עמית עשת מארח את נועם שפלטר פודקאסט כסף והשקעות

תוכלו להאזין לפודקאסט גם בשרותים הבאים

אייטיונס
ספוטיפיי
יוטיוב
RSS

הפודקאסט כסף והשקעות עם עמית עשת

26. נועם שפלטר – קשרים ויעדים ששווים הרבה כסף

לידיעה, בהמשך הדף יש תמלול מלא של השיחה שעמית עשה עם נועם.

נועם שפלטר  הוא יזם סידרתי מגיל 16.

נועם מאמין מאד ברכישת ידע ובכל תחום, לאו דווקא פיננסי כי זה מה שהופך את האדם לסקרן, ידען ומשתלב בכל סביבה.

דגש נוסף של נועם הוא לקבוע יעדים, בכל דבר ובכל תחום.

הוא גם עו"ד, ייסד את מכללת שפלטר אורין לחינוך פיננסי, ושותף בבית השקעה אינווסטו, חברת ריטרגט לתכנון פיננסי, מקים ערוץ כלכלי חדש ועוד.

היתה שיחה קולחת ומעניינת, בעיקר בגלל שאנחנו חולקים מחשבות דומות בעולם הכסף.

בין הדברים שהרחבנו עליהם:

  • איך מזהים הזדמנויות השקעה והזדמנויות עסקיות?
  • למה להשקיע בעצמך זה כל כך קריטי להצלחה
  • טעויות נפוצות שאנשים עושים בהתנהלות הכלכלית השוטפת
  • התכונות הנדרשות מיזם ומשקיע מצליח
  • למה בלי נטוורקינג טוב יהיה קשה להצליח?
  • עקרונות תכנון פיננסי נכון
  • 3 טיפים להצלחה

קהילת כסף והשקעות בפייסבוק: https://bit.ly/3GGBT2c

ערוץ היוטיוב של עמית בו סרטונים רבים בעולם הכסף וההשקעות: https://bit.ly/2Kt99Ci

*** כל הנאמר בפרק הוא למטרות לימודיות בלבד ואינו מהווה המלצות השקעה. כל השוקל להשקיע חייב להתייעץ עם יועץ מוסמך. אינני יועץ השקעות או יועץ פנסיוני מוסמך והפרק נועד להסבר בלבד.

תמלול הפרק:

עמית:    שלום לכולם לפרק נוסף של הפודקאסט כסף והשקעות, זה עמית, תודה רבה שאתם מקשיבים, תודה רבה שאתם נותנים לי הערות ומשובים ורעיונות, וזה אחלה, רק עוד דבר אחד, תספרו לכמה שיותר חברים, אנחנו כבר עברנו את -50 אלף האזנות, עכשיו היעד הוא 100, צריך עוד אנשים חדשים. ויום איתי נועם שפלטר, נועם שלום ותודה שהסכמת להתארח.

נועם:     שלום-שלום, בשמחה, בכיף.

עמית:    אז נועם הוא מה שאני קורא אנשים שהם רב מעללים, הוא יזם סדרתי, הוא בעלים של חברות רבות במשק הישראלי ואחד ממייסדי תחום החינוך והתכנון הפיננסי בישראל, הוא שותף מייסד במכללת אורין שפלטר, בבית ההשקעות אינבסטו ריטרגט לתכנון פיננסי, גראנד קרדון בישראל והערוץ הכלכלי החדש מאוד יחסית פינטק, אנחנו מקליטים את זה בספטמבר 2019, ונועם, יש לי המון שאלות ויהיה לנו אחלה שיחה כי שנינו אוהבים כסף, אז ספר לי, אני התחלתי בגיל 16 וראיתי שגם אתה התחלת בגיל 16, איך מתחילים בגיל צעיר כל כך יזמות וכסף?

נועם:     לדעתי זה קוצים בתחת, זאת אומרת אין הגדרה אחרת.

עמית:    איפה גדלת?

נועם:     גדלתי בראשון, בן להורים שכירים, זאת אומרת בד"כ יזמים מגיעים מבית של יזמים, רואים את זה בבית, אצלי שני ההורים שכירים, אימא שלי מורה, אבא שלי היה כלכלן בתעשייה האווירית,

עמית:    אה, יש קשר לכספים.

נועם:     כן, אבל לא…הייתי צעיר, הוא פרש לדעתי, יצא לפנסיה כשהייתי בתיכון, זאת אומרת לא, פנסיה מוקדמת, לא הקמנו עסקים וכאלה, אבל תמיד דיגדג לי, אני קראתי מגיל מאוד צעיר, מאוד אוהב לקרוא וללמוד, לומד כל הזמן, קורא המון ספרים, ובאיזושהי נקודה, לא זוכר מתי זה היה, גיל 15, 16, 14, קראתי ספר על הצלחה ועל זה שצריך להתחיל בגיל מאוד צעיר, ואמרתי רגע, למה לא? למה לא לנסות משהו? היו לי המון חברים שהם היו יותר מבוגרים ממני, אז מאוד נחשפתי לדברים אחרים, דוגמה כבר ב-93 או 94 היה לי אינטרנט בבית, הצלחתי לארגן קוד עמית:       לא אמרתי, נועם בן 42, נשוי עם 3 ילדים, אז כל אחד יכול לעשות רפרנס לגיל שלו, מתמטיקה.

נועם:     בגיל מאוד צעיר היה לי כבר אינטרנט בבית, זה היה רק טקסט, כל מה שמצאת זה היה טקסט, ודרך זה קראתי המון, ויום אחד נפגשתי עם אבא של חבר שסיפר לי על המצאה חדשה שהוא קרא עליה שנקראת צורב דיסקים, בעבר היה רק קלטות כאלה, טייפ גיבוי שלקח 80 יום לסיים הקלטה וגם במקרה שהיא הצליחה, ואמרתי זה מגניב, התחלתי לקרוא קצת על זה, וזה היה מאוד מאוד יקר, אני זוכר 2,000 דולר עלה לי הצורב, קופסה ענקית בגודל של מיקרוגל, חבר הביא לי מארה"ב, ואמרתי טוב, אם הקלטות גיבוי לוקח הרבה שעות, זה לוקח שעה וחצי, בוא נראה מה אפשר לעשות עם זה, ופשוט פניתי לבעלי עסקים בראשון, גדלתי בראשון, ואמרתי להם תקשיבו, אני יכול לעשות לכם, לחסוך הרבה כסף, קלטת גיבוי עלתה אז 400 שקל, היה מאוד יקר הדברים האלה, ודיסק עלה לי 70, אז אמרתי להם תקשיבו, אני עושה איתכם עסק, אתם משלמים לי ריטיינר, לא זוכר אפילו כמה לקחתי, 200 שקל, 150 שקל, ואני פעם בחודש מגיע ועושה לכם גיבוי על דיסק, ככה אתם גם לא מוחקים את הגיבויים הקודמים, אז היו מקליטים אחד על השני, ויש לכם כל חודש דיסק גיבוי. ו-to make a long story short, החזרתי את עלות הצורב לדעתי בחודש השני כבר, זאת אומרת מהר מאוד הבינו שה עדיף להם, וזה היה העסק הראשון.

עמית:    איך הם התייחסו לזה שבחור צעיר, ילד, לא במירכאות אפילו,

נועם:     לא ידעו איך לאכול אותי, אבל הרעיון בעסק זה שאתה מזהה צורך ואתה יודע להציג בצורה מאוד פשוטה את איך אתה עונה על הצורך. והצורה מאוד פשוטה, היום עולה לכם 400 שקל גיבוי, אני מביא לכם את זה ב-150, ואתם שומרים את כל הגיבויים ההיסטוריים. מה יותר מזה?

עמית:    למה אני שואל את זה? אני שואל את זה כי בעצם מטרת הפודקאסט הרי מבחינתי זה לתת המון השראה לאנשים, זה כסף והשקעות, ואני לא אכפת לי איך מביאים את הכסף שיהיה כסף להשקעות, ומה שחשוב לי שמאזינים יראו, שבעצם גם בחור צעיר שהוא בא עם איזשהו רעיון, אז אפשר לעשות את זה, זה לא משנה באיזה גיל אתם, זה יכול להיות בגיל מבוגר מאוד, צעיר מאוד, העיקר כמו שנועם אמר, לזהות צורך ולענות צורה פשוטה. אז בוא נתקדם קצת, בצבא לא משנה כרגע מה עשית, אחרי הצבא החלטת להישאר בעולם התוכן של כסף, או שגם במקרה הגעת?

נועם:     הכול, לא יודע, אומרים במקרה, אבל אני טוען ששום דבר לא במקרה, כי אם אין לך את המודעות של לשים לב מה קורה מסביבך, אז אתה לא יודע לעשות את זה, שזה מגיע. אתה יודע, יש משפט שאיתו אני תמיד פותח את כל ההרצאות שלי, משפט של ריי קוק, שאלו את ריי קוק מייסד מקדונלדס מה הם שני הדברים שצריך בשביל להצליח בחיים, אז הוא אמר דבר ראשון הוא פשוט, צריך להיות במקום הנכון, בזמן הנכון, הוא אמר אבל זה קורה לכולם כל הזמן, זה בכל מקום שאתה נמצא, יש הזדמנויות. הדבר השני שצריך לעשות, וזה הרוב לא עושים, זה פשוט לעשות משהו בנדון. אז הזדמנויות וצורך, בכל מקום שאתה נמצא אתה מזהה צורך, ואתה רק צריך להיות במוד של בוא נעשה עם זה משהו, זאת אומרת זה הצורך, איך פותרים אותו.

עמית:    עיניים פקוחות, להקשיב.

