תוכלו להאזין לפודקאסט גם בשרותים הבאים

אייטיונס
ספוטיפיי
יוטיוב
RSS

הפודקאסט כסף והשקעות עם עמית עשת

131. גלינה זוקנמכר – תמיד צריך להשקיע בנדל"ן

בהמשך הדף יש תמלול מלא של השיחה שעמית ערך עם גלינה.

גלינה ואני דיברנו על פריצת אמונות חוסמות והשקעה בנדל"ן בישראל.

גלינה היא יועצת חינוכית, נשואה עם שתי בנות ובחמש השנים האחרונות משקיעה בנדל"ן ומלווה משקיעים בישראל.

הפרק הוקלט בנובמבר 23, עדיין תקופת מלחמה ויש הרבה אי וודאות על החיים בכלל ונדל"ן בפרט.

בין הדברים עליהם דיברנו:

  • איך מצאה עבודה מהר כעולה חדשה ואמא לשתי בנות צעירות
  • מה הביא אותה לרכוש נדל"ן ראשון כבר בשנת 1994
  • זוגיות והשקעות – איך התגברה על התנגדותו של בעלה
  • למה רכשה נכסים עם חברה?
  • איך רכשה ידע מקצועי ובטחון בדרך
  • כמשקיעה ומלוות משקיעים – נקודת מבט של שוכרים שהם הלקוחות
  • מינוף, תזרים חיובי ושלילי – דעתה
  • איזה טעויות נפוצות רואה אצל משקיעי נדל"ן מתחילים
  • לסיום: 3 טיפים לחיים

ניתן להשיג את גלינה:

נייד: 054-5627511

מייל: zgali[email protected]


הרשמה לרשימת המתנה של מועדון "כסף והשקעות" הנפתח להרשמה כל מספר חודשים:

https://bit.ly/3JPS5Bo

מדריך חינמי להגדלת הכנסות שכתב עמית עשת:

https://bit.ly/3A1Bp5o


תמלול הפרק:

עמית: אומרים שאסור לעשות עסקים עם חברים ובני משפחה, מסכימה עם זה?

גלינה: לגמרי לא מסכימה עם זה, אני עושה.

עמית: שלום לכולם, אני עמית, עשת יחד עם גלינה זוקנמאכר, ואנחנו בפודקאסט כסף והשקעות.
תודה שבחרתם להאזין לנו היום.

והפעם הפרק הוא על פריצת אמונות חוסמות והשקעה בנדל”ן בישראל. זהו פרק 132, ובשבילי הוא מאוד מיוחד, כי היום אנחנו מקליטים בעשירי לנובמבר 2023 וזה בדיוק 5 שנים ליום שעלה פרק ראשון לאוויר, והיום זה 132. עשיתי כברת דרך ארוכה עם הפודקאסט ואם יש לכם חברים שעדיין לא מכירים אותו, אז ממש הגיע הזמן לספר עליו.

אז שלום גלינה.

גלינה: שלום שלום, מזל טוב, לא ידעתי זו הפתעה עבורי.

עמית: כן, אני לא מגלה הכל.
אז גלינה היא יועצת חינוכית, היא נשואה עם שתי בנות, ובחמש השנים האחרונות, היא משקיעת נדל"ן שמלווה גם משקיעים.
אנחנו מקליטים את הפרק בתקופת מלחמה. אני לא יודע מתי תאזינו לו, אז יש לנו הרבה מאוד איי ודאויות על החיים, על החיים בכלל ונדל”ן בפרט.

אני אשתדל לא להיכנס לכל מיני ספקולציות ותחזיות כמו שאני רואה בהמון קבוצות פייסבוק, שכולם עושים וובינרים, וכולם מסבירים מה יקרה ביום שאחרי. אז אולי 50% שהם צודקים ו-50% שלא, אז אנחנו יותר נדבר על דרך, על מחשבה, ופחות ספקולציות, אבל עדיין בתקופה הזאת אולי זה יעלה לנו, כי אנחנו מושפעים ממנה.

עמית: גלינה, אני חושב שהסיפור שלך הוא יכול להוות השראה להרבה מאוד מאזינים וקצת אני רוצה שנדבר עליך לפני שנגיע לנדל"ן, אז ספרי לנו ממש סיפור אישי בתמציתיות באיזה גיל עלית לארץ, איזה רכוש, ואיזה עבודה מצאת יחסית מהר, כעולה חדשה.

גלינה: אז אני עליתי ב-1992, בסוף השנה. הייתי בת 23, וכמו שאני אוהבת להגיד, אנחנו עלינו אני ובעלי, שתי בנות ושתי עגלות. זה כל הנכס שהיה לנו, ולא פחדתי, כי היו זמנים מאוד מאוד קשים. ברית המועצות התפרקה, היו זמנים לא פשוטים, האנטישמיות מאוד גברה ואני מאוד רציתי לעלות לישראל. חשבתי שזה באמת באמת המקום שלי, וכך גם מצאתי.
בגיל 23 כבר הייתי גם עם שתי בנות וגם עם תואר שני בבלשנות ספרות ולשון רוסית. הייתי מורה ובעצם לא עבדתי, וכן חלמתי לעבוד עם ילדים ואיכשהו הגעתי לקיבוץ גונן בינואר 93 והכל כמו שאומרים מלמעלה, הגיעה לשם קבוצת נעלה ושם התחלתי לעבוד עם קבוצת נעלה  הראשונה שלי. אחרי זה פור של נעלה המשיך והמשיך, ואני כל החיים שלי בעצם עובדת עם הפרויקט הזה. מי שלא מכיר, חשוב לדעת, זה פרויקט של נוער עולה לפני הורים, פרויקט ציוני של נוער יהודי, זכאי חוק השבות ולומד בישראל, מקבל בגרות, מתאזרח, מתגייס וממשיך לחיות בישראל.

עמית: אני לא נותן לך להתחמק מעוד נקודה בשאלה שלי. בינואר 93 את עולה חדשה, אני מאמין שלא יודעת עברית, כי את יודעת בלשנות רוסית. איך מצאת עבודה? איך הגעת פתאום להיות יועצת חינוכית של נעלה?

גלינה: לא הגעתי להיות יועצת חינוכית. בהתחלה הגעתי להיות מתרגמת אחרי 4 חודשים בישראל, באמת למדתי עברית יחסית מהר. השקעתי בזה המון המון, המון שעות. גרנו בקיבוץ גונן, הייתי לומדת 5-6 שעות ברצף ואחר כך הייתי יוצאת לאסוף את הבנות מהגן, וכל הזמן ניסיתי לדבר עם אנשים ובאמת הצלחתי ללמוד עברית די מהר ולכן מצאתי אחר כך גם את העבודה השנייה שלי, שהייתה בבית ספר חקלאי פרדס חנה, שם אני עבדתי 15 שנה, ושם מאוד מאוד תמכו בי ועשיתי הסבה מקצועית להדרכה של נוער מבלשנות רוסית בבית ברל.

