבים שמחליטים עבורם, הרבה מאוד אנשים שאני שואל אותם, גם אנשים קרובים לי שאני מתייעץ איתם על דילמות כאלה ואחרות, אז התשובה השכיחה שאומרים לי, אומרים לי "לא יודע" או "לא יודעת". יופי. ואז אני עונה "למה אני כן יודע?" גם אני לא יודע, אבל מישהו צריך לקבל החלטה ומישהו צריך לנסות.

תקבלו החלטות, תבינו את מחיר הטעות, תנסו להגדיל את הוודאות. אם אנחנו מגיעים לעולם הפיננסי, העולם העסקי, העולם שמעורב בו כסף, עבודה וכו', אז אני כן ממליץ לקחת ליווי, ייעוץ, מנטור, כל אחד יקרא לזה איך שהוא רוצה. נכון שיש הכול באינטרנט, בחינם, יש יוטיוב ויש קבוצות פיננסיות ובתחומים אחרים, יש פודקאסטים כמו זה, אבל אין תחליף למישהו שעשה, ואם הוא מקבל מכם כסף, אז הוא באמת רוצה שתצליחו. אז תגידו לעצמכם בלב למה שהוא ירצה שנצליח? הוא קיבל את הכסף שלו, מה אכפת לו? טעות, הוא רוצה גם לקוחות בעתיד, וברגע שיוצא שם שגוף כזה או אחר לא נותן שירות טוב, הוא לא מקצועי, הוא לא דיסקרטי, הוא לא עושה את העבודה, בסוף השם יתפרסם מאוד מהר שם רע, אז האדם ירצה שתצליחו. זה לא אומר שתצליחו, אין וודאות כי גם השקעה בסוף, כמו שאמרנו, החלטה בתנאי אי וודאות, זה לא בטוח שכל ההשקעות יצליחו, אבל אם תיקחו ליווי, ייעוץ, מנטור, משהו, מישהו שעשה, זה יכול להיות קורס, אבל עוד פעם, קורס בתנאי שאחרי זה אתם מבטיחים לעצמכם שתעשו ותיישמו.

עכשיו, אנחנו כישראלים, פחות אוהבים לשלם, ואני עדין במילה פחות אוהבים, אבל קיצור הדרך בזמן ובמחירי הטעויות, הם שווים המון המון כסף לא פעם. דוגמה קלאסית שאני אוהב לתת, למשל יועצי משכנתאות, ואני לא יועץ משכנתאות, אני לא מנסה לקדם פה אג'נדה אישית שלי, אז לפעמים אנשים אומרים מה, אבל זה 6,000, 7,000, 10,000 שקל, זה עולה לי, זה לא משתלם, אבל יועץ משכנתאות טוב, אם הוא יכול בתמהיל נכון, ולהבין איזה ריביות אפשר באותו זמן מאיזה סוג בנק כי איזה בנק היום לחוץ לקדם עוד עסקאות, זה יכול להיות שווה לכם עשרות אלפי ומאות אלפי שקלים במהלך המשכנתא. אז ברור ששווה לשלם.

ונכון שיש מחשבוני משכנתה חינמיים ונכון שיש יועץ משכנתאות חינמי בכל גוף בנקאי, אבל השאלה מה אינטרס שלו, האם האינטרס שלו שאתם תצליחו ותחסכו כסף, או האינטרס שלו לסגור עסקה ויאללה קדימה? אז למרות שאנחנו ישראלים, אני מציע לכם לקחת ייעוץ/ליווי/מנטור. אני למשל כיום, בימים אלה ממש, נמצא באיזה קורס שעולה לי הרבה מאוד, אלפי שקלים, ואנחנו מדברים על 5 ספרות, אני מקווה שאני אעצור בקידומת 1, אחרי כל הנספחים מסביב ולא אגיע לקידומת 2 בעשרות אלפי שקלים שיעלה לי הקורס וההשלכות שלו בעסק הלאה, ואני בן 60, זאת אומרת אני יכולתי להגיד אני יודע הכול ולמה לי לשלם, אבל לא, אני לא יודע הכול ואני סקרן ואני רוצה לקדם ולהתקדם ואני מבין שזה תחום שמעניין אותי הרבה מאוד שנים, אני הרבה מאוד שנים יש לי תיאוריות מפה עד הודעה חדשה, לא עשיתי עם זה כלום, מצאתי מישהו שאני חושב שכרגע הוא הכי טוב בתחומו, אותו אני לומד, ואני מקווה שאני אצליח ליישם, אבל הקטע הזה של לשלם הוא גם מכניס אתכם לפעמים לאיזושהי commitment, לאיזושהי התחייבות.