נועם:     לחלוטין, פשוט להיות במודעות, זאת אומרת אין לי הגדרה, זה לא הגדרה המושלמת, אבל אין לי הגדרה יותר טובה מזה.

עמית:    לא, זה הגדרה נהדרת. בגלל שאני רוחני מאוד, אז זה מה שנקרא awareness, זה תמיד להיות ב-awareness, לראות מה קורה, להסתכל ימינה ושמאלה.

נועם:     מה קורה מסביבך, להבין איפה אני, וזה רוב האנשים זורמים בחיים שלהם, זורמים. כשאתה זורם, אתה לא מודע, אתה אומר אוקיי, עכשיו אני פה, יאללה, בא לי צהריים, איפה צהריים? מה זה משנה? הכול חייב להיות במודעות. עכשיו יש כאלה שיקראו לזה רוחניות, יש כאלה שיקראו לזה מודעות מתוכננת, זאת אומרת אני כל הזמן צריך להיות במוד של לראות מה קורה מסביבי. אני אתן לך דוגמה, כשאני יושב לאכול, דבר ראשון שאני עושה כשאני נכנס למסעדה זה להסתכל מי יושב שם, זה כבר נהיה אוטומט, זאת אומרת זה כבר נהיה הרגל מסוים, מי נמצא שם.

עמית:    מוכר לי מאוד.

נועם:     א', בגלל שאני מכיר המון אנשים, אז גם כדי להגיד שלום וכדומה, ויותר מאוחר ניגע אולי קצת בחשיבות של נטוורקינג כחלק מההצלחה, אבל גם כדי לזהות הזדמנויות, זאת אומרת לא מעט מהקשרים שיש לי היום נוצרו מהזדמנויות שפשוט ניגשתי להגיד שלום, וזה עניין של מודעות, כשאתה מודע לזה, אתה מחפש את זה, זה לא מזל.

עמית:    אז איך מלהיות מודע לסביבה והמסביב הגעת בעצם לעסוק בכסף? תכף אנחנו נגיע להרצאת הדגל שלך, כי פה יש לי דילמה על מה לדבר היום איתך, כי יש כל כך הרבה נושאים ששנינו אוהבים, אבל אני חושב שאני רוצה איכשהו להתמקד יותר בחשיבה הפיננסית, איך להתחיל, ה"בוקר פקיחת עיניים כלכלית" שתכף נדבר עליו. אז איך אתה התגלגלת בעצם לגעת בכסף ולעסוק בזה?

נועם:     קראתי את "אבא עשיר, אבא עני", לפני אבא עשיר, אבא עני, קראתי את "חשוב והתעשר", של נפוליון היל, ספר חובה לכל מי שרוצה להתחיל להיות יזם או איש עסקים או משהו, ואחד העקרונות שם זה שהוא בא ואמר אתה קודם כל צריך יעד, יעד זה, יעד בהקשרים שלנו, הפיננסים, חייב להיות יעד מספרי תחום בזמן, אחרת אתה תזרום כמו שאומרים, ואני מאוד אנטי לזרום עם החיים, יעד חייב להיות מוגדר ותחום בזמן, ואני באתי ואמרתי, שוב, מזכיר, בחור בן 16, אני רוצה מיליון דולר עד גיל 30, זה היעד, היה לי שלט מול העיניים, בחדר שגדלתי בו היה שולחן עם מחשב, מול המחשב "מיליון דולר, עד 30". חברים שלי תמיד צחקו עליי, איך תגיע, איך זה, בכל זאת, לא גדלתי בבית של כסף מה שנקרא, ואמרתי להם, תקשיבו, אני יודע מה אני רוצה, זה היעד, זה המספר, זה הגיל, ואני אעשה הכול כדי להגיע לשם. וברגע שיש לך יעד שאתה רואה אותו כל היום, הוא כל היום מול העיניים, המוח שלך מתפקס עליו, וקודם כל אתה צריך לדעת מה אתה רוצה, האם אתה רוצה להצליח בגלל שאתה צריך את הכסף לתרום לאיזה קהילה במוזמביק, זה לא משנה השימוש, משנה הלמה, ברגע שיש לך את הלמה, את הסיבה, ואתה, בגלל שאתה רוחני אתה מבין למה אני מתכוון, אתה צריך את הלמה, אתה צריך את הייעוד שלך, once אתה יודע את הלמה, אתה יודע את הכיוון, ומשם אתה מתחיל לגזור אחורה. אז אני, כשקראתי את הספר אמרתי אני רוצה מיליון דולר עד גיל 30, למה? כובע, כי אז תהיה לי את היכולת להיות חופשי, זה היה הלמה שלי, להיות חופשי, כסף זה חופש, הוא אמצעי לייצר חופש, לא שום דבר אחר, ומי ששם לו את היעד ככסף בשביל להשיג כסף, זה לא יעד, זה לא באמת יאפשר לך להגיע לאן שהוא, אז שמתי לי את היעד הזה והתחלתי משם לחשוב, וקראתי ספרים ועוד ספרים ועוד ספרים, וברגע שאתה במודעות עם יעד מסוים, אתה מסתכל קדימה. אני אתן לך עוד דוגמה מהתקופה ההיא, באיזושהי נקודה העיפו אותי לחדר של הסגן מנהל, אני הייתי מהחכמולוגים האלה שמתקנים מורים בכיתה, שלחו אותי לחדר של הסגן מנהל, שהוא היה חבר של אבא שלי באותה תקופה במקרה, בזמן שחיכיתי לו, ראיתי על השולחן מסמכים של מכרז להקמת כיתת מחשבים, בבי"ס, וכשהוא נכנס אמרתי לו או, אתה מקים כיתת מחשבים חדשה? כן, אני רוצה להקים אותה. הוא הסתכל עליי במבט של על מה אתה מדבר? אמרתי אני רוצה להקים, אני יכול להגיש הצעה? הוא הסתכל, צחק, אמר תגיש. חברתי לחבר, אמרתי, היו לי הרבה חברים מבוגרים יותר, שעבד בחנות מחשבים, אמרתי לו תקשיב, אני צריך הצעת מחיר לזה, לזה ולזה, אני אבנה את המחשבים, רק את החלקים. to make a long story short, אני הקמתי את הכיתת מחשבים בבי"ס, זכיתי במכרז הזה, הצלחתי לשכנע אותם שצריך תחנת רדיו קטנה בבי"ס, היה אז את בברלי הילס, שהיה להם בתיכון תחנת רדיו, שזה ישפר משמעותית את איכות ההפסקות, ושכנעתי אותם באותו תקציב להקים תחנת רדיו, ועשיתי את זה, בשביל הבי"ס, וזה נהיה משהו שכל יום אתה חושב עליו, כל הזמן אתה מחשב איך לצמוח, כי יש לך מטרה. בלילות עבדתי במאפייה, של משפחה של חבר, מי שיש לו מטרה ויעד, ובזה אולי אני אסכם את השאלה שלך, מי שיש לו מטרה ויעד, לא צריך לפחד משום עבודה קשה, ובשביל בחור בגיל 17, שביום אני לומד בתיכון, הייתי מגיע ללימודים, לא הייתי מבריז, הייתי מגיע ללימודים, חושב ומתכנן דברים אחרים, אבל הייתי נמצא שם, בלילה, בימי חמישי, הייתי הולך לעבוד במאפייה, כדי לייצר עוד הכנסה, ובין לבין, אתה יודע, עושה גיבויים לאנשים, לבעלי עסקים, זאת אומרת לא הייתי משועמם לרגע.

עמית:    ומה עשית עם הכסף שהתחלת לצבור?

נועם:     קניתי, שדרגתי מחשב,

עמית:    זהו, כי בתור בחור צעיר שגר אצל ההורים, אז בעצם התחיל להצטבר כסף,

נועם:     נכון,

עמית:    האם כבר אז חשבת על השקעות? או שאז עוד זה לא היה משהו במודעות, קודם כל שיהיה כסף ב-…

נועם:     קודם כל שיהיה כסף, שתיים, שדרגתי את הציוד, קניתי צורב טוב יותר, וקניתי מחשב חדש יותר, וכך הלאה וכך הלאה, אז בהתחלה זה שימש לדברים האלה, אז עוד לא הגדרתי את זה כהשקעה,

עמית:    אני מחפש, כאילו, תמיד מחזיר אותנו לעולם הכסף,

נועם:     זה שידרג אותי, שידרגתי את המחשב, כדי שיהיה לי קל יותר לעשות את הגיבויים, וכך הלאה. וכשהתגייסתי, עשיתי גם שנה עתודה, ובזמן השנה של העתודה מהר מאוד הבנתי שלא מתאים לי העתודה, זה לא, כמו הרבה צעירים, אבל הייתי חכמולוג, כי האופציה הייתה לוותר על העתודה ולהתגייס ישר, ואני בגישה טוב, נתנו לי מתנה, נתנו לי שנה דחיית צבא, למה להקדים? ופשוט פתחתי חנות מחשבים ומכרתי למרצים שלי ולסטודנטים שלמדו איתי מחשבים, הם צריכים ללמוד איכשהו, אז מכרתי להם, עשיתי להם תמיכה למחשבים, ושוב, עוד מקור הכנסה.

עמית:    כן, זה מקור הכנסה של זמן, השקעות הרי בסוף זה מכפיל כוח לזמן, אבל אני רוצה לחזור,

נועם:     נכון, אבל צריך להתחיל ממשהו.