כמו שאמרתי עד 2003 עבדתי בבית ספר חקלאי, פרדס חנה, ומ-2003 אני עובדת בבית ספר מבואות עירון בתור יועצת חינוכית לפרויקט נעלה וגם לילדים צברים, ואיזה פלא, לפני 7 שנים אני התחלתי גם ללמד ספרות רוסית לילדי נעלה לבגרות 5 יחידות.

עמית: אז שאמרתי למאזינים שזה פרק היום שאני משלב בו נחישות עם נדל”ן, אז אתם רואים שבעצם גלינה המאמינה שהכל דבר אפשרי, השאלה כמה אנחנו משקיעים בזה, וזה אותי מאוד מרשים, הדרך הזאת שהיא עשתה כבר ברגע שהיא הגיעה לארץ.
אז אני רוצה עכשיו להתקדם עוד קצת בשנים. בשנת 94 למיטב ידיעתי, כבר קניתם דירה על הנייר בכרמיאל. מה הייתה הסיבה?

גלינה: היה לי איזה משהו בראש, איזו תבנית, שאחרי שנה קונים רכב כי צריך לנסוע לעבודה ברכב, ואחרי שנתיים חייבים לקנות דירה, לא משנה מה קונים דירה. גרנו באותו זמן בכרמיאל, הייתה בנייה חדשה, ראיתי שמפרסמים פרויקט חדש, אמרתי צריך לקנות, הלכנו, קנינו.
בעלי לא מאוד רצה, אבל אני התעקשתי על זה, ובאמת קנינו דירה ראשונה בישראל.

עמית: אני לא מכיר, ברוסיה בשנים שגרתם, רוב הדיור היה ציבורי או פרטי?

גלינה: אנחנו גרנו בדיור ציבורי, אחרי שכבר עלינו לישראל התחילה ההפרטה.

עמית: למה אני שואל את זה? כי המנטליות הישראלית מאז ועד עצם היום הזה, היא שכל אחד חייב שיהיה לו דירה. את בעצם בת מארץ, שזה היה דיור ציבורי באותם ימים, יחסית חסרי כל. איך אמרת? שתי בנות, בעל ושתי עגלות. ולמרות זאת רצית נכס.
אז השאלה שזה מעלה לי, האם בבית היה מישהו נדל"ניסט?

גלינה: לא היה מישהו שם שדיבר על נדל”ן, אבל גם שם היה דיור ציבורי, זה היה קצת אחרת, בעצם מקום קבוע שלך. פה אם זה לא דירה שלך, אז כל שנה אתה עלול לשנות מקום, זאת אומרת אין יציבות. אחר כך הסתבר שאבא שלי כן בראש היה מאוד מאוד נדל"ניסט, היה לו ראש נדלניסטי, אבל כן, מצד אחד זה היה הדירה של המדינה, אבל מצד שני אתה ידעת שזה בעצם דירה שלך וגם דירה שכן הייתה מועברת בירושה באיזה שהוא מקום, משהו שאולי דומה קצת לקיבוצים של פעם.

עמית: הבנתי, אז יפה. אז החינוך הנדל"ני זה את הכנסת לעצמך. נתקדם עכשיו בשנים, אנחנו קופצים איזה 10-12 שנים קדימה. את עסקת קצת בנדל”ן לטובת בני משפחה, קצת לכם עזרת והזכרת מקודם בחצי מילה שבעלך לא ממש התלהב, אז אני רוצה רגע שנרחיב, הנושא של זוגיות והשקעות כי זה נושא שאני דן בו בהרבה מאוד פרקים, בכל פרק שאני יכול לדבר עליו.
רמזת שהוא פחות התלהב, עכשיו זה פחות התלהב זה אומר שהוא היה נגד? הוא אמר יאללה, אני סומך תעשי, מה שאת רוצה, או איך זה היה?

גלינה: הוא היה, הוא היה ממש ממש נגד. הוא חשב שמתחילים להשקיע בנדל”ן רק שיש כסף וכל הזמן לא היה לנו כסף, היינו במינוס, התנהלנו כלכלית מאוד מאוד לא נכון. ובאמת כמעט ולא היו חסכונות. אומנם אנחנו עבדנו במקומות עבודה מאוד מסודרים אז היה לנו נגיד קרן השתלמות והכל, אבל זה תמיד הוא לא שש  לגעת כי זה כאילו איזשהי כרית ביטחון אם פתאום יקרה משהו, ואני כן חשבתי שצריך להשקיע. אני חושבת שזוגיות זה קודם להכל, קודם עושים עבודה ויוצאים לדרך ביחד. כן היו מספר שנים שניסיתי, ניסיתי מאוד לשכנע. זה לא היה פשוט, זה כן לקח זמן ויצאנו לדרך רק אחרי שהייתה הסכמה, אומנם הוא לא הסכים עם לב שלם, אבל היום הוא נדל"ניסט, היום הוא לגמרי מבין.

עמית: עוד מעט נגיע להיום, אנחנו עדיין בערך ב-2005-2008 בכרונולוגיה של השנים.
אז שאת אומרת שאת חיכית זאת אומרת, אני שואל, שאת כבר היית בשלה, אמרת, בשביל לא לקלקל זוגיות אני אחכה, אחכה, אחכה. אז אני מנחש שזה נורא בער בפנים. אז איך הצלחת גם לכבות את התשוקה שלך? כי לי זה נראה שאת מה שאת רוצה את משיגה, לפי מה שכבר הספקנו לשמוע על תחילת החיים בישראל ואיך עשית לו את המהפך?

גלינה: קודם כל זה בער, אבל ברגע שהוא לא הסכים אז גם לא התפתחתי לכיוון, כי אני, אם אני מתחילה ללמוד ולהתפתח כבר אי אפשר. זה מאוד מאוד קשה וידעתי ששם זה הגבול, וכמו שאני אומרת זה קודם כל זה המשפחה. גם המטרות הם משפחתיות לגמרי, זאת אומרת, כל מה שאני עושה זה למען המשפחה שלי, למען הבנות שלי, וכמובן פה היה לי מאוד מאוד חשוב ומי שעזר פה זה החברים שגם עשו וגם חשבו ככה והם רצו לעשות, וזה בעצם נתן לנו, נתן לו אומץ,  אז התחלתי להתעמק.

עמית: אנחנו מגיעים לשאלה שהתחלנו איתה הפרק, שאומרת שאסור לעשות עסקים עם חברים ובני משפחה ואז פתאום את אומרת לנו ואז הגיעו חברים טובים, אז זה מעלה המון המון שאלות. נתחיל בשאלה הראשונה שעולה לי. כשאת עושה השקעה ראשונה עם חברה או חברים, אז עשיתם גם איזשהו הסכם משפטי ביניכן? כדי שאם אחת תתחרט, תרצה למכור והשניה תרצה להשאיר. זה הרבה יותר מסובך מאשר לעשות עםם בן זוג.