נגיד וובינרים, זה דוגמה הכי טובה, כמה מכם נרשמתם לוובינרים בחצי שנה האחרונה שלא באתם? כי זה דיבר על השקעות כאלה וזה דיבר על השקעות כאלה וזה דיבר על מוצר כזה ועכשיו להירדם נורא קל, מגיע רגע האמת, עכשיו אני רוצה לראות כדורגל, עכשיו אני רוצה להיות עם הילדים, עכשיו אני הולך לעשות ספורט, אז נרשמתי, אבל אם הייתי משלם על זה 40 שקל, לא מדבר עכשיו מיליונים, אז כנראה שהייתי כבר מחויב, או שהייתי נרשם או שהייתי כנראה מגיע, כי אנחנו לא אוהבים לשלם סתם, מי שרוצה להתקדם, הפחד והאי וודאות והפחד לקבל החלטות משתק אותו, ליווי/ייעוץ/משהו אישי, כמובן שככל שזה אישי יותר זה יקר יותר, אבל לפעמים יש מועדונים, לפעמים יש קורסים עם ליווי, לא יודע, כל אחד בתחום שמעניין אותו, אני ממש ממש ממליץ.

הנושא הבא שיכול לעזור לכם לקבל החלטות ולהתקדם, גם פיננסית וגם בכלל, זה הסביבה שאתם נמצאים בה. דיברתי על זה קצת מקודם אבל הזכרתי את מי אתם שואלים, אבל פה אני מתכוון לסביבה קצת אחרת. כשהייתי שכיר, כל החברים שלי כמעט, או כל מי שדיברתי איתו כמעט היה שכיר. אני כבר קצת מעל עשור עצמאי, כמעט התחלפה לנו כל הסביבה, לאשתי ולי, כי שנינו הפכנו משכירים לעצמאים, כי פתאום נושאי השיחה הם שונים, הדילמות הן שונות, הכול הוא אחר. אז אם אתם רוצים להתפתח, תהיו בסביבה של אנשים שמחפשים התפתחות, זה יכול להיות התפתחות פיננסית, זה יכול להיות להתפתח באיך בונים דאונים שעפים 17 דקות באוויר, גילוי נאות, אין לי מושג.

הסביבה מאוד מאוד משפיעה עליכם. אני, למשל הכנס שסיפרתי לכם שהולך להיות בסוף החודש, הוא יהיה הכנס השלישי שאני עושה בשבעה חודשים שלעולם מקודם לא עשיתי, בכנס הראשון שלי אנשים יצאו בהלם, זה היה 400 איש, sold out, משהו מטורף, האווירה, הארגון והכל, זה היה הכנס הראשון בחיים שארגנתי, כי אני איש תפעול ואני יודע לנהל מערכות אז אני גם יודע לנהל לעצמי, אבל לא האמנתי שזה יהיה כזה מוצלח, היה המון פחד סביב זה, איך זה יהיה, מה יקרה, מה יחשבו, ופתאום אני עושה את השלישי תוך שבעה חודשים, למה? כי במצטבר כבר היו אלף איש שקנו כרטיסים ובאו לכנסים, שניים בתל אביב, אחד בבאר שבע, והם מחפשים אנשים להיות ליד אנשים כמוהם ולא אנשים מורידים שאומרים לא, זה לא יכול להיות, זה לא טוב. אתה רואה את הברק בעיניים שמדברים גם אנשים שלא מכירים אחד את השני, ואתה מבין כמה הסביבה קריטית.