עמית:    בעצם אתה עבדת עבודות מגוונות מה שנקרא למכור זמן בכסף,

נועם:     נכון,

עמית:    ופתאום, לא יודע באיזה גיל זה היה, אני מנסה לכוון אותך לשם, פתאום בא לך לחנך אנשים לחינוך פיננסי, כי הקמתם את שפלטר אורין, שזה בכלל איזה סוויץ' במוח, טוב, אני מהין שאנשים לא מבינים ובא לי לעזור להם. שתף אותנו קצת מאיפה, מה אנשים לא מבינים לדעתך, ומאיפה בא הטריגר להקים מכללה כזאת?

נועם:     קודם כל מהתחלה ראיתי את הסביבה, מה קורה מסביב, הם הראש שלהם בכדורגל, אני הראש שלי בלייצר כסף והכנסות. אחרי הצבא הוצנחתי, במירכאות, לתפקיד בכיר בסטארט-אפ, ובשביל בחור בן 20 להרוויח 20 נטו לחצי משרה, זה קצת דופק את המוח, אני חייב, אני בדיעבד מבין את זה,

עמית:    ברור.

נועם:     ברמה שכל חודשיים אתה נוסע לחו"ל בספונטניות, ורכב והכל, ובשלב מסוים החלטתי שנמאס לי לעבוד בשביל אחרים ואני מקים עסק עצמאי, והקמתי כמה עסקים, התחלתי לעבוד עם הנהלות של חברות, זה התפקיד הצבאי שלי, לא נרחיב כרגע, ידעתי איך לנהל פרויקטים ואיך לעשות ניתוח עסקי של פרויקטים גדולים. התחלתי לעבוד עם הנהלות בכירות, דירקטוריונים ומנכ"לים של חברות מאוד מוכרות, והתחלתי להבין שכשמדברים על כסף, אין להם מושג מהחיים שלהם. עכשיו זה מנכ"לים שהרוויחו, בתקופה ההיא, עשרות אלפי שקלים, ואומרים לי כן, אתה יודע, לא יודע מה לעשות עם הכסף.

עמית:    זה הסיבה שהפודקאסט הזה הוקם, כי כל כך הרבה אנשים זיהיתי ש-, זה לא השתנה לצערי.

נועם:     אין להם מושג, עכשיו הם מרוויחים הון ומבזבזים הון, כלומר אין להם מודעות של איך לעבוד עם הכסף, אז יותר ויותר נכנסתי לתחום וללמוד, "אבא עשיר, אבא עני", כל הסדרה של "אבא עשיר, אבא עני", כל…אנשים יודעים שיש לו ספר אחד או שניים, יש לו איזה 9 או 10 ספרים,

עמית:    קראתי את כולם, כולל האישה

נועם:     מדהים, ספרים מדהימים, זה גם מצוין עם שרון לכטר, והתחלתי לקרוא יותר ויותר ספרים ולהעמיק יותר בנושא הזה, ספרים של דונלד טראמפ ורובין שארמה אז התחיל לצאת עם כל הספרים,

עמית:    כן, כן, כל הספרים קראתי.

נועם:     ובאתי וראיתי מהסביבה שוואלה, אנשים אין להם מושג מהחיים שלהם. ובאותה תקופה אמרתי אני רוצה לקחת הילוך אחורה, לקחתי קצת אוויר, אבא שלי נפטר באותה תקופה, ועברתי תאונת דרכים מאוד קשה, ובאתי ואמרתי אני חייב לעשות עם זה משהו, יש לי המון ידע, צברתי המון ידע, צריך לתת. באותה תקופה הייתי בהייטק, אמרתי, הצטרפתי לתפקיד בכיר בסטארט-אפ, קיבלתי פנייה מג'ון ברייס בוא תקים לנו מערכי לימוד בתחומים מסוימים, אני מכיר את אחד המייסדים, והתחלתי להרצות, ואז ראיתי שאני מאוד אוהב ללמד, עד אז לא לימדתי, לא עשיתי שום דבר, מאוד אוהב ללמד.

עמית:    באיזה גיל היית אז?

נועם:     גיל 22-23 כבר הרציתי להנהלות בכירות בחברות בהייטק, עם הידע שהיה לי. עכשיו לא למדתי, לא עשיתי תארים בהייטק וזה, הכול למידה עצמית, מאוד אוהב ללמוד. ועשיתי במקביל לימודי משפטים, חבר גרר אותי ללמוד משפטים, למדתי בשביל הלימודים,

עמית:    בשביל אימא.

נועם:     בשביל הידע, גם בשביל האימא, אני הכבשה השחורה במשפחה, יש לי אחות רופאה בכירה, אחות רואת חשבון בכירה, ואני…

עמית:    יש תעודה.

נועם:     בדיוק, יש תעודה על הקיר. ובמקרה הכירו לי, התמחיתי בניירות ערך, שזה בורסה, שוק ההון, בגלל הידע הכלכלי, הכירו לי שותף ואמרו לי תקשיב, הוא מרצה בכסף ופיננסים, והוא רוצה לכתוב ספר, בואו תעשו משהו ביחד. וכשישבתי איתו, אני לא אשכח, בבית קפה, בבית אסיה, הוא מדבר על הקורסים, אני אומר לו תקשיב, זה בדיוק מה שאני רוצה לעשות, למה שלא נעשה, שוב, יזם, מודעות, למה שלא נעשה ככה ונעשה ככה ונעשה ככה, בוא נקים אתר אינטרנט שעוסק בתחום הזה, שילמד אנשים. עכשיו השנה זה שנת 2002, 2003, אין אתרי אינטרנט שעוסקים בתחום הזה, אין אתרי אינטרנט ללימודים, הרקע שלי הייטק, אני בונה אתר לזה, בוא נעשה, ובפגישה הזאת נוסדה המכללה, אורין שפלטר. בתקופה ההיא אמרנו אוקיי, לא נקים מכללה, יש מלא מכללות בתחום הזה, בוא ניתן להם את המתודה שאנחנו בונים, אני בנאדם של מתודות, של מודלים, כל דבר אצלי ממודל, בוא נמכור את המודלים האלה למכללות, לגופים אחרים. ולדעתי תוך שנה נכנסנו כמעט לכל מכללה ואוניברסיטה אפשרית בישראל, להעביר את התכנים האלה, של משרד האוצר, של הכנה למשרד האוצר, של ייעוץ השקעות, ניהול תיקי השקעות, ולמעשה כתבתנו את ספרי הלימוד, היחידים שהיו באותה תקופה בתחום הזה, ובנינו לעצמנו שם שיודע א' ללמד, להרצות, גם השותף שלי מרצה בחסד עליון, שיודעים להעביר את התוכן, שזה תוכן לא פשוט, להעביר אותו בצורה נורא פשוטה, שוב, ברגע שיש מתודות, הכול יותר קל, ובאחת מההרצאות שלי לסטודנטים הגעתי לדבר איתם איכשהו על השקעות ועל כסף ועל יזמות, ולא היה להם מושג מה זה כסף, זאת אומרת אוקיי, יופי, מרוויחים כסף ואתה יודע, חיים,

עמית:    לא, אבל זה מה שבמכללה לימדתם, לא?

נועם:     לימדנו את הצד היותר מקצועי, לימדנו את אנשי המקצוע איך להיות יועץ השקעות, איך להיות מנהל תיקים. פתאום נפל לי האסימון, אין לאף אחד מושג, האנשים האלה הולכים להיות בכירים בבנקים, במערכת הבנקאית, בבתי השקעות, אין להם מושג איך להתנהל עם כסף. עכשיו באתי לשותף שלי אמרתי או, זה הנישה הבאה שלנו, חינוך פיננסי. לא היה אז את המונח הזה "כלכלת משפחה", לא היה אז, זה עוד לפני עולמות אלון גל ודומיו, לא היה את זה, ואמרתי יאללה, אנחנו מתחילים, והתחלנו לעשות הרצאות על הדרך בנושא הזה, ודרך קשר אישי שהיה לי, העוזר האישי של חברת כנסת, אמר לי תקשיב, אתה חייב להיפגש איתה, הם מחפשים משהו עכשיו לעשות חדש, בוא תיפגש איתה, ונפגשתי איתה, זה עוד היה בתקופה שמשרד ראש הממשלה היה אחראי על התחום הזה יוג'ין קנדל, יוג'ין קנדל היה אחראי על המועצה הלאומית לכלכלה וניסו להבין מה עושים, בדיוק הקימו את המועצה, נפגשתי עם יוג'ין, נפגשתי עם עוד בחורה אצלו, החברת כנסת הזאת ישר חיברה אותי, ועלה רעיון להקים תחום של חינוך פיננסי בישראל. אני הייתי בעננים, כי וואלה, זה מה שאני רוצה לעשות, לא רק ההכשרות המקצועיות. ותקופה ארוכה מאוד הייתי בכנסת כדי לעזור לבנות את זה, עזרתי להקים, אז הייתה השדולה לחינוך פיננסי, ובאחד מההסדרים הקואליציוניים, אני לא אשכח, היה סעיף, "הקואליציה תפעל להקמת חינוך פיננסי לתושבי ישראל", אז הייתי עוד צעיר,

עמית:    תמים,

נועם:     בדיוק, מאוד תמים, וחשבתי שאם מקימים שדולה לחינוך פיננסי, שאני הרציתי להקים, והקימו את המחלקה לחינוך פיננסי במשרד האוצר, הייתה לי דגן, בחורה מדהימה שהקימה את זה, אבל בסופו של דבר, אני אגיד משהו שהוא נורא, אבל הלוביסטים מנהלים את הכנסת, והלוביסטים זה רע להם שיהיה תחום כזה, וראיתי איך העולם הזה מתמסמס, וישבתי לא מעט דיונים בוועדת הכספים שניסו להרים את הנושא הזה, ובשלב מסוים הבנתי שזה לא יהיה.