גלינה: זה נכון, אנחנו עשינו בעל פה. אנחנו ידענו שהמטרות שלנו הן אותן מטרות, שזה נדל”ן מניב. אנחנו לא דיברנו על ממש פרטי פרטים, אנחנו דיברנו יותר על מטרות ארוכות טווח. ראינו שאנחנו באותו ראש ואז יצאנו. אני באופן כללי כן ממליצה לעשות הסכמים. פה במקרה הזה יש לנו 3 נכסים ביחד זה עובד מצויין. עד היום כבר כמעט 4 וחצי שנים, אז זה עובד ומוכיח את עצמו.

עמית: אז מאזינים קודם כל משהו כללי אליכם, אני מאוד מאוד מציע לעשות הסכמים, בטח להרבה חברה צעירים שאין להם מספיק הון עצמי ורוצים לעשות דברים ביחד, והם חברים לצורך העניין מבית ספר, והם היום בני 30, מגניב, אבל יכול להיות שמתישהו תתחתנו ואז פתאום אתם רביעייה ולא שניים, ויש רצונות אחרים כתא משפחתי כילדים אז פשוט להעלות את כל הסוגיות שעלולות להתעורר. לסכם מראש כשהכל טוב, זה יכול למנוע תסכולים בעתיד ואצל גלינה הזה עובד עד היום בלי זה, אז נהדר, אבל היא גם התחילה בגיל יותר בוגר.
אני חוזר רגע לדינמיקה של בעלך, את והחברים. למה זה הרגיע אותו?

גלינה: כי אז הוא הכיר את החברים והוא חשב שהם מבינים בזה. קודם כל כי הם אנשים מאוד רציניים, והיא עובדת בהנהלת חשבונות, אז היא מבינה מה זה מספרים וכאילו מה לי ולמספרים, יועצת חינוכית, מורה לספרות אז אני קצת הייתי לא ממש מחוברת לקרקע, לפע, מים זה טוב, אז פתאום בעלי ראה שיש עוד אנשים שחושבים כמוני ולאותו כיוון, ואנחנו ביחד זה דווקא כן נתן לנו אומץ.
האם מתאים לכולם לעשות עסקים עם חברים? כנראה שלא. לנו זה מאוד מאוד התאים. צריך לבדוק בפנים עד כמה אתם שלמים עם זה. לנו זה התאים, לחברים שלנו, זה התאים, זה עובד אצלנו מצויין, אני כן נגד האג'נדה הזאת שלא עושים עסקים עם חברים לא עושים עסקים עם משפחה, אנחנו המשכנו גם לעשות עם משפחה ועם חברים וזה עובד מצויין. אני כן אומרת שזה חשוב שיהיה רשום כי יש כל מיני, נגיד בעניין של חברים שלנו, אנחנו 50/50, אז זה מאוד קל כי יש כל מיני נוסחאות של שמישהו מביא הון עצמי ומישהו מביא משכנתא. מי רשום על הדירה ויש כאלה שעליהם לא רשומה דירה, ופה צריך להיות באמת באמת מאוד מאוד זהיר. לכן אין לי פה המלצה, אני מספרת מה אנחנו עשינו וזה עבד מצויין.

עמית: אני רוצה לספר על איזשהי לקוחה שבאה לי השבוע, שהיא גרה עם בן זוג, שניהם זה נישואים שניים, לכל אחד יש ילדים מהנישואים הראשונים.
בקיצור, הם קנו קרקע ובנו דו משפחתי. הוא עוסק בעולם הנדל”ן, ואז הם החליטו שיש דו משפחתי אחד לכל אחד, והחליטו מראש איזה סכום הוא מקבל ממנה עבור העבודה שהוא עושה כי הוא היה מול כל הקבלנים והעבודה ובאמת להרים את הכל אז זה בהחלט גם סוג של פיצוי, אם יש מישהו שעובד יותר מהשני. כמה זמן הכרתם את החברים האלה, זה היכרות רבת שנים?

גלינה: זאת חברות רבת שנים ואצלנו זה זה לא עמד כך. קודם כל כשאנחנו התחלנו לעשות את זה זה איך שהוא בעצם התחלנו לראות שמי שעושה זה יותר היה עלי, עלי ועל בעלי, אגב הוא הצטרף, ובלעדיו אני לא רואה איך הייתי עושה דבר כזה, כי הוא גם רואה יותר דברים טכניים ואיך נגיד הדירה הבנויה וכל מיני ליקויים. אני יותר רואה אנשים, מי יכנס לדירה. השילוב הוא היה מצויין מבחינה זאת, אבל החברים היו יותר עסוקים עם הילדים שלהם. אנחנו לא תמחרנו בשום צורה ואנחנו לא מדברים על זה, זה התאים לכולנו. אני באמת אומרת כל יום תודה להם שהם סומכים עליי, הם סומכים עליי והם נתנו לי ללמוד. הם נתנו לי ללמוד, הם נתנו לי 100% תמיכה, הם נתנו 100% אמון. אני יכולה להגיד להם רק תודה כי זה לא ברור מאליו.

עמית: אני חושב שבמקרה שאת מספרת התודה הכי גדולה שאת צריכה להגיד להם שבזכותם בעלך הסכים להיכנס להרפתקה הזאת, כי היה הרבה שנים שהוא התנגד ועכשיו לא רק שהוא לא מתנגד, אתם הפכתם להיות כגוף אחד בכזוג שעושה דברים, שזה נהדר.
הזכרת מקודם דבר שאת, ולכן היה לי חשוב שנדבר קצת היום, את יועצת חינוכית ופדגוגית ועולה חדשה וזה, ופתאום מתעסקת עם נדל”ן ומספרים. איך היה לך החיבור? איך נכנסת לעולם האקסלים, תוכניות עסקיות והכל?

גלינה: אז זהו, עדיין, אני לא ממש בעניין של אקסל, יש לי אקסלים, יש לי, בעלי בונה טבלה ואני ממלאת אותה. אני עדיין בעניין של סיפור, תמיד על דירה יש לי סיפור. כשאני רואה טבלאות, נעשה לי קצת רע, אז אני תמיד צריכה לבנות סיפור ותמונות ואז אני רואה את הדירה אחר כך. ממש בשביל המספרים. אני כן משתמשת באקסלים.

עמית: אני לא מבין את המושג סיפור, היום בא אלייך לקוח שרוצה שתלווי אותו ברכישת נכס. הוא לא מעניין אותו סיפור. הוא בסוף אומר לך סתם, אני אומר, יש לי מיליון וחצי שקל תביאי לי דירה הכי טובה שתהיה שווה מיליארד שקל בעוד שבוע. אז הסיפור לא הוא מעניין, הוא סומך עלייך שאת יודעת על מה את עושה אז תסבירי לי קצת מה הכוונה.