האמריקאים אוהבים להגיד your network is your net worth, כלומר הסביבה שאתה מסתובב בה זה גם השווי הנקי שלך, פשוט באנגלית זה נשמע הרבה יותר יפה, network ו-net worth. אז אם אנחנו הולכים לסביבה שמבינה את השפה שלנו, נגיד בכנס כזה כמו שלי, בסוף 400 איש יש בקהל, כולם זה אנשים כמונו, רגילים, זה משקיע בזה, זה משקיע בזה, זה רוצה להתפתח כלכלית, זה רוצה להתפתח רגשית, זה רוצה להתפתח רוחנית, מדברים קצת, רואים, מכירים אנשים, קובעים פגישות אחרי זה, נפגשים למעגלים לבתי קפה בקבוצות של 10, 15, 17, 8 אנשים, לאט לאט מתפתחים פה, נוצרים סביבה שהיא תומכת באותם רצונות כמו שלכם, כי להיות לבד בסביבה שמורידה אותנו, נורא קל לא לעשות שינוי, האגו בא לשמור עלינו, האגו בא להגיד לנו למה לכם לעשות שינוי, מה רע לכם באיפה שאתם נמצאים, אבל לפעמים בלב, עמוק, אתם יודעים שרע לכם, אבל אתם לא מעיזים להסתכל פנימה, עמוק. לפני שאתם נרדמים בלילה, יש איזה תחושה כזאת של אוף, אני לא נמצא במקום שאני רוצה. אז תחפשו את הסביבה שאתם רוצים להיות בה, זה לא אומר להחליף עבודה, להחליף זוגיות, להחליף ילדים, להחליף מגורים, כלום, זה פשוט למצוא את אלה שמרימים אתכם ואלה שעושים לכם טוב, שהוויב שם טוב, ואז כשתירצו לקבל החלטות, יהיה לכם עם מי לדבר, כי הם יבינו את השפה שאתם מדברים.

אשתי היא אמנית פסיפס, אז היא בקבוצות אמני פסיפס, או שמישהו מחפש איזה דבק או רובה מיוחדת, אז היא בסביבה כזאת שכולם מבינים על מה היא מדברת, אז פעם היא עונה, פעם היא שואלת, אנשים מרימים אחד לשני, והאמנים, אנחנו גרים בגליל, ברקפת, אז אם מישהו מתקשר אליה, ראה עבודות שלה באינטרנט ואומר אני מנתניה ואני רוצה לעשות סדנה, אפשר אצלך? כשהיא מסבירה איפה היא גרה אז היא מפנה למישהו בסביבה של הבנאדם, קולגה, שהבנאדם, הלקוח יהיה לו פתרון, אבל זאת סביבה שמפרגנים אחד לשני. אז כשאתה רוצה לקבל החלטות, ובפיננסים זה בולט עוד יותר, כי ההחלטות הן לפעמים בסכומים יותר גבוהים, האי וודאות יותר גדולה, רמת הידע אולי יותר נמוכה, זה המקום, סביבה. דבר נוסף שחשוב בקבלת החלטות זה תמיד תמיד, עוד איזה 17 פעמים תמיד, לקבל החלטות שאתם שלמים איתם, לא להילחץ מאנשי מכירות שמחר המחיר עולה, הדיל אוטוטו נגמר, בנדל"ן הבתים כבר נמכרו, שמים לנו שלט כזה בטלוויזיה, כאילו הם שמים את המדבקה "נמכר, נמכר, נמכר", יעני ארבע דירות אחרונות ואם לא, הפסדתם. נפסיד? בסדר, נגיע לעסקה הבאה. אז לקבל החלטות כן, בלחץ לא. כי בסוף אנחנו צריכים לחיות עם ההשקעות שלנו או ההחלטות שלנו, לקבל החלטה תחת לחץ, לרוב זה מתכונת לטעות. עכשיו עוד פעם, אם זה החלטה ברמה של 100 שקל, אז בסדר, מקסימום הלכו 100 שקל, זה לא דרמה, אבל אם זה להשקיע במאות אלפי שקלים או אם זה נדל"ן שלא נדבר וכו' והחלטות גדולות, הכול בסדר, אין לחץ, לנסות לקבל החלטות הכי מהר שאפשר, אבל לא בלחץ.

גם בערוץ יוטיוב שלי, מי שלא מכיר יש לי ערוץ יוטיוב, יש לי איזשהו סרטון על מבחן המראה, ומה שאני אומר שכל אחד שהוא בא לעשות השקעה, תבחנו האם אתם עוברים את מבחן המראה, ומה הוא מבחן המראה? תדמיינו את עצמכם בבוקר מצחצחים שיניים, מסתכלים על עצמכם ביום אחרי שהודיעו לכם שההשקעה שעשיתם נפלה לטמיון וכל הכסף הלך טוטאלוסט, אין סיכוי לראות שקל ממנו. מבחן המראה אומר האם אני אסתכל על עצמי בהגינות ואני אגיד בדקתי את כל מה שיכולתי, שאלתי את כל מה שחשבתי לשאול, התייעצתי עם מה שראיתי שאני יכול לשאול וללמוד, למרות זאת קיבלתי את ההחלטה שהיא לא הצליחה. אם כן, עברתם את מבחן המראה, זאת אומרת עשינו את הכול הכי טוב שאנחנו יכולים כדי לוודא שאנחנו משקיעים השקעה טובה.