עמית:    זה לא יהיה, אני רוצה רגע להתקדם, שאלה לפני מה שרציתי לשאול, אבל אתה מזכיר לאורך כל השיחה בינתיים, הכרתי את ההוא, הכרתי את ההוא, חבר של ההוא, אני נכנס למסעדה אני ישר בודק מי נמצא, ועכשיו אנחנו נדבר על נטוורקינג. בוא תרחיב רגע, כי זה נושא שאני חושב שהרבה אנשים מגיעים לכנס שהם לא מכירים אף אחד, הפתרון שלהם זה להוציא את הטלפון ולהיות נורא חשובים ולהסתכל ב-…

נועם:     זה הדבר הכי נורא.

עמית:    אז בוא תסביר בבקשה לכולנו למה בעצם נטוורקינג זה כלי התפתחות, לא רק כלכלי, אבל התפתחותי.

נועם:     ניקח איזה צעד קודם, ונגיד כולם רוצים שיהיה להם עושר, ואנשים לא,

עמית:    ב-ע', או ב-א'?

נועם:     עם ע', א' כמובן, אבל עושר, כולם עכשיו שומעים עושר וקופצים לכסף, עושר זה שפע. עכשיו יש משפט של גרנט קרדון שאומר who's got my money, עכשיו כשאתה שומע משפט who's got my money, אתה חושב, יאללה, הוא חושב רק על כסף. המונח הזה או השאלה הזאת, בנאדם כל הזמן צריך שיהיה לו בראש את השאלה אצל מי הכסף שלי, למה? כי אם אתה רוצה להיות יזם, משקיע, בעל עסק, לא משנה מה, מישהו בסוף צריך לשלם לך, המישהו הזה זה אנשים, זה לא משהו דומם, זה לא הממשלה, אנשים צריכים, וכשאתה קם בבוקר אתה צריך להגיד אוקיי, אצל מי הכסף שלי, אבל אצל מי הכסף שלי לא כי אתה תיקח אותו, אלא כי למי אני יכול לתת ערך כדי שישלם לי, זה המשחק, אנשים משלמים עבור ערך, ובשביל זה אתה צריך להכיר כמה שיותר אנשים, בשביל לייצר ערך אתה צריך להכיר אנשים, וברגע שאתה הולך לאירועים, לכנסים, לנטוורקינג, המטרה של זה זה נטוורקינג, לייצר קשרים, לא לשבת עם הטלפון, וכשאתה מגיע לנטוורקינג אתה צריך קודם כל לחפש מראש, להכין את עצמך את מי אני רוצה לפגוש שם, מה המטרה שלי, מה אני רוצה להוציא מהכנס הזה. אם אתה הולך לכנס בנדל"ן, מי אתה, היזם? המשקיע? אתה קבלן? השאלה את מי אני רוצה לפגוש היא שונה לחלוטין בכל אחת מהקטגוריות.

עמית:    אבל אתה מדבר כבעל עסקים מגיל צעיר, הרבה מאוד מהמאזינים שלנו הם שכירים, פשוט אני מקבל הרבה פידבקים, אני יודע, ושואל את עצמו אולי אותו שכיר שמקשיב לך עכשיו, אומר אני ביום חופש מהעבודה, אני הולך לקבל ארוחת צהריים טובה כי אני הולך לכנס ואני חוזר אחרי זה למשרד והרווחתי חצי יום חופש, אז מה אתה אומר לו, למה חשוב לו גם לעשות נטוורקינג?

נועם:     אז אני אומר לו אתה צריך לחשוב ולשנות את זה ולהגיד ארוחת צהריים, עם מי אני הולך לאכול שם את ארוחת הצהריים, כדי לקדם את המטרות והיעדים שלי. אם אתה הייטקיסט לצורך העניין, ואתה מחפש את התפקיד הבא שלך, בכנסים, מי יהיו בכנס שאתה הולך אליו? אנשים כמוך, הייטקיסטים, בהנחה ואתה הולך לכנס של הייטק, שמה הבוס העתידי שלך, שם הקשר שיחבר אותך למקום העבודה הבא שלך, צריך להיות במוד של מה אני רוצה להשיג, אם אתה רוצה להשיג ארוחת צהריים, עזוב, לך לים, קח שם ארוחת צהריים ותאכל שם, איך לך מה לקדם את עצמך. אם אתה הולך ומשקיע זמן ואנרגיה, תחפש איך זה מקדם את עצמך, את מי אתה יכול לפגוש שם, שיקדם אותך לשלב הבא. אם אתה משקיע, ואתה הולך לכנס של השקעות, את מי אני רוצה לפגוש שם כדי למצוא את ההשקעה הבאה שלי, או איזה גוף אני רוצה להכיר שם שיוכל לעזור לי למצוא את ההשקעה הבאה שלי, וכך הלאה, איפה אני אשיג עוד ידע. כשאתה הולך לכנס אתה לא הולך בשביל ארוחת צהריים, בשביל היום חופש, בשביל היום חופש תלך, תקבל את התג שם, לך הביתה, למה לבזבז במירכאות יום שלם בכנס? את היום חופש, לך לים, את התג שם יש לך ביד. אתה הולך בשביל להשיג מטרה מסוימת, אתה נוסע, ואני נוסע המון לכנסים בעולם, אני יודע בדיוק את מי אני רוצה לפגוש, מה אני רוצה להשיג מהכנס הזה, ואיך זה יקדם אותי ביחס למטרות שלי, ביחס ליעדים שלי, ושוב אנחנו חוזרים לאותם יעדים, תגדיר מה אתה רוצה.

עמית:    אז בוא נחזור לבוקר, עד כמה שאני יודע זה תכנית בוקר הבסיס של העסק שלך, שנקרא "פקיחת עיניים כלכלית", שדרך אגב בסוף הפודקאסט נועם מציע באדיבותו איזושהי הטבה ממש משמעותית, אז כדאי לכם להקשיב עד הסוף. אז בוא תספר לנו קצת, למאזינים, טוב, בוקר פתיחת עיניים כלכלית זה אחלה שם, מה זה? מה עושים שמה?

נועם:     אני אגיד לך מאיפה הוא נולד, הכנס הזה. כשסיימתי את תפקידי בכנסת, כשעזבתי את תפקידי, שהבנתי שזה לא יקדם שום דבר, אמרתי לעצמי אני חייב לקדם את התחום הזה איכשהו. כנסים עצמאיים עולים הרבה כסף, והראש שלי היה בהקמת עסקים, והגיעה אליי פנייה מהצבא לבוא ולהרצות לחיילים, עכשיו יש דבר שנקרא שבוע שיחרור לחיילי משתחררים,

עמית:    אני גם מרצה לפעמים,

נועם:     שהם עוברים שבוע, זה כל 200, 300, 400 חיילים כל שבוע, אמרתי סבבה, אני מגיע, מקצה לכם שעתיים בשבוע בבוקר, לדבר איתם על כסף, על איך הם צריכים לראות את החיים וכדומה, וזה היה הרצאה שהיא מה שנקרא הרצאה מאולתרת, אני מתחיל ואני זורם איתם בזרימה מתוכננת מה שנקרא, לנושאים שמעניינים אותם, ומהר מאוד הבנתי שאין להם מושג מהחיים שלהם על כסף.

עמית:    אז בוא ניתן למאזינים קצת מושג.

נועם:     ואמרתי להם בוא אני אפתח לכם את הענייניים, פתאום "צ'י-'צינג" כזה, נפל לי האסימון, הנה הנושא. העברתי את ההרצאה הזאת לחיילים, וזה היה הרצאה הכי מבוקשת, הכי…חיילים לא הבריזו מההרצאה הזאת, וממחזור למחזור זה הלך וגדל, כי אנשים אמרו, החיילים אמרו לחברים שלהם אתם חייבים להיות שם. דיברתי איתם על מה זה כסף, מה זה יעדים לחיים ולמה הם בעצם צריכים יעד ולמה חשוב מחר להתחיל, ויעד יכול להיות אני רוצה לנסוע להודו, איך אתה משיג את היעד הזה, אל תיקח הלוואה בשביל זה, תייצר את הכסף לזה. וזוב, כמו שאמרנו זה מיינד-סט, וכשהפרויקט הזה הוקפא, בצבא שינו את הפורמט, ובאתי אמרתי למה לא ניתן את זה לכל הקהל הרחב. ואז בנינו את ההרצאה הזאת, שזה חצי יום, זה 5 שעות, לפעמים אנחנו מאריכים כי אנחנו לא עוצרים, אמרנו אנחנו הולכים לעשות פעם בחודש, לתת מהזמן שלנו לקהל הרחב, מעבירים את הכנסים האלה, שהמטרה של הכנס זה שמי שיגיע יבין איך העולם הכלכלי עובד, ממש פקיחת עיניים, להבין למה הוא חייב יעדים לעצמו, להבין איך הוא מגדיר את היעדים, אנחנו נותנים שם, משתפים כמה מודלים שבניתי בכל החיים, אני קורא המון ביוגרפיות, המון ספרים על אנשים מצליחים, אני אוהב למדל כל דבר, אגב, לא כי אני גאון, אלא כי אני עצלן, ברגע שאתה ממדל משהו אתה עובד קשה פעם אחת וזהו, וזה רץ כל החיים.

עמית:    אתה משכפל את הסיסטם.

נועם:     בדיוק, אז בגלל שאני עצלן אני עובד על זה פעם אחת, וזהו, וזה רץ. הלכתי ומידלתי את איך העשירים הצליחו, איך המצליחנים, מה הם עשו כדי להצליח.