גלינה: יש מספרים בסיפור, מופיעים מספרים. הצורה של טבלה היא יותר קשה לי אבל לגמרי תמיד מופיעים מספרים, בלי מספרים אי אפשר. זה סיפור, דברים מאוד מאוד חשובים, זה המספרים.

עמית: אז את אומרת שפשוט ויזואלית את רואה את זה בצורה אחרת.

גלינה: בדיוק, ויזואלית זה אחרת. אני צריכה שזה יהיה על הדף, על דף שלם ולא בטבלה. לגמרי.

עמית: כשאת מסתובבת בבין מתווכים משפצים וכולי כמה זה נראה להם מוזר שאישה מגיעה או שכיום זה כבר יותר הגיוני?

גלינה: זהו, אני לא נתתי לזה מקום אף פעם כל כך לא, לא ראיתי את זה ככה, עד שלא הגעתי לכל מיני כינוסים. כשהגעתי לכל מיני כנסים ולכל מיני מפגשים, ואז ראיתי שאני אישה לבד אז היה לי קצת מוזר עם זה. כן הרגשתי, אבל כשאני מול מתווך, או מול כמה מתווכים אף פעם זה לא היה, אף פעם לא חשבתי שזה פונקציה, לא חשבתי שזה איזה שהוא מינוס או פלוס. לא הרגשתי את זה ככה. כן, תמיד היה מעניין את התחום העיסוק שלי. איך זה משתלב. זה כן היה עניין, זה תמיד היה שיח סביב. אבל האם אני אישה? פחות.

עמית: בסדר, מאזינים יקרים, אני שואל את השאלה הזאת כי את גלינה אני מכיר, זה כדי שאתם כל אחד, בכל תחום ילך עם האמת שלו ולא מה מקובל.

אני יכול להגיד לך, בעבר עשיתי מלא קורסים רוחניים של תקשור הילינג, קריאת כף יד ומלא דברים כאלה, בדרך כלל היו אולי אני גבר יחידי, לפעמים היה עוד גבר אחד, והשאר נשים.

זאת אומרת, אני רגיל הייתי להיות מהצד השני במיעוט, וזה לא הפריע לי ואני שמח נתת לסביבה להשפיע עלייך.
אבל בכל אופן איך רכשת אז ידע מקצועי, כי יש פה קצת דברים שכדאי להכיר יותר טוב ולהבין אז החלטת בניסוי וטעייה הלכת לקורסים, פגשת אנשים ועשיתם קבוצות מאסטר מיינד, איך כאילו רכשת את הידע?

גלינה: זהו ברגע שהייתה הסכמה, כי אני לא יכולה להתחיל ללמוד ולא לעשות עם זה משהו. אני בן אדם שאם אני יודעת משהו אני צריכה לחלוק, אני צריכה לעשות. אז ברגע שהבנתי שאנחנו בכיוון טוב וחלומות מתחילים להתגשם, אני התחלתי באמת לחרוש באינטרנט. התחלתי להיכנס ליוטיוב, הוא התחיל להיות החבר הכי טוב שלי והגעתי לכל מיני באמת שמות של נדלניסטים מאוד מאוד טובים ואני שוב חוזרת למשפט המון המון דברים יש ברשת, המון דברים. יש ברשת אנשים מאוד מאוד טובים חשוב, חשוב לעקוב אחרי הרבה הרבה שמות.
התחלתי להיות קצת חוצפנית, אולי גם הייתי קודם, התחלתי ממש לפנות לאנשים וכן אנשים אוהבים לעזור. זה גם שבר לי כל מיני סטיגמות כי חשבתי שאנשי עסקים ונדלניסטים הם כולם גרידים, ולא זה לא נכון, אולי יש גם כאלה, אבל אני פגשתי אנשים מדהימים שמאוד מאוד עזרו לי, מאוד תמכו בי והרבה פעמים בחינם. גם לקחתי קורסים, שילמתי בכיף גדול, ותמיד תמיד קיבלתי תמורה עבור זה. אני באמת התחלתי מרשת, מאינטרנט, כי אני לפני קורס, יש אנשים שהולכים לקורס בלי לדעת שום דבר, אני לא יכולה ככה. אני צריכה לדעת את הבסיס, צריכה להבין הרבה. עשיתי לפני הרבה, ואז התחלתי להיכנס לכל מיני קורסים. עד היום אני לומדת ושוב יש לי משפט כזה, אפשר בלי קורסים, אבל זה לא אותו דבר. הידע התיאורטי הוא קיים, הוא קיים, אפשר גם לא לשלם עבור זה, אבל נורא נורא חשוב להיות בסביבה נכונה. להכיר אנשים שמתעניינים באותו תחום, להכיר אנשים שחושבים כמוך, אולי קצת שרוטים ככה אומרים שאנחנו טיפה שרוטים חושבים אחרת וזה טוב. זה מאוד מאוד מחזק.

עמית: ומאוד מפרה. כל פעם שאני מקדם את המועדון שלי של "כסף והשקעות", אז באחד הדיוורים שאני שולח, הוא נקרא למה חומר חינמי דופק אותך. עכשיו מה הרעיון? ואז אני מתחיל בפרובוקטיביות, שכל אחד ועכשיו גם המאזינים-תעצמו רגע את העיניים, תגידו לעצמכם כמה מדריכים חינמים הורדתם למחשב ולא פתחתם? ואותו דבר, כמה וובינרים נרשמתם כי אמרו שתהיה הקלטה? וקיבלתם הקלטה ולא הסתכלתם.
אז בסוף אנחנו זה כמו ביטוח. נרשמתי למשהו, הורדתי את הקובץ אז כאילו למדתי. בתכלס לא.אם אני משלם אני גם יש לי הרבה יותר מחויבות לעצמי. וכמו שאמרת הסביבה, כי בסוף אני יכול להכיר אדם אחד או שניים זה מספיק כדי לעשות איתם משהו ביחד, להתייעץ, להתלבט. בטח בנדל”ן, שזה עולם אינסופי. אנחנו אומרים נדל”ן, אז בואי באמת,זה הזמן להגיד שאנחנו אומרים נדל”ן איזה סוג נדל”ן את מדברת? לא שאלתי, לא דיברנו על זה ויש כל כך הרבה סוגים.

גלינה: אז זהו נדל”ן למגורים, דירות זולות, יד שניה. מה זה זולות היום?
זולות היום זה בסביבות מיליון, קצת פחות וקצת יותר. פעם זולות לפני 4 שנים זה היה בסביבות 500, הדירה הראשונה שקנינו עלתה 470 אלף. אז היום הדירה הזאת היא עולה כבר בסביבות 850, אני לא בודקת כי אני לא מוכרת, אבל בערך אלו המחירים לדירות כאלה. נדל”ן בשבילי הוא באמת משהו שישרת אותי מטרות, משפחתיות וגם לפנסיה. לכן אני לא אוסף פליפים, אני לא מאמינה בגיל שלי לפחות לפליפים.