מתי אנחנו לא עוברים את מבחן המראה? אמרו לנו שיוסי או יעקב או שלומי או רונית הם אחלה אנשים שכולם מרוויחים אצלם, וזה כולה 200 אלף שקל היום, כי בד"כ זה 300 אלף השקעה מינימום, הלכנו ונתנו לאחד השמות האלה ואחרים 200 אלף שקל כי זה מבצע, כי זה רק היום, לא הבנו בדיוק מה זאת ההשקעה, לא הבנו שהכסף בעצם נעול עכשיו לאיזה 17.5 שנה, והסיכוי להרוויח עליו הוא מינוס אין סוף, אבל כולם אמרו שהם בסדר אז הלכנו. זה לא עובר את מבחן המראה. עכשיו עוד פעם, זה בסדר גמור לעשות את מבחן המראה, ללמוד את מה שצריך, להבין שההחלטה היא ברמת סיכון מאוד מאוד גבוהה, וללכת עליה. אבל כל עוד עשיתי את המבחן הזה ואמרתי וואלה, אני הולך לסכן פה 50 אלף שקל כי אולי הם ירדו לאפס ואולי הם יעלו ל-172 אלף שקל תוך שנתיים ורבע, וזה מתאים לי והתחום מעניין אותי וזה מרגש אותי, אין לי שום בעיה עם זה. כלומר אני מנסה להעביר לכם את המסר כל החלטה היא בסדר, ובלבד שבדקתי, שאני מבין, שאני רואה איפה הסייגים, שאני רואה איפה הסיכונים, ואם למרות זאת החלטתי שזה מתאים לי, מצוין. אז כדי לעבור את מבחן המראה אני צריך לשכנע את עצמי שידעתי בדיוק לאיזה מלכודת אני נכנס או לאיזה השקעה אני נכנס או לאיזה פתח מרגש של מערת קסמים אני נכנס, ואם אני מבין איפה שמתי את רגליי ואיפה שמתי את כספי ומה היתרונות ומה החסרונות, מצוין, אני בעד.

ואם זה השקעות, יותר קל לתת דוגמה שאני רוצה בעולם הנדל"ן, או בתחום של נכסים דיגיטליים, שהרבה פעמים אנחנו משקיעים דרך גופים כאלה ואחרים, בניירות ערך זה שונה, אז אנחנו צריכים להבין עם מי אנחנו הולכים, כלומר ראינו, קפצו לנו בפייסבוק ארבע מודעות של חברה א', ב', ג', ו-ד', כולם מבטיחים הבטחות נוצצות. אז קודם כל אני מציע תמיד ללכת לדבר עם א', ב', ג', ד', או לפחות עם א', ב', ג', או א', ב', ד', או ב', ג', ד', יש פה מלא אפשרויות, 3 עצרת, 4 עצרת, לא, פחות, כי מכל פגישה כזאת לומדים, אבל תבקשו ממליצים, ברור שהם יתנו לכם ממליצים שהם אוהבים אותם, אבל זה גם, אפשר לדבר איתם. תחקרו וותק של החברה, תבינו כמה זמן הם חיים כי יש הבדל אם חברה חיה כבר איזה 8 שנים, לבין חברה שהיא חצי שנה, אז יש יותר רקורד, יותר הצלחות, יותר כישלונות, תשאלו אותם איזה משברים היו להם, איך הם התמודדו, תשאלו אותם כל מיני שאלות, גם מעצבנות, תיראו איך מתייחסים אליכם, האם הם עונים בסבלנות ואכפת להם שבאמת תבינו, או שנותנים לכם להבין יאללה, מה זה השאלות המעצבנות האלה? נקסט, אמרנו לכם שהכול בסדר, מה, אתם לא סומכים? אז אני כנראה לא הייתי סומך, תחפשו בגוגל, אבל לא רק על החברה, תבינו מי המנהלים של החברה.