עמית:    תן לנו כמה טיפים או מה אנשים לא יודעים או מה צריך לעשות בשביל להצליח.

נועם:     אני אתן לך דוגמה של מודל הצלחה מאוד פשוט, שכל העשירים עושים. כל העשירים לדוגמה משקיעים בהשכלה, ויש לך המון מאזינים והם כנראה במודע או לא במודע מבינים שהשכלה זה משהו שהוא חשוב, ללמוד כל הזמן על כל דבר. המצליחנים הגדולים ביותר אגב, יודעים לנהל איתך שיחה על כל נושא. מחשבים קוונטים? "פק", ינהלו איתך שיחה על מחשבים קוונטים. מזג אוויר? ידעו להסביר לך למה המפה הסינופטית מראה ככה, זה פשוט מדהים שבכירים שפגשתי יודעים לדבר איתך על המון דברים, כי הם פשוט סקרנים, הם רוצים ללמוד עוד ועוד. דוגמה נוספת, כולם קמים מוקדם. תמיד אומרים אין לי זמן, מה זה אין לך זמן? מתי אתה קם? בשש בבוקר? קום בחמש, אני קם בחמש, למה? כי אין לי זמן.

עמית:    אבל יש את האח הגדול וכו', זה הרבה יותר מעניין, והישרדות וזה…

נועם:     ברור, גם כדורגל, 90 דקות. כשחברים ראו כדורגל, אני הייתי קורא ספרים, כשהם היו רואים סרטים מטופשים, אני הייתי קורא ספרים.

עמית:    אז מה רוב האנשים לדעתך, הממוצע, לא יודע על כסף, עדיין, כי מה שתיארת היה לפני   15, 20 שנה, זה עד היום.

נועם:     עד היום, זה מדהים.

עמית:    אנשים לא יודעים, אני אישית חושב שהעיתונות הכלכלית והתקשורת, בקטע הזה, מכוונים למקומות לא מקצועיים מספיק, כי זה מה שהם יודעים, מה הכוונה? הם מדברים איתנו לפני החג איפה הסל קניות יותר זול ב-30 שקל, זה נחמד, אבל זה מה שהכתב יודע, כי זה מעולם לא נגע בכסף גדול.

נועם:     קודם נפתח משהו שהוא לא פוליטיקלי קורקט על העיתונות הכלכלית. 90% ממה שאתם קוראים, מהתכנים שמופיעים בעיתונות הכלכלית, זה מיועד לשרת מטרה מסוימת.

עמית:    כן, תמיד צריך לראות מי הכתב ומה האינטרס.

נועם:     בדיוק, זה מה שנקרא קריאה ביקורתית, שקוראים כתבות, תקראו תמיד מי מרואיין שם, יש סיבה למה הוא מרואיין, מה המסקנה שלהם, לא תמיד המסקנה הזאתי היא המסקנה הנכונה, ואת מי זה משרת, זה קודם כל לגבי, אמרת עיתונות כלכלית וכו', זה הרבה מהכתבים, ושלא תבין לא נכון, כתבים שיודעים מדהים את החומר, אבל לא תמיד יתנו להם לשרת את האג'נדה שהם רוצים וכדומה, אבל…

עמית:    אז בוא אנחנו ננסה לעזור לאנשים, אז איזה דברים בניהול הכסף השוטף של האנשים, אתה רואה שעדיין אותם טעויות חוזרות על עצמן אצל לקוחות שלך, אצל מאזינים, אצל סטודנטים וכו'.

נועם:     הטעות הגדולה ביותר זה אנשים, וזה נשבור פה איזה מיתוס, צריכים לחסוך, אם אתה רוצה שיהיה לך כסף להשקעה, אתה צריך לקצץ בהוצאות. זו שטות גמורה, לקצץ בהוצאות זה אומר לרדת ברמת החיים, ואתה רוצה להעלות את רמת החיים, ורוב המנטורים הכלכליים כבדם במקומם מונח, הם אומרים אתה רוצה? אז תחסוך את הקפה של הבוקר, תקנה פחות גבינה, זה שטויות, כמה זה? 100, 200, 400, 500 שקל בחודש, זה שטות גמורה, תקדיש את האנרגיה שלך בלהגדיל את ההכנסה, במה אתה טוב, במה אתה יכול לייצר רווח ולהגדיל את ההכנסה, זה אחד. שתיים, חייבים לנהל את הכסף, אנשים הרבה פעמים מנוהלים ע"י הכסף שלהם ולא מנהלים אותו, למה הכוונה? כל אחד חייב לדעת בכל רגע נתון כמה הכנסות הוא מייצר, כמה הוצאות יש לו, זה משהו שהוא חייב להיות, גם אם המשכורת שלך היא קבועה, 11 אלף 742 כל חודש, כל חודש תנהל לך תקציב, כמה נכנס, כמה יוצא, כמה אתה שם בצד להשקעה, חיסכון והשקעה. טעות פטאלית נוספת, בעיקר בארץ, מינוס. מינוס זה המצאה ישראלית, ברוב העולם אין דבר כזה מינוס, אתה לא יכול לקבל מינוס. עכשיו מה זה מינוס? איך נקרא? מסגרת אשראי, מינוס זה מסגרת אשראי, זה הלוואה, וזה ההלוואה היקרה ביותר בספר.

עמית:    לי יש הרצאה שאני מראה שזה אשליית המינוס, אני קורא לזה, למה? כי אתה מגיע פעם אחת למינימום ואתה לא נהנה מזה, אז נהנית פעם אחת, סובל כל החיים.

נועם:     ואתה גם משלם על זה.

עמית:    לא, ריבית יקרה.

נועם:     וזה ריבית מאוד יקרה, טעות נוספת היא תשלומים. אני רואה אנשים שמשתמשים בתשלומים על צריכה שוטפת. תשלומים זה הלוואה, קראו לילד בשמו, תשלומים זה הלוואה, כרטיס אשראי, אשראי זה הלוואה, שאתה עושה שימוש בתשלומים, תעשה שימוש מושכל, קנייה חד פעמית, משהו שהוא מחזורי, ביטוח לרכב, חלק ל-12 תשלומים, יהיה לך יותר קל לנהל את התקציב, כמה עולה לי הביטוח, אבל לסופר? אנשים הולכים וקונים בתשלומים, נכון, קנית לחג 3,000 שקל, קודם על אם אין לך כסף, אל תקנה, נתחיל מזה, נתחיל מהסוף, אבל אתה קונה,

עמית:    תגדיל את ההכנסות ואז יהיה לך.

נועם:     או תגדיל את ההכנסות, בדיוק, אבל למה לשלם בתשלומים? אתה מגיע למצב, אנשים, אני נותן את הדוגמה הזאת תמיד, אתה ממשיך לשלם על משהו שאכלת והוצאת כבר, מה ההיגיון? תשלומים תשמור לשימוש של משהו שהוא חד פעמי, גדול, שחוזר על עצמו, אין שום היגיון לשלם שוטף בתשלומים, ואני רואה את הטעות הזאת, המון אנשים עושים אותה, ואז כשיש איזה בעיה חד פעמים, איזה בור, איזה הוצאה חד פעמית, הופ, יש לי תשלומים על משהו שקניתי לפני חצי שנה ואני עוד משלם עליו, ואז אתה לא יכול להרים את הראש מעל המים ואז נופלים. ואני לא יודע אם אתה מכיר את הנתון, אבל בנק ישראל עשו סקר לפני שנה וחצי, ש-70% מאוכלוסיית ישראל לא יוכלו להתאושש מהוצאה חד פעמית של 8,000 שקל.

עמית:    בארה"ב זה יותר גרוע.

נועם:     בארה"ב זה יותר גרוע, שם מדברים על 76% אם אני לא טועה, על הוצאה של 2,500 דולר, שזה אבסורד.

עמית:    ולכן אתה בעולם תוכן שלך, אני בעולם הפודקאסטים, מנסים לגרום לאנשים להסתכל אחרת על העניינים. אז עכשיו אני רוצה להתקדם קצת הלאה, כי אני מאוד מאוד מסכים איתך שכדאי להגדיל את ההכנסות ולא לקטין את ההוצאות, גם יש לי הרצאות שלמות שאני מדבר על זה, סרטונים, ה-change mind sett הזה, על, בוא נדבר על העוד, כי העוד הוא אין סופי, אבל הלצמצם הוא בסוף סופי, כי משהו צריך לאכול, משהו צריך לישון, משהו צריך לנסוע,

נועם:     בדיוק, ואתה גם רוצה לחיות,

עמית:    ובאנו לעולם ליהנות,

נועם:     בדיוק,

עמית:    יש אנשים שזה נראה להם מוזר, שאני אומר להם באנו ליהנות.

נועם:     אנשים אומרים חיים פעם אחת, אני אומר זה שטויות, מתים פעם אחת, אתה חי כל יום, אז תיהנה מזה, אבל כדי ליהנות מזה אתה חייב לייצר הכנסה, עוד הכנסה, אתה צריך כל הזמן להיות במיינד סט של איך אני מייצר יוצר, איך אני עושה עוד.

עמית:    יופי, אז עכשיו אני רוצה לעבור, אני מקווה שאנשים, מאזינים, מסכימים איתנו וכבר מייצרים את העוד, ואז אני רוצה להתקדם קצת, להתקדם לכיוון ההשקעות. הרבה מאוד אנשים שבאים אליי ורוצים להשקיע, אבל המון פחדים עולים. אם זה זוגות, אז לפעמים כל אחד מבני הזוג יש לו את הפחדים שלו, שצריך לראות איך מחברים, ובכלל, איך אתה מציע לאנשים להתמודד עם פחדים מלהתחיל להשקיע? אני לא נכנס כרגע למה להשקיע, עוד מעט נרחיב טיפה יותר על זה.