עמית: תסבירי מה זה פליפ, אולי יש כאלה שלא מכירים.

גלינה: פליפ זה כשקונים ומוכרים, ואז עושים ועושים רווח על במכירה. בעצם מתחילים לעשות רווח בקנייה, כי צריך לקנות מתחת למחיר השוק וכל הדברים האלה ואז לעשות דברים חכמים ואז למכור ביקר יותר. בפליפ אני אוסיף, עוד משפט, חייב להיות פלן בי, כי לא תמיד זה מצליח.

עמית: אני רוצה רגע שנרחיב על הפליפ, אנחנו תכף נחזור אלייך כי אמרת שאת לא עושה את זה, אבל אני חושב שזה מאוד יכול להתאים לסוג אוכלוסייה מסוים. את אמרת אני בגילי לא רוצה לעשות את זה, אבל למשקיעים מסוימים, שזה אפשרות לבניית הון עצמי, צעירים הכוונה בעיקר, אז אני חושב שזה יכול כן להתאים. מה דעתך?

גלינה: אני חושבת שכן, צעירים, לאלה שאין להם דירה, זה יכול להתאים לגלגל שתי דירות. יש מין נוסחה כזאת שאפשר כמעט כל הזמן לגלגל שתי דירות בו זמנית, וזה כן נותן את הרווח. אנשים שיש להם היום דירות, אנשים שיש להם היום נכסים, אפילו נכס אחד בבעלותם לא בטוח שפליפ הוא ישרת אותם.

עמית: אני מסכים, אבל מאזינים שפחות מכירים אז אני רוצה שכמו כל דבר בחיים בהשקעות בכלל ובנדל”ן בפרט, יש כל כך הרבה סוגים וכל כך הרבה אפשרויות, וגם את עושה את זה בישראל כי גם יש הרבה שמתעסקים עם זה.

את אמרת מקודם שאת יועצת חינוכית ואדם הומני, סתם זה אני האסוציאציות שלי. את רואה סיפור בדירה, אז אני רוצה שתעזרי למאזינים שרוצים לרכוש נכס להשקעה. מה כדאי להם לקחת בחשבון כסיפור מנקודת מבט של השוכרים, לא, מה נקודת מבט של עצמם.

גלינה: כאשר התחלתי להיכנס לעניין של נדל”ן היו אומרים לי משפט כזה, את צריכה לראות את השוכרים שלך מי השוכרים שלך? אני בהתחלה לא הבנתי את זה, עד כמה שאני באמת רואה אדם, יועצת חינוכית והכל. אגב, בדירה ראשונה כשרצינו לקנות אותה לפני חתימת החוזה, בעלי נכנס ואמר, מי יגור פה? אמרתי לו יגור פה אנשים טובים, אתה תראה את זה, ועוד לא הייתה לי תמונה ברורה לגמרי, וכשהתחלתי להכין את הדירה ממש התחלתי לראות פרופיל של אנשים שאני מכינה בשבילם את הדירה, ואז היו לי באמת בפניי ככה ראיתי מול העיניים שלי עולים חדשים שמגיעים לא מזמן לישראל וצריכים גם מוצרי חשמל וגם דברים בסיסיים וככה עשיתי, ככה עשיתי בדירה הזאת והדירה באמת השכרתי אותה תוך אפשר להגיד, תוך כמה שעות. כששמעתי ב-2019 בחיפה שהיו דירות שעמדו ריקות במשך חצי שנה, אני מאוד מאוד פחדתי, כי בשבילי שכירות זה בעצם הוכחה שעשיתי עסקה טובה. דירה צריכה לעבוד, דירה לא צריכה להיות ריקה. מי שצריך לחיות בדירה זה אנשים. צריך באמת כשקונים דירה ובמיוחד כשמכינים אותה לשכירות, לראות מי בעצם יגור שם ויתאים לאוכלוסייה מסוימת, לאוכלוסיה הזאת. נגיד אם זה סטודנטים, אז מה חשוב להם, נגיד, אם זה עולים חדשים, אז מה חשוב להם? נגיד, זה אוכלוסייה מבוגרת, האם בכלל הדירה מתאימה לאוכלוסייה מבוגרת, מה חשוב לאוכלוסייה הזאת? ובאמת אני יכולה היום להגיד שהצלחתי עם זה, אני משכירה דירות די בקלות. זה תמיד לא פשוט רגשית כי אני מתייחסת לזה מאוד מאוד ברצינות לשכירות של הדירה, גם כהוכחה  של השקעה וגם כי אני רוצה לשרת באמת לשרת אנשים טוב, שהדירה תתאים להם.

עמית: אני בטוח שאת גם עושה את זה לאנשים שאת מלווה אותם. אני למשל בזמנו, כשלימדתי את התחום הזה, אחד הדברים שאמרתי נגיד, תחבורה ציבורית. ככל שיש תחבורה ציבורית קרובה, זה משרת סוג אוכלוסייה מסוים. סוג אוכלוסייה שחשוב לו נגיד בית הכנסת, שיהיה בית כנסת במרחק הליכה ולא מרחק נסיעה כי אנשים לא ייסעו בשבת אז אני חושב שגם הסביבה, לא רק הבפנים של הדירה, אלא גם המסביב, הוא חשוב.

גלינה: צריך גם לראות בעצם מי גר שם בסביבה, לאיזה אוכלוסייה זה מתאים. זה מאוד מאוד חשוב אחרת אתה יכול לחלום לא להיות מחובר בעצם לקרקע, כי כן צריך לראות איזה אוכלוסייה גרה ומה קורה היום בישראל. אם לפני מספר חודשים פשוט דירות עפו והשכירות, רק עלתה היום טיפה יותר קשה כי אנחנו הנה אמרנו מלחמה. אנחנו במלחמה ובעצם יש הרבה אנשים שלא זזים מהדירות ויש גם הרבה עולים שעלו לא מזמן שעוזבים את ישראל.

עמית: גם יש תקופת ריבית גבוהה שלא קשורה למלחמה. יש הרבה אי וודאות. בקיצור, הבנתם מה שגלינה אומרת לנו, אם אתם קונים דירה להשקעה, תבינו טוב מי הדייר הפוטנציאלי שלכם. ולפי זה עוד או תתאימו את הדירה או תחליטו באיזה אזור לקנות מעבר למחיר, וזה לא רק מחיר.

גלינה: יש לי עוד משהו להגיד לגבי זה. צריכה להיות אוכלוסייה שנוח לכם לדבר איתה, שאתם מכירים. זה לא הכוונה רק דוברי רוסית או דוברי צרפתית, זה לא רק השפה, זה גם אנשים שאתם מבינים אותם. זאת אומרת יש גם דוברי רוסית שאני לא, לא באמת מבינה אותם כי המנטליות שלהם קצת שונה, והם אנשים שאולי אני, אולי פחות אסמוך עליהם. אז כאן באמת המלצה חמה- שאתם תלכו ותקנו דירה שם ותשכירו במקום שיהיה לכם נוח להשכיר. שאתם תדברו עם השוכרים שלכם שפה דומה, ערכים דומים, אז יהיה לכם באמת קל גם להבין אותם, מה הם צריכים ויהיה לכם קל להשכיר.