יש לא מעט מקרים שאנשים נכשלים בחברה א', סוגרים אותה, ואותו מנהל כושל הולך ומקים חברה ב', עושה סיבוב, וחברה ג' וד' וה', השם שלו או שלה בסוף נמצאים באינטרנט, אז תבינו האם חברה א', ב', ג', ד' בע"מ מה אומרים עליה, וגם המנהל של ה-א', המנהלת ב' והמנהל ג' והמנהלת ד', מה אומרים עליהם, ותיזכרו, זה כסף שלכם, אז יש לכם את כל הזכויות והחובות לעצמכם לשאול את כל השאלות הכי קשות ואז להחליט. אמרנו מקודם, לא מקבלים החלטות בלחץ, וגם אם אומרים לכם תשמעו, אם אתם לא תחליטו עד סוף השבוע, כנראה לא יהיה. אז לא יהיה, אז יהיה הזדמנות אחרת, כי אתם צריכים להיות רגועים, אתם צריכים לישון טוב בלילה, אתם צריכים להבין שההחלטה שקיבלתם היא טובה לכם, וכל הלחצה שהיא מיותרת, אנחנו נעיף אותה, וכל זה בכפוף שבסוף אנחנו נחליט.

הנושא הבא – תוודאו כמה כסף פנוי באמת יש ואיזה רמת סיכוי/סיכון ההשקעה שאתם רוצים לעשות אותה, אם זה עומד בתנאים שלכם. זאת אומרת לא מזמן פגש אותי זוג ואמרו לי תגיד לי, מה לדעתך אחוז המינוף שצריך להיות לתא משפחתי? כלומר כמה הלוואות מתוך ההון העצמי. אמרתי להם לא יודע, אין פה איזה מספר מנצח נכון, קודם כל זה תלוי ברמת הסיכוי/סיכון שאתם כתא משפחתי מוכנים, זה תלוי כמה אתם ישנים טוב בלילה אם היום אנחנו בתווי ריביות עולה, ואתם כל חודש מחזירים יותר, האם יש תזרים פנוי או לא, זה תלוי האם המינוף שלכם, בסיכוי שתרוויחו בו הוא משמעותי או שאתם עדיין בראש באווירה של ריביות אפס כמעט, ואז הדלתא בין עלות הכסף לסיכוי להרוויח היו גבוהות, היום זה מתחיל להיות הרבה יותר מאתגר, ואנחנו עוד פעם, במרץ 2023, אני לא יודע מתי תקשיבו לפרק. אז תבינו בערך כמה כסף פנוי יש, אז תיראו כתא משפחתי אם שוכה לכם בעו"ש 178 אלף שקל כבר שנתיים, אז כנראה שזה כסף באמת פנוי וכדאי לקבל החלטה עליו ולהבין מה טווח זמן ההשקעה שאני הולך לשים, האם זה כסף לעוד 17 שנה או לעוד חצי שנה כי אני רוצה לחפש דירה. אז רמת האי וודאות שאני מוכן לקחת בהשקעה שלי היא שונה לחלוטין כפונקציה של טווח זמן ההשקעה, כי ככל שאני רוצה את הכסף קרוב יותר, רמת הוודאות שאני ארצה היא גבוהה יותר, כי אין לי זמן להתרסקויות, העלאות, לרדת, לעלות, ולא משנה אם זה נדל"ן, שוק ההון וכו', כי אני צריך את הכסף קרוב, אבל זה כסף כזה שיהיה, שיעבוד, שיעבוד עבורי, אז יכול להיות שאני פחות רגיש לתנודתיות ואני יכול לקבל החלטות השקעה עם הכסף הפנוי שאנחנו כזוג מחליטים שהוא באמת פנוי להשקעה ואנחנו לא צריכים אותו כקרן חירום ואנחנו לא צריכים אותו לבר מצווה/בת מצווה, לעזור לילדים בלימודים או טיול חווייתי למשפחה.