נועם:     ברור, קודם כל ללמוד, ידע זה כוח, ברגע שאתה לומד יותר, אתה מבין יותר, אתה מבין יותר? הפחדים יורדים, הרי מה זה פחד? פחד זה מחוסר ידיעה, אוקיי? ומה זה סיכון? סיכון זה לעשות משהו שאתה לא מבין בו, משם נובע הסיכון, אם אתה משקיע במשהו, יש סיכון שאתה לא מבין את הנכס שבו אתה משקיע, אתה לא מבין את ההשקעה שלך. אם אתה לומד ואתה קורא, הסיכון שלך יורד, כי כשיש לך ידע, אתה לא תשקיע במשהו שאתה לא מבין בו, וכשאתה תשקיע רק במה שאתה מבין, אז אתה יודע איך לנהל את הסיכונים ולהקטין אותם.

עמית:    אבל פה נכנסת כבר להנחת עבודה, בוא נעשה על זה רגע הרחבה. כשאתה משקיע במשהו שאתה מבין, אז, אמרת. אני ראיתי הרבה אנשים שהשקיעו בדברים שהם לא מבינים, אבל היה כתוב בעיתון, השכן בעבודה, כשהם אכלו צהריים, הוא אמר שמע, אין על ההשקעה הזאת, או…מה אתה יכול להגיד מניסיונך בנושא הזה, על כמה אנשים באמת מבינים, או כמה זה חשוב להבין במה שאתה משקיע.

נועם:     כן, נתחיל מהלא מבינים, ואז למה זה חשוב. יש תמיד בפורומים וטוקבקים משפט שאני אומר תמיד בקורסים, אם מישהו כותב בפורום וקורא לעצמו "אחד שיודע", כנראה הוא לא יודע, אוקיי?

עמית:    הוא קרא, הוא שמע,

נועם:     בדיוק, הוא שמע איזה ציטוט וזורק את הציטוט. כדי להיות טוב במשהו, אתה חייב ללמוד אותו, אין דרכי קיצור, זה שמישהו אמר לך כן, השקעה מדהימה והכל, אוקיי, מדהימה? מדהים, לך תלמד את הנושא, תדע בעצמך, א', כי אתה לא יודע מאיפה אותו בנאדם מגיע ומה הוא חושב ומאיפה הידע שלו,

עמית:    והאם הוא באמת עשה את ההשקעה הזאת,

נועם:     ואם הוא באמת עשה את זה. שתיים, תמיד לצבור ידע, אין לך? חפש למי יש את הידע ותלמד ממנו, כל אחד לומד ממישהו, אני גם למדתי ממישהו, אני הלכתי ללמוד משפטים כי באחד העסקים הראשונים שלי שותף שלי דפק אותי. אמרתי הופה, אם הייתי יודע איך לקרוא חוזים, אז הלכתי ללמוד משפטים בשביל לדעת את זה, 4 שנים הקדשתי, הייתי גם מידי פעם מגיע לשיעורים, אבל 4 שנים הקדשתי ועשיתי בחינות לשכה כדי לדעת את הצד המשפטי של השקעות ועסקים, לא כי רציתי לעבוד כעו"ד. אז כל אחד יש לו את הזמן, ואף אחד לא ישכנע אותנו ואתה גם כבר יודע את זה, אין דבר כזה אין לי זמן, אין לי זמן זה אומר אני לא רוצה,

עמית:    יש לי עדיפויות אחרות,

נועם:     בדיוק, סדר עדיפויות אחרות, הולך לראות כדורגל, רואה סרט, רואה נטפליקס עד הבוקר. אבל תקדישו את הזמן ללמוד, כי ברגע שאתה לומד, רמת הסיכון שלך תצנח, היא לא תרד, היא תצנח, כי כשאתה בא ועושה השקעה מסוימת, בנושא X, עזוב, סטארט-אפ, בסדר? אתה משקיע בסטארט-אפ, תלך, תלמד את התחום, אל תתבסס רק על התכנית העסקית, התכנית העסקית זה יופי, לך בעצמך ללמוד, אני כשאני משקיע בסטארט-אפ, אני לומד את התחום, אני מבין מי המתחרים, ולא על סמך התכנית העסקית, אני לומד את הנושא, והיום, תודה לאל, אנחנו נמצאים בעולם שהכול נמצא לך בכף יד, מרים פלאפון, יש לך את כל הידע שאתה רוצה.

עמית:    ואחד הדברים שני רוצה להוסיף למה שנועם אמר, זה שאם זה טוקבקים או אם זה השכן אמר, הרבה פעמים אנשים מדברים בהמון ידענות ופסקנות על דברים שמעולם לא עשו, כשאני באתי בזמנו לאשתי אמרתי לה בואי נקנה נכס בחו"ל, אז היא אמרה לי תגיד לי, מה, מה זה השטות החדשה שנפלה לך במוח? אמרתי תשמעי, אני מלמד אנשים על השקעות ואני עושה דברים, לא יכול להיות שאני לא אכיר על בשרי מה זה השקעות נדל"ן בחו"ל, לטוב ולרע, ואחרי זה אני אוכל לדבר על זה, כי אני אישית לא מאמין בלתת עצות של תיאוריות, כיועץ. אז תמיד תבחנו טוב-טוב גם אותם אלה שמגיבים, דרך אגב כל קבוצה יש אותם מגיבים, האם הם באמת יודעים. אז בוא נתקדם עוד שלב, אז כבר אנחנו התגברנו על הפחד, כבר הבנו קצת איך צריך לקחת יעדים ולהתחיל לנהל את הכסף,

נועם:     אני רוצה רגע לתת לך, אני עוצר אותך ברשותך, דוגמה לפחד, באה לי איזושהי דוגמה שויל סמית' נותן אותה לפעמים בהרצאות שלו. פחד זה תמיד מחוסר ידע, אני אתן לך דוגמה, צנחת פעם ממטוס?

עמית:    אני אישית לא.

נועם:     לא. כשצונחים ממטוס, שאנשים הולכים לצניחה חופשית, זה פחד אלוהים, אבל רק הצניחה הראשונה מפחידה, כי ברגע שעשית את זה, אתה כבר יודע למה לצפות, יש לך את הידע, אתה לא פוחד מזה יותר. מאזינים שלנו, תחשבו על משהו שנורא נורא הפחיד אתכם בעבר, ועשיתם אותו בפעם הראשונה.

עמית:    עשיתי פעם אומגה , שנורא פחדתי, אומגה בקוסטה ריקה בגבהים מטורפים, עשיתי ואמרתי אני לא אעשה עוד פעם, אבל לפחות עשיתי פעם אחת, התגברתי על הפחד המטורף שהיה לי.

נועם:     אתה כבר יודע איך זה, וזה בדיוק העניין של ללמוד ולדעת, זה בדיוק העניין, אנשים שואלים איך אתה לא מפחד להקים חברות? אני יודע מה אני עושה, אני יודע איך עושים את זה, אז למה שאני אפחד?

עמית:    זה גם יכול להיכשל.

נועם:     נכון, ואני גם עושה את זה במודע, אז אני, וגם נכשלתי בעסקים, זה בסדר גמור, אבל ברגע שאתה יודע, בגלל זה אני שם על זה דגש כל הזמן, על הידע, תלמדו, תלמדו, תלמדו. אז זה לגבי פחד, כי ברגע שאתה יודע לקראת מה אתה הולך, איך לך פחד, וזה בדיוק העניין שהיה לי חשוב להדגיש למאזינים, שהם חייבים להבין, פחד נובע מחוסר ידיעה. כל אחד שיחשוב על הדייט הראשון שלו עם בן או בת הזוג, פחד אלוהים, אבל once הכרתם, אין יותר פחד להיפגש ולצאת, זה בדיוק אותו דבר בכסף והעסקים, בדיוק אותו דבר.

עמית:    אז בוא נעבור מהדייט עם הכסף, שיהיה בן, בת זוג מרוצים, לנושא תכנון פיננסי. אתה עושה גם, אתה והצוותים שלכם, אני גם עוסק בתכנון פיננסי, אבל אני למדתי לזהות שכל מתכנן פיננסי קורא לזה קצת אחרת,

נועם:     נכון,

עמית:    אז אני אשמח לשמוע שככה תיתן לנו את התובנות שלך מה זה תכנון פיננסי, ובאיזה גילאים לדעתך זה חשוב לעשות, האם להתחיל בגיל 20, 30, והאם מישהו בן 78 זה מאוחר מידי, או גיל 58, וכו'.

נועם:     אז תכנון פיננסי יש המון אסכולות, יש כאלה שקוראים גם לכלכלת המשפחה תכנון פיננסי. אני נחשפתי בפעם הראשונה לעולם התכנון הפיננסי, אז עוד לא קראו לזה תכנון פיננסי, בארה"ב בשנת 2000 לדעתי, ואח"כ ב-2002. ארה"ב, שיטת הכסף עובדת קצת שונה, בארץ יש לך סוכן ביטוח,

עמית:    גרת בארה"ב?