עמית: נכון.
כיום המון מדברים על להשקיע באזורים של פינוי בינוי. לא אכנס לכל הסוגים השונים של פינוי בינוי, אבל מה שכן הייתי רוצה שתיכנסי קצת, מה השלבים שמשקיע צריך לבדוק שהוא לא משלם מחירים מופקעים, זאת אומרת שלא גילמו לו כבר כל מיני עליות אפשריות במחיר שמוכרים לו.

גלינה: יש משפט כזה שנקרא חקר שוק, אז פה זה באמת כמה וכמה הרצאות. זה באמת צריך לעשות חקר שוק מאוד נכון ולראות לא משנה מה אתם קונים, צריך לראות שאתם עומדים בהחזרים. זה מאוד מאוד חשוב שתזרימית אתם תהיו בסדר, גם אם אתם תהיו בהחזרים גבוהים יותר, שאתם עומדים בהם, שזה בסדר.

עמית: ומה עם פינוי בינוי?

גלינה: זה מין חלום כזה. היום מנפנפים בזה, כשנכנסים לסיפור של פינוי בינוי, צריך לדעת שזה בדרך כלל שנים וזה חלום, יכול להיות חלום רחוק. יש מין משפט כזה של צחי קווטינסקי. הוא תמיד אומר- מה יקרה אם לא יקרה?
זאת אומרת, אם יקרה פינוי-בינוי מעולה זה מצויין, זה החלום, אבל אם לא יקרה, איך אנחנו מתנהלים, ואיך הדירה הזאת משרתת אותנו אם לא קורה בינתיים, כי זה יכול לא לקרות 10 שנים יכול לא לקרות, 7 שנים. מה בעצם אתם עושים עכשיו?
כי הפינוי בינוי לרוב הוא לא קורה עכשיו. אם הוא קורה עכשיו, אז זה כבר מגולם, אז זה כבר לא כדאי כנראה לקנות. זאת אומרת, אם זה ממש ממש לפני ההריסה, ממש כבר זה כמו דירה חדשה ואז צריך עוד לחכות למרות שפה היזם משלם לך שכר דירה.

עמית: אז איך מאתרים אזורים שעוד לא מאוחרים? זאת אומרת איזה דרכים ציבוריות או פרקטיות אפשר לאתר.

גלינה: אני חושבת שמאוד מאוד טוב זה ללכת לעירייה. ללכת לעירייה, לשבת שם במחלקת הנדסה, אותי כבר מכירים בעיריית חיפה. אני ישבתי שם לא פעם ולא פעמיים. ובאמת שם מקבלים תמונה איפה זה מתקרב יותר. אגב, שוב, איפה שזה ממש ממש מתקרב וחם, יכול להיות שזה כבר לא כדאי לכם, זה צריך לראות  מה נכון לכם ובכמה הדירה הזאת מושכרת גם בלי פינוי בינוי. לפעמים יותר נכון לקנות דירה שאולי תהיה מוכנה עוד 10-12 שנה וזה בסדר לכם, כי אתם פה עושים את הרווח ובינתיים אתם משכירים אותה, והיא עובדת. פה גם המלצה – חקר שוק מעמיק.

עמית: מקודם הזכרת ככה שדירה עובדת חשוב שהתזרים יהיה חיובי, שאתם יכולים לעמוד בו, אבל אני רוצה לשאול את זה מכיוון קצת אחר, מינוף הוא יכול להיות טוב, הוא יכול לעשות נזק. עד כמה שאני יודע את לא מפחדת לעשות מינופים למרות שיהיה לך, אולי תזרים שלילי. אז תסבירי בבקשה קצת ממה להיזהר, כי בכל העולם המינוף שהוא מפיל לפעמים אנשים.

גלינה: אתה אמרת שני דברים. אתה אמרת, תזרים חיובי ולעמוד.
אוקיי, אז אם בן אדם עומד בתזרים שלילי אני בגיל 54 בעלי בן 60, אנחנו כבר רוצים לסיים כמה שיותר מהר את ההתחייבויות שלנו, ואנחנו היום בתזרים שלילי, כמו שאני קוראת לו חזק, אבל אנחנו עומדים בו. זה בסדר לנו. זאת אומרת צריך לבדוק את היכולת שלכם להחזר. זה דברים הכי הכי הכי חשובים.

לחבר'ה צעירים שאולי ירצו לקנות עוד ועוד, חשוב להישאר בתזרים או חיובי או לפעמים אפס שמבחינתי זה גם חיובי, כי מישהו משלם בעצם משכנתא שלך, אז בשבילי זה חיובי. אמרנו אומנים, ספרות. ולכן מאוד מאוד חשוב קודם כל להבין מה יכולת ההחזרים שלך, יכולת התזרימית שלך, אבל גם להסתכל קדימה, גם זה שהריביות יכולות לעלות או לרדת, וגם שכר דירה יכולה לעלות בדרך כלל לעלות. כרגע בישראל שכר דירה עולה, לא יורד, אבל גם יכולים להיות מקרים שפתאום דירה ריקה או צריך לתקן משהו. זאת אומרת כל הבלת"מים האלה צריך לקחת בחשבון, צריך שיהיה לפחות כרית ביטחון קטנה.

עמית: כשאת עושה חישוב, לא משנה לי אם זה באקסל או על הנייר, או בציור, כי אמרת שאת עובדת עם דירות יד שניה, יותר ישנות הרבה פעמים. כמה חודשי שכירות את לוקחת בחשבון שאת עושה? 12, 10, 9, וכו', כלומר, בשביל להשאיר את הבאפרים האלה לתקלות ותיקונים?

גלינה: אני בדרך כלל כשאני עושה חישוב, אז אני כבר מכניסה לחישוב את הכל, כמו שאני אומרת עד הסמרטוט האחרון, אני מכניסה הכל הכל לחישוב שלי ולכן אני מחשבת 12 חודשים, כי נגיד כשמוכרים דירה, הרבה פעמים מתווכים אומרים לנו הנה, הדירה הזאת תעשה 3.5%, 4% הם מדברים אך ורק על מחיר של הדירה. כאשר אני מדברת על התשואות שלי אני מדברת, כולל הכל, כולל מתווך, כולל שמאי, כולל עורך דין, ולכן מהסכום הזה אני מחשבת כבר 12 צ'קים 12 חודשים.

עמית: לא, אבל ה-12 החודשים בסדר, את תקבלי תשלום 12 חודשים, אבל עלול בדרך להיות תקלת חשמל, תקלת דוד בוילר, או דברים כאלה. אז כשאת עושה את הניתוח התזרימי לאפשרויות החזר, את לוקחת את כל ה-12 חודשים, את לא מפחיתה חודש בממוצע בשנה?