זה משהו שהוא מאוד מאוד חשוב כשאנחנו באים לקבל החלטות בתנאי אי וודאות בעולם הפיננסי, אז טווח זמן ההשקעה זאת אחת השאלות הקריטיות ביותר, ולא פחות ממנה קצת זה הנושא של איזה מרכיבי אי וודאות יש שאולי לא חשבתי עליהם, ואני אתן דוגמה אחת שהרבה פעמים אנשים די כאילו יודעים אותה אבל נוח לעצום עיניים ולהגיד לא, יהיה בסדר, אז אני רוצה להעמיד אותה בפרונט, וזה השקעה במטבע חוץ. לצורך העניין זה לא משנה אם קניתי מניות של חברת גוגל / מייקרוסופט / אמזון / פייסבוק / אפל וכו', או קניתי מדד S&P 500, מדד נסד"ק, מדד ניקיי היפני, לא משנה לי, ועוד פעם, הכול זה דוגמאות לימודיות, לא המלצות, או אם קניתי נדל"ן בחו"ל. לנו יש מרכיב אי וודאות בשער המטבע חוץ. היום למשל מרץ 23, 3.6 שקלים זה דולר, לפני בערך חודשיים היה 3.2, 3.3, לפני 3 שבועות היה 3.8, לפני 7 שנים, 8 שנים, היה בסביבות 4 פלוס, כלומר יכול להיות שאני משקיע היום בשער של 3.6, וכשאני ארצה להחזיר את זה לשקלים, זה יהיה 4, זה יהיה 3, זה יהיה 3.3, כלומר יכול להיות שההשקעה שלי תרוויח או תפסיד, ועליה אני אוסיף או אוריד הפרשי מטבע. אז אף אחד לא יודע מה יקרה לשער המט"ח, וגם כל הפרשנים והפרשנויות שאתם רואים או קוראים, הכול טוב ויפה אבל אף אחד לא יודע, זה מושפע מדברים עולמיים, פוליטיקה מקומית, פוליטיקה ארצית, עולמית, מלחמות ועוד אלף ואחד דברים, אז השקעה במטבע חוץ היא מרכיב אי וודאות.

השבוע ישבתי עם איזשהו זוג, צעיר, רצו להשקיע איזשהו סכום והתלבטו מאוד על חו"ל והם רצים כנראה עוד כמה זמן לרכוש את הנכס הראשון למגורים עבורם, אמרתי להם שאני חושב, בניהול הסיכונים/סיכויים, שמטבע חוץ כיום עלול להזיק להם ולא להועיל להם כי אני לא יודע מה יקרה, אם פתאום יפסידו 5, 6 אחוז סתם כי השער דולר/שקל זז לו, אז בשביל מטרה של לקנות נכס בקרוב, מרגיש לי עבורם, עוד פעם ספציפית, זה לא המלצה כללית כי כל תא משפחתי יש לו את הדילמות שלו, זה מסוכן. אז תיזכרו שאני משקיע במטבע חוץ, אני מכניס עוד משוואה של אי וודאות לתיק ההשקעות שלי. אולי זה ילך לטובתי, אולי זה לא ישנה כלום, אולי זה ילך לרעתי. ואני חוזר כבר פעם 17, אני חושב שאני מבלבל לכם את המוח באותו משפט בפרק הזה, זה לא אומר לא לעשות, זה אומר, כמו מבחן המראה, זה אומר להבין מה אני עושה, להחליט שזה מתאים לי, ולעשות. מצוין.

עברתי על רוב הנקודות שרציתי להדגיש לכם היום, ולהזכיר שכל החיים זה קבלת החלטות בתנאי אי וודאות, כולל למשל אנחנו הולכים לעיר זרה ורוצים להיכנס למסעדה, מאיפה אנחנו יודעים אם האוכל שם טוב או לא? אנחנו אף פעם לא היינו שמה. וזה שב"טריפ אדוויזור", נגיד כותבים שזאת המסעדה המומלצת,  אז אולי מי שכתב זה הטעם שלו הוא אחר משלי? אני מכיר אנשים חזרו מהמלדיביים, אמרו האוכל לא היה לנו טוב, למה? כי האוכל עם השפעה הודית, ומי שלא אוהב אוכל הודי, לא יהיה לו לפעמים אוכל מספיק טעים, אז מה, זה אומר שהאוכל שם לא טעים? לא, זה אומר שלנו זה לא התאים. אז החיים כולם זה החלטות בתנאי אי וודאות, ואתם תחליטו ואתם מחליטים, פשוט תלמדו עוד קצת על עצמכם איך לחשוב, איך מתאים לכם לקבל את ההחלטות, ותקבלו ותעשו.

ולסיום, כמו שאני מבקש בד"כ מהמרואיינים שלי שלושה טיפים, לפעמים אני חוטא ואני לא נותן, אז בא לי כן לשתף בשלושה טיפים שאני חושב שהם עשויים גם לעזור לכם בעולם הזה.