נועם:     אני עבדתי תקופה ארוכה מול ארה"ב, אז הייתי טס המון לשם, אז אני מכיר, גרתי בלוס אנג'לס תקופה קצרה, והגישה שם בארה"ב, אתה רוצה משכנתה, אתה רומה הלוואה, אתה צריך ביטוח, אתה צריך משהו בפנסיה, אתה מרים טלפון לאותו אחד, יש לי את האיש שלי, אומר לו תקשיב, אני צריך ככה וככה וככה, וזהו. בארץ, משכנתה, אז אתה הולך או לבנק או ליועץ משכנתאות אם אתה חכם, אתה צריך ביטוח לרכב, אתה הולך לסוכן ביטוח, אתה צריך לפנסיה, אתה הולך לביטוח אחר כי מה, אני לא אעשה את כל הביטוחים במקום אחד, הוא ידפוק אותי. ופה בדיוק בעיית החשיבה והחוכמולוגיות הישראלית, בארץ, וזה שוב, לא לרעה, לא לטובה, אבל אני רואה שזה משתנה ואני שמח, אנשים חושבים שהם יודעים יותר טוב מכולם, זאת אומרת אני? אני אשווה את הביטוח? אני יודע הכי טוב, משכנתה? מה אני צריך יועץ, אני אעשה את זה לבד, הלוואה? אני אלך לבנק, אני אדבר עם שולה מהבנק, מה זה, מי עושה משא ומתן, אני יודע מה היא עושה, להשקיע? מה אני צריך יועץ, אני יודע לעשות את זה לבד, ומפה מתחילה הבעיה, כי תכנון פיננסי, כדי להצליח בחיים אתה חייב one stop shop, כי אתה חייב שמי שמנהל לך את ההשקעות ידע מה יש לך בפנסיה, ידע מה יש לך בביטוחים, כי אם צריך לעדכן ביטוח חיים בגלל שעשית איזה השקעה, אתה חייב שזה יהיה מכלול אחד, אתה חייב לקחת בחשבון שיקולי מיסוי, אנשים לא מבינים בשיקולי מיסוי, וכשאתה עושה השקעות אתה חייב להבין את המכלול של כל הדברים. אני אתן לך דוגמה, אוקיי? אם אתה בנאדם שיש לו נכסים להשקעה, והנכסים להשקעה שלך בשווי, סתם דוגמה, 2 מיליון שקלים, וכחלק מיעדי החיים שלך אתה אומר אני רוצה אם יקרה לי משהו, להשאיר למשפחה 2.5 מיליון שקל. רוב האנשים, שלא מבינים, ילכו ויעשו ביטוח חיים על 2.5 מיליון שקל, אבל יש לך 2 מיליון שקל יושבים בהשקעות, אז למה לשלם ביטוח יקר כשכבר בנית לעצמך את הביטוח הזה לשארים? זה רק חלק מהדברים.

עמית:    אני רוצה לתת עוד דוגמה למאזינים, שאולי יעזור להם. זה מזכיר לי לקוחה שהייתה לי לא מזמן, אימא חד הורית מבחירה, לילד בגיל העשרה, שמודאגת כמובן שיישאר לו משהו אחרי, אם היא תלך לעולמה, היא מפרנסת יחידה, בגילאי ה-50, והתזרים שלה לא מלהיב במיוחד, וכשראיתי את ביטוח החיים שיש לה, על סכום מאוד מאוד גבוה, עם פרמיה מאוד מאוד גבוהה, אמרתי רגע, אבל לדירה אין לך משכנתה, דירה ברעננה, זאת אומרת אם תלכי על הנכס, אז יש לו נכס, וכו' וכו', והורדנו את הביטוח חיים כי היא פתאום הבינה שגם הביטוח מנהלים שיש לה, ילך אליו, והיא פתאום ראתה שיהיה לו הון מאוד משמעותי ואין צורך להוציא עוד כסף שאין.

נועם:     וזה קורה כי אין בנאדם אחד שמחבר, מי שעושה לה את הביטוח חיים מה מעניין אותו? דבר אחד בלבד, הפרמיה, הוא לא שואל אותה תגידי, יש לך דירה? הוא לא מעניין אותו, הוא מעניין אותו הפרמיה, ובגלל זה חייבים בנאדם אחד שיבין את כל המכלול, אבל צלע נוספת שתכנון פיננסי חייב להישען עליו זה היעדים, מה המטרות שלך בחיים, מה אתה רוצה לעשות בחיים, מה אתה רוצה שיהיה לך יכולת לילדים, לעצמך בעתיד, כמה כסף אתה רוצה שיהיה לך בפנסיה, כמה כסף אתה רוצה לעזור לילדים. אני אתן לך דוגמה, הזכרת אימא חד הורית. במשך 3 שנים, לפני תקופה, ניהלתי לוויזה העולמית פרויקט של חינוך פיננסי בישראל, זה הייתה תרומה לקהילה שלי, וההרצאות שהעברתי היה בפריפריה דווקא לאוכלוסיות של אימהות חד הוריות וכדומה, ובאחת מההרצאות אימא חד הורית, זה היה בירוחם, באה ונורא התעצבנה כשאמרתי לה לתכנן ולתכנן לטווח אורך, אמרה לי אתה מדבר שטויות, אני אם חד הורית, אי אפשר לתכנן, אני חיה על קצבאות וכדומה. והבנתי שמשהו יושב עליה, ואמרתי לה מה קרה? אז היא אומרת לא, עכשיו אני בבעיה מאוד קשה, היה בר מצווה לילד ואני לא יודעת איך אני יוצאת מהברוך. אמרתי לה קודם כל מזל טוב, איזה יופי, איך היה הבר מצווה, קודם כל להרגיע, אתה מדבר איתה על משהו של הרגש, איך היה, איזה כיף, בן כמה הילד, אז היא צחקה, כי 13, איך היה האירוע? היא אמרה מעולה, הבאתי את משה פרץ לשיר שיר, אמרתי לה עצרי, את אומרת לי שאת לא עומדת בתשלומים, א', משה פרץ, ועקצתי אותה, כל הכבוד לו שהוא בא, נתן, אתה יודע, במתנה, פרו בונו, איזה פרו בונו? שילמתי לו. אמרתי יופי, קודם כל אין לך? למה את משלמת למשה פרץ? שתיים, את מעשנת? כי ראיתי אותה בהפסקה מעשנת, כן, כמה את מעשנת? 2 קופסאות ביום. אמרתי מעולה, כמה עולה לך הסיגריות בחודש? אני לא יודעת, זה בריאות, אני לא אשכח את המשפט שלה, אמרתי לה למה את לא מפסיקה לעשן? אני לא יכולה, אמרתי לה את לא יכולה? או לא רוצה? זאת אומרת זה משהו שאני כל החיים אזכור את השיחה הזאת, אני לא יכולה, אמרתי איך קוראים לבן שלך? אמרה לי השם, אם מישהו היה עומד עם אקדח על הראש ואומר לך שאם את לא מפסיקה הוא יורה, היית יכולה להפסיק? ברור, אז קודם כל אז את יכולה, את לא רוצה. שתיים, 2,000 שקל בחודש עולה? 1,000 שקל לחודש עולה לך הסיגריות? יופי, אתה קונה קופסת סיגריות, את לא יכולה, נניח ואת לא יכולה, את קונה קופסת סיגריות? או את מגלגלת? קונה, למה את לא מגלגלת? כי זה לוקח לי זמן, אבל זה חצי מחיר, ואז היה דממה, נכון. אז קודם כל את יכולה לחסוך, שתיים, מאיזה גיל את חוסכת לילד? אומרת אני לא חוסכת, אין לי מאיפה לחסוך. אמרתי לה תקשיבי, קודם כל יש לך, כי סיכמנו שאם היית מעשנת פחות או את לא רוצה להפסיק לעשן, תגלגלי את הסיגריות שלך, כבר יש לך מאיפה לחסוך? כן, אז יכולת לתכנן? לא, אי אפשר לתכנן את זה. אמרתי לה תראי, אצלנו ביהדות יש קטע כזה, בר מצווה אפשר לתכנן 13 שנה מראש, פטנט, אתה יודע על זה 13 שנה מראש, 50 שקל בחודש, 100 שקל בחודש, אפשר לשים? ואנשים לא חושבים על זה, יש אירועי חיים שאפשר לתכנן אותם מראש כי אתה יודע, יש לך ילדה? אתה יודע באיזה גיל היא תגיע לבת מצווה, יש לך בן? אתה יודע באיזה גיל הוא יגיע לבר מצווה, אתה יודע מתי הם ישתחררו מהצבא, שתרצה לתת להם כסף, ופה אני מחבר את הכול, כי כשאתה יודע את שלבי החיים, שלך, של הילדים, אתה יודע כמה ילדים אתה רוצה, לדוגמה, ילד זה עלויות, יש סקר שיצא לפני חצי שנה, לגדל בן עד גיל 21 עולה מיליון 200, לגדל בת עד גיל 21 עולה מיליון 400, אתה יודע שאתה הולך להוצאה הזאת? אתה יודע כמה ילדים אתה רוצה? למה אתה לא מתכנן ושם בצד? למה אתה לא לוקח את זה כחלק ממכלול השיקולים שלך? זה תכנון פיננסי בעיני, תכנון פיננסי בעיני זה לבוא ולהגיד סטופ, מהיום לעתיד, מה שהיה הלך, מהיום לעתיד, מה המטרות שלי בחיים, כמה ילדים אני רוצה, מה אני רוצה לתת להם, ומשם לגזור אחורה, כי אם אתה לא תגזור אחורה אין סיכוי שיהיה לך את הכסף הזה.

עמית:    ולאנשים באזורי ה-45-50, מה דעתך? תכנון פיננסי?

נועם:     תכנון פיננסי זה לא מאוחר מידי אף פעם. דווקא יש יתרונות ויש חסרונות. כשאתה צעיר, אתה יודע לתכנן, אתה יכול לחשב, ריבית דריבית,

עמית:    לא, אני שואל אותם מאזינים שבאים עכשיו, מקשיבים עכשיו, הם בני 45, 50, אני אישית חושב שזה גילאים מצוינים כי יש לפחות 15, 20 שנה לעבוד ולראות ולעשות,

נועם:     קודם כל בכל גיל.

עמית:    לא, נגיד אנשים שלפעמים באים אליי בגיל 63 ואומרים טוב אין לנו כמעט פנסיה, מה נשאר עוד לעשות, אז כבר באמת אין הרבה מה לעשות,

נועם:     נכון, אם אין להם מראש,

עמית:    אבל אני אומר עד גיל 50 אני חושב שיש באמת עוד המון המון זמן לתקן מה שנקרא, את מה שנעשה.

נועם:     קודם כל כמובן לבנות תכנית, מה אני רוצה הלאה וכדומה, שתיים, לתכנן מהתזרים שלך סכום שהוא מיועד לעתיד, אז לא תטוס לחו"ל לתאילנד עם כל הילדים ולא תזמין את כל המשפחה שלך עכשיו לאיזה טיול בר מצווה בחו"ל, כי אין, ואם אין אז אל תיקח הלוואה ותכניס את עצמך יותר לבור, זה נושא אחר, הלוואות לצריכה, תתכנן, ובגילאים כאלה אתה יכול להיות אחת משתי אפשרויות, או שיש לך פנסיה, או שאין לך פנסיה, ואם אין לך פנסיה, אתה צריך לתכנן איך לייצר לך משהו, אם יש לך פנסיה, תעשה שימוש חכם גם בפנסיה, לא הרבה יודעים, אבל על בסיס קרן פנסיה אתה יכול לייצר סכום להשקעות, שהוא כסף שלך,  ואז הוא עובד פעמיים.

עמית:    זה בדיוק השאלה הבאה שיש לי, אז קודם נמשיך אליה, כתבתי לעצמי מימון יצירתי, מה זה, ותיתן לנו כמה דוגמאות, כי זה מתבקש בשיחה על כסף.

נועם:     נכון. הרבה אנשים בטוחים שצריך כסף כדי לעשות כסף, קודם כל זאת שטות, זה לא נכון, עסקת הנדל"ן הגדולה הראשונה שעשיתי, שהקפיצה אותי ומאז למדתי איך עושים את זה, שוב, למדתי המון לפני ואז יישמתי, עסקה של 12 מיליון שקל, עם 150 אלף שקל בכיס. זה העסקה, זה מימון יצירתי, לדעת להביא את הכסף,

עמית:    אז בוא תשתף אותנו,

נועם:     להביא, אני אתן דוגמה של העסקה.

עמית:    או לא את העסקה הזאת, איך היום אנשים יכולים לעשות, כמו שאמרת, מקרן פנסיה,

נועם:     אז קודם כל לפני הקרן פנסיה, בנדל"ן, אוקיי? יש המון שיטות לעשות עסקאות נדל"ן, אם אתה טוב בלאתר עסקאות, תמיד יהיו אנשים שיהיו מוכנים להשקיע בך, זה הכול, אתה לא צריך לשים כסף, יהיו אנשים, תאתר, תסתובב במעגלים של אנשים עם כסף, אגב, נטוורקינג, אוקיי? תאתר אתה את העסקאות, הם יביאו את הכסף ותעשה את זה ביחד, זה קודם כל. דבר שני, תתפור עסקה מול בנק, תבוא לבנק, תגיד יש לי עסקה כזאת וכזאת, ככה וככה, היא טובה, אני רוצה גם משכנתה, אבל אני רוצה גם הלוואת גישור שתממן לי את ההון העצמי. אתם תופתעו כמה הבנקים פתוחים לרעיונות היצירתיים האלה, תופתעו, כי ברגע שבאים לבנק עם תכנית עסקית מסודרת, וזה מה שרוב האנשים לא עושים, תכנית עסקית ברורה – מאיפה הכסף, איך אני מחזיר, איפה הרווח, בנקים, מזה הם חיים, הם ישמחו לתת לכם מימון, הם ישמחו לתת, ועשיתי לא עסקה אחת ולא שתיים בלי להביא כסף, הבנק מימן גם את ההון העצמי בהלוואת גישור, וגם את המשכנתה, והם ישמחו לעשות את זה אם הם יראו שאתה יודע. מימון יצירתי נוסף, קרנות השתלמות לפנסיה. הרבה אנשים אומרים לי יש לי קרן השתלמות, אני אפתח אותה ואז אני אשקיע, למה? כבר יש לך, זה עובד, קרן השתלמות מייצרת לך 3-4% בשנה. רוב קרנות ההשתלמות מאפשרות לך לקחת הלוואה על חשבון, זה הלוואה הכי זולה שיש לך by far לקבל, כי יש להם את הבטוחות הכי טובות, הכסף שלך אצלם.

עמית:    הם גם נותנים הרבה פעמים גרייס,

נועם:     הם נותנים גרייס ואתה לוקח הלוואה ובפריים מינוס הרבה פעמים, והרבה פעמים תשלם רק ריבית, בלי קרן, או גרייס מלא, תיקח את הכסף הזה ותשקיע אותו, ואז הוא עובד פעמיים, אז במקום 3-4% זה ייצר לך רק 2%, כי אתה צריך לשלם ריבית, אבל זה 2% בנוסף למה שכבר עובד, במקום למשוך, למה אתה מושך? הכסף שימשיך לעבוד.

עמית:    גם הוא פטור ממס,

נועם:     גם הוא פטור ממס בסוף. פנסיה, הרבה אנשים לא יודעים שאפשר לקבל מימון על חשבון הפנסיה, ופה אני רוצה להגיד משהו שהוא מאוד חשוב.

עמית:    מהקרן פנסיה?

נועם:     קרן פנסיה.

עמית:    כי ביטוח מנהלים, לפי מה שאני יודע לא, על קרן פנסיה כן ועל קופות גמל כן. אנשים א' לא יודעים את זה, כי הקופות לא רצות לספר, שתיים, העמלות, הריביות שם מאוד זולות, זה פריים מינוס חצי בחלק מהחברות, מינוס חצי, בחלק מהחברות, והם נותנים הלוואות לטווח ארוך מסיבה פשוטה, הכסף שלך אצלם לטווח ארוך, אז אם יש לך פנסיה צבורה של 400, 500 אלף שקל, אנחנו מדברים על גילאי 45, בד"כ יש להם לפחות 400, 500 אלף שקל, בשכר ממוצע, לא מדבר על הייטקיסטים שיש יותר, אתה יכול לקבל הלוואה של 300, 400 אלף שקל, בריבית אפסית כמעט, פריים מינוס זה ריבית אפסית, אוקיי? ולהשקיע אותה במקור אחר. עכשיו פה חשוב לציין שני דברים, א', תמיד יש סיכון, בכל דבר יש סיכון, אגב, כמו שיש סיכון שקרנות הפנסיה יקרסו אגב, תראה מה קרה בשנות ה-90, הקרנות קרסו, מי שהיה לו פנסיה חתך את קרנות הפנסיה שלו ב-40 או 60%, אז תמיד יכול לקרות משהו, אז עדיף שהכסף יעבוד במקביל. שתיים, שעושים מהלך כזה, חייבים להתייעץ עם מישהו שהוא מומחה, קודם כל מומחה בלהבין איך לעשות את זה מול קרן הפנסיה בצורה הטובה ביותר, וב', מומחה כדי שיעזור לכם להשקיע,

עמית:    למצוא את ההשקעה הנכונה.

נועם:     למצוא את ההשקעה הנכונה, כי כשאתה משחק עם כסף שהוא במירכאות לא שלך, הוא שלך אבל הוא לא שלך, אתה חייב השקעה עם סיכון נמוך, ולנהל את הסיכון, ורוב האנשים לא מנהלים את הסיכון. דיברת על השקעות, יש המון המון גופי השקעות בישראל, כל אחד ישמח לקחת את הכסף שלך. כשגוף השקעות, יש מלא חברות בארץ, תבוא אליהם תגיד יש לי חצי מיליון להשקיע, בוא, בדיוק יש, בדיוק, בדיוק יש את ההשקעה בשבילך,

עמית:    יצאה עכשיו תכנית חדשה,

נועם:     אבל לפני הכול, שאלה ראשונה שצריכים לשאול, ואנחנו שואלים את השאלות, כמה כסף יש לך? כמה עוד? כמה הכנסות יש? האם כסף הוא שלך או עם מחויבות? מה מקור הכסף? לפני הכול, איזה עוד השקעות יש לך?

עמית:    מה התכניות, אם הבן מתחתן או,

נועם:     כי השקעה חייבת להיות כחלק מתכנית השקעה, בדיוק, למתי אתה צריך את הכסף, רוב גופי ההשקעות לא מעניין אותם, יש לי תכנית ל-4 שנים, הם לא יודעים שיש לך בר מצווה על הראש בעוד שנתיים ואתה צריך את הכסף, הם לא יודעים שאתה רוצה להחליף רכב בעוד חצי שנה ותצטרך חלק מהכסף, הם לא שואלים את השאלות האלה, מעניין אותם דבר אחד בלבד, מעניין אותם הכסף שלך והעמלה. לכן, גוף אמיתי, או לא אמיתי, אלא גוף אחראי שעוזר לך להשקיע, לפני הכול צריך להבין מי אתה, מה אתה, מה החסכונות,

עמית:    אני אומר גוף יותר אובייקטיבי, כמו שבאים אליי לקוחות ושואלים אותי למה שנבוא אלייך, אז אני אומר להם היתרון שלי מבחינתכם קודם כל שאני עסקתי בכל הדברים האלה