גלינה: אני לא עושה את זה, אבל אני לוקחת את זה בחשבון.

עמית: איך?

גלינה: אני לוקחת את זה בחשבון שיכולים להיות שאני אצטרך לשלם את זה.

עמית: אני מפריד בין אם את עושה את זה בתא המשפחתי שלך כי יש לך עודף תזרימי בתא המשפחתי, את אומרת אנחנו יכולים לספוג עוד 2000 ש"ח בשנה נגיד, על תקלות בלתי צפויות, אבל מאזינים שיש לנו כשהם עכשיו שוקלים להיכנס כי את אמרת, אולי לפעמים שווה להיכנס בתזרים שלילי אז הם צריכים לדעת למה לצפות. אז מה היית אומרת למאזין? כמה חודשים לדירות יותר ישנות לקחת בחשבון בממוצע ההכנסות?

גלינה: בממוצע, זה תלוי בשכר דירה, אבל לפחות אחרי שיפוץ כמו שאני עושה זה 4000-5000, אז זה תלוי.

עמית: התכוונתי במונחי שכירות.

גלינה: חודש.

עמית: אוקיי, זאת גישה, כל אחד עם הגישה שלו.

אז אם ניקח את הדילמה שיש תמיד, בטח בתקופת מלחמה, וננסה להתעלם רגע מתקופת המלחמה. יש תמיד דילמה מתי זה נכון להשקיע בנדל”ן, אבל יש כאלה שאומרים המחיר כל כך עלו אין להם סיכוי עוד לעלות. יש כאלה שאומרים הנדל”ן, יש ביקוש דמוגרפיה, ובאמת המחירים תמיד יעלו. איפה את בוויכוחים האלה?

גלינה: אני חושבת שתמיד צריך להשקיע בנדל”ן, זה הופך להיות יותר ויותר קשה וכשיותר קשה זה לא אומר שלא צריך להשקיע, זה אומר שצריך יותר ללמוד. אני באמת אומרת לפני 4 ואפילו 3 שנים פשוט, טוב לא לגמרי פשוט היה צריך להיות עורך דין טוב ושמאי והכל כמו שצריך, אבל היה אפשר פשוט ללכת, להיעזר באנשים מאוד נכונים בצוות נכון ולעשות. היום זה הרבה יותר מורכב, הרבה יותר קשה.

שוב זה נדרש חקר שוק הרבה יותר מעמיק, וכמה שיותר מחירים עולים ויש כל מיני שינויים, לצערי גם קטסטרופות העסק הזה הולך להיות יותר קשה. ואולי כן צריך להיעזר יותר באנשי מקצוע שנמצאים בשטח, אבל בסך הכל עדיין זה הזמן עדיין.

עמית: אז את אומרת תמיד זה הזמן.

אז המשכת, אמרת גם שאפשר אולי להיעזר בגורמי מקצוע, אז את התחלת בחודשים האחרונים ללוות משקיעים, יש לך כל מיני מודלים, אבל לא נכנס לכולם עכשיו, אבל השאלה שיותר מסקרנת אותי. בסך הכל את יועצות חינוכית, את עושה השקעות, מה שנקרא לביתך.  אז מה מדליק אותך פתאום בלהיכנס למקצוע חדש? אמרת שאת בת 54, אז מה מדליק אותך פתאום להיכנס לדבר הזה?

גלינה: שאלה מורכבת שעד היום אין לי תשובה ברורה. אני ממש הרגשתי שיש המון יצירתיות בזה. אני באמת התחלתי בזה שאני רציתי עוד כמה אלפים לפנסיה, זה מה שרציתי ולא חשבתי שפה יקרה סיפור של אהבה, כמה שזה נשמע קצת כזה גבוה, אבל זה באמת קרה. אני רכשתי חברים, אני רכשתי אנשים מאוד מאוד קרובים. הכרתי היבטים בחיים שאולי לא הייתי בלי זה מגיעה לכל מיני, גם תובנות, יש בזה המון המון למידה. כן, המון הומניות אני יצאתי מאיזשהי קונכיה, ומאיזה שהיא חממה, מבועה בטוח, של בית ספר אהוב שלי, ולראות עולם לראות חיים אמיתיים זה באמת באמת מרתק. מי שאוהב אנשים, הוא יצליח בנדל”ן.

עמית: אני חושב שהרווחת עוד משהו שלא הזכרת. אני פשוט מכיר את זה מעסק שפתחתי עם אשתי בזמנו, הרווחת להחיות את הזוגיות בזווית אחרת בגילאים היותר מבוגרים. אני בן 61, אז אנחנו לפני כמה שנים הקמנו את ההוצאה לאור שלנו המשותפת, זה העסיק אותנו, הלהיב אותנו, ריגש אותנו אז אני חושב שהרווחת עוד משהו, אז באיזה אזורים את בעצם עובדת כיום ומה מייחד אותם?

גלינה: אני היום עובדת בחיפה, קצת בקריות, בעצם בקרית חיים, לא קריות אחרות, העיקר זה חיפה.

עמית: איזה טעויות את רואה אצל משקיעי נדל”ן? אמרת שאת הולכת לפעמים למפגשים, את רואה הרצאות, את רואה וובינרים, אולי עוקבת אחרי קבוצות נדל”ן? אז איזה טעויות ככה את רואה נפוצות שנוכל לעזור למאזינים להימנע מהם ולעשות אחרות?

גלינה: טעות עיקרית זה באמת שאין תוכנית סדורה, אני חושבת שצריכות להיות כמו שאמרתי, אולי אפילו כמה תוכניות, אולי אני אעשה ככה במקרה ככה, זאת אומרת צריך להסתכל, צריך להיות מאוד מאוד גמיש. אנשים שמנסים לחסוך על בעצם אנשי מקצוע כגון עורך דין, עורך דין צריך ללוות עוד לפני שבעצם מצאתם נכס כי יש הרבה הרבה מורכבויות בעניין של רכישת דירה. יש המון המון מורכבויות בעניין המיסוי. צריך להבין שעורך דין כאן הוא הוא מאוד מאוד פונקציה אסור לחסוך על הרבה אנשי מקצוע כמו שמאיים כמו מתווכים טובים. אנשים מתחילים לריב עם מתווכים. זאת אומרת, הם לא חוסכים, הם חוסכים במקומות לא נכונים בעיניי. אני כן מחשבת כל שקל. לא היה לי הרבה כסף בכלל, היה לי איזה קרן השתלמות ואנחנו באמת יצאנו לדרך וגם בזכות השיתופי פעולה עם חברים זה יצא לנו, יצא לנו מאוד מאוד טוב.
זאת אומרת שזה לא ישמע שאני מפזרת כספים. אני מאוד מאוד שקולה, אבל יש אנשים שבדרך אנחנו צריכים לשלם להם עבור שכר עבודה שלהם וזה משתלם אחר כך.

אנחנו בעצם נחסוך למתווך 1000, 2000 ₪, הוא יביא לנו עסקה פחות טובה. אנחנו צריכים לדעת איך לעבוד עם מתווך, בעצם הוא יביא לכם עסקה טובה. לא מהיום הראשון הוא יביא לכם מציאה, זה בטוח לא, זה גם יעצבן אותם. מאוד חשוב להבין איפה אתם לא חוסכים ואיפה אתם יכולים בעצם לחשוב פעמיים, כדי כן לעשות נכס יותר אטרקטיבי, אבל לראות מה כן צריך לעשות, ולא. המון טעויות עושים בשיפוץ.

בדרך כלל או לא עושים שיפוץ וזורקים ככה, וזה גרוע, כי אז בעצם קשר לא טוב עם שוכרים, ובעצם גם פחות מקבלים עבור שכר דירה או עושים שיפוץ יתר. עושים שיפוץ שבעצם לא רואים מי השוכר שלך, ואז עושים דברים מיותרים וזורקים המון כספים.

עמית: מעולה, אז שאלה לפני אחרונה. יש לך איזשהי אמונה שלהישאר באותו מקום אומר ללכת אחורה? מה את מתכוונת בזה?

גלינה: זה בהכל, זה בספורט זה בתזונה. זה בנדל”ן, זה בהתפתחות אישית זה בגמישות, אני המון מדברת על גמישות. אם אנחנו לא עושים כלום, אנחנו נעשים פחות גמישים. אם אנחנו לא מתעסקים בנדל”ן אנחנו פחות יודעים נדל”ן. נגיד אני היום שומעת כל מיני נדלניסטים, ופתאום הם מנתחים שוק. אגב, כשאתם שומעים כל מיני ניתוחי שוק, זה מאוד מאוד כללי כי כל שוק הוא מתנהל מאוד מאוד שונה. ואז כשבעצם אנשים לא מגיעים ולא עושים את העבודה אז גם נעלם, בעצם יש משהו שמתנוון ונעלם כמו שריר. הכל זה שריר, כמו שפה זרה. אם אתם לומדים שפה זרה ואתם חודש-חודשיים, לא תדברו אותה, היא כבר לא באה באופן טבעי, זה הרבה הרבה יותר קשה. הכל אותו דבר. נדל”ן זה גם שפה. צריך להיות שם, צריך לראות, צריך להיכנס לדירות, צריך לדבר עם אנשים. וכמו שאמרתי להיות כל הזמן עם אנשי מקצוע, להמשיך וגמישות ויצירתיות ובזה אי אפשר לא להתאמן, זה כמו בספורט.
אם אתה רצת אתמול אז זה בסדר, אם אתה לא תרוץ חודש, אז זה כבר כמו להתחיל מהתחלה.

עמית: את עושה ספורט?

גלינה: כן

עמית: איזה סוג?

גלינה: אני קצת רצה ואני עושה קצת יוגה, אני עדיין קשה לי להגיד את זה, אבל אני באמת התחלתי לרוץ ביחד עם הנדל”ן. 4 וחצי שנים אני עושה נדל”ן, 4 וחצי שנים אני רצה.

עמית:  אז את רצה קדימה ולא הולכת אחורה.

יופי, אז אנחנו הגענו לשאלה האחרונה שאני מאוד אוהב אותה, כי תמיד היא פותחת לי את המחשבה, אז אני מבקש מכל אחד בסוף לתת לנו 3 טיפים לחיים. לא משנה אם דיברנו עליהם, לא דיברנו עליהם משהו, 3 אמונות או דברים פרקטיים או תיאורטיים, מה שאת בוחרת שכל אחד יקח איתו.

גלינה: אז קודם כל, לדעת שאנחנו יכולים הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים. אנחנו בוודאות אנחנו תמיד תמיד חושבים על עצמנו פחות ממה שאנחנו, גם בריצה, גם באוכל, גם בנדל”ן, גם ביכולת כלכלית זה טיפ ראשון.

טיפ שני, אנחנו לא אוהבים לחשוב שאנחנו לא יודעים משהו. אנחנו תמיד צריכים לדעת שיש את האזור שאנחנו לא יודעים. אם אני לא יודע משהו שאני לא יודע. החלון הזה הוא מאוד מאוד מאוד גדול ותמיד צריך להסתכל על זה, כהזדמנות ללמוד.

הטיפ השלישי זה באמת אני אחזור על זה, זה יצירתיות, כי בכל דבר יש יצירתיות, גם במספרים. מסתבר שגם במספרים יש יצירתיות. ולראות דברים דינמיים. אם היום אתם נגיד, אם אנחנו נחזור בתזרים שלילי היום של כמה מאות שקלים, לא בטוח שזה גם יקרה מחר כי מחר השכר דירה יכול לעלות. יכול להיות שיקרה מצב אחר, וריביות ירדו. זאת אומרת אנחנו צריך לדעת אם אנחנו מדברים על נדל”ן, וזה לא רק נדל”ן, זה ריצה לטווח ארוך, ואנחנו הרבה פעמים כל החיים שלנו, הזוגיות שלנו לטווח ארוך, הנדל”ן זה לטווח ארוך. צריך להתייחס לדברים, לא לראות תוצאות מחר, בשביל זה צריך גמישות ויצירתיות.

עמית: יפה אבל גם את אדם מאוד אופטימי, כי עכשיו הדוגמה האחרונה שלך הייתה שגם מחירי הדיור יעלו וגם הריביות ירדו, אז זה מראה שאת חושבת נדל”ן.
תודה רבה גלינה, היה כיף גדול.
מאזינים, פרטי הקשר לגלינה מופעים בתיאור הפרק ככה שאתם יכולים ליצור איתה קשר, תודה שהאזנתם לנו ואנחנו מקווים שקיבלתם מלא ערך ואנחנו נשתמע בפרק הבא.

עוד לא נרשמת למייל?

בואו לקבל ממני עדכונים שוטפים ומרתקים בעולם הכסף וההשקעות

שתפו את הפרק הזה עם אחרים:

פייסבוק
טוויטר
לינקדין

תודה שבחרת להצטרף אלי ולצעוד בדרך לרווחה כלכלית

בנוסף, אני מזמין אותך לקרוא את תקציר הספר

לחשוב עשיר להיות עשיר

המדריך לעצמאות כלכלית של עמית עשת

המדריך לעצמאות כלכלית ב-10 שלבים

למי שרוצה יותר כסף בבנק

הכניסו כתובת מייל וקבלו את המדריך עכשיו!

מתנה ממני אליך:

המדריך לעצמאות כלכלית שכבר עזר למאות אנשים

כולם רוצים בטחון ורווחה כלכלית, איך עושים זאת נכון?

במדריך פרקטי זה ניתן למצוא תשובות על שאלות אלו ורבות אחרות.