טיפ ראשון, תשתמשו באינטואיציה, האנרגיות ותחושות הבטן שלכם, תסמכו, תקשיבו לעצמכם, מותר גם לוותר על עסקאות או על השקעות או על דברים אפילו שהראש אומר וואו, זה נהדר, אבל נכנסתם לחדר, למשרדים של החברה שאתם מתעניינים בה, ומשהו באוויר שמה לא הרגיש לכם טוב, משהו שמה לא ישב לכם טוב, תסמכו על עצמכם, לפעמים בתת מודע שלנו אנחנו מרגישים דברים שאנחנו לא יכולים להסביר אותם, אבל בוא ניתן להם קרדיט. אז חשוב מאוד לסמוך על תחושות הבטן ועל האנרגיות שאתם מרגישים בסביבה, ואם הכול זורם לכם ונעים, מצוין, יש טעם להמשיך לבדוק, אבל אם זה מרגיש לכם וואו, מקום כזה עם אנשים כאלה אני לא רוצה להיות בקשר, אל תהיו איתם בקשר.

טיפ שני, לעשות, לפעול, להתקדם, כי בסוף לומדים רק מעשייה ולא מתיאוריות ולא מלעמוד במקום. הדוגמה שאני הכי אוהב לתת בנושא הזה זה דוגמה של תינוק, תינוק שרוצה להתחיל ללמוד ללכת, אז הוא קם ונופל וקם ונופל עד שהוא עומד והולך, אז הניסוי וטעיה זה רק ניסיון, אם הוא יישב, התינוק, ויחלום ויחשוב איך כולם הולכים ואני גם רוצה ללכת והוא לא ינסה, אז הוא לא ידע ללכת. אז כל פעם שאתם מתלבטים לעשות או לא, תיזכרו את התינוק שאתם אוהבים, אם זה שלכם, אם זה של השכנים, אם זה של ההורים, אם זה של הילדים ותגידו וואלה, אנחנו נהיה עכשיו כמו התינוק הזה, אנחנו ננסה וננסה וננסה עד שאנחנו נצליח.

הדבר האחרון, משהו שדיברתי עליו, תמיד תמיד תמיד תחשבו מה מחיר הטעות. נגיד שקיבלתי החלטה לא טובה, בחיים או בהשקעות, מה עלול לקרות? ברגע שתבינו שרוב ההחלטות שאנחנו מקבלים הן לא החלטות ברמת חדר טיפול נמרץ, ששמה זה חיים ומוות, הכול נראה קל ונחמד יותר.

באנו לעולם ליהנות, לכו תשתעשעו עם החיים שלכם, לכו תיהנו ותשתעשעו עם הכסף שלכם, תיהנו, תשמחו, ולכו לקבל החלטות מהר, כמו למשל לבוא לכנס כסף והשקעות, יש פה אי וודאות, האם יהיה לכם מעניין, מה יהיה מזג האוויר באותו יום, איזה פעילות אחרת תפספסו באותו רגע, מי יהיה בקהל, האם תרגישו בנוח, החלטות באי וודאות מחיר הטעות מצד שני הוא נמוך והסיכוי גבוה.


יאללה, אני מחכה לכם, אני עמית, נשתמע בפרק הבא.

לרכישת הספר כסף והשקעות מודפס או דיגיטלי:

https://bit.ly/3ANVmhz

קורס בונים עתיד מהשקעות:

https://bit.ly/3m3KG5a

מוזמנים לעשות subscribe לפודקאסט ולקבל עדכון מידע כשיצא פרק חדש.

קהילת כסף והשקעות בפייסבוק: https://bit.ly/3GGBT2c

ערוץ היוטיוב של עמית בו סרטונים רבים בעולם הכסף וההשקעות: https://bit.ly/2Kt99Ci

*** הבהרה: כל הנאמר בפרק הינו למטרות לימוד בלבד ולא מהווה לשום פעולת השקעה משום סוג שהוא.

עוד לא נרשמת למייל?

בואו לקבל ממני עדכונים שוטפים ומרתקים בעולם הכסף וההשקעות

שתפו את הפרק הזה עם אחרים:

פייסבוק
טוויטר
לינקדין

תודה שבחרת להצטרף אלי ולצעוד בדרך לרווחה כלכלית

בנוסף, אני מזמין אותך לקרוא את תקציר הספר

לחשוב עשיר להיות עשיר

אני מזמין אותך להצטרף
לכנס השנתי של "כסף והשקעות"

ניפגש ביום שישי 13/9/24 במכללה למינהל, ראשל"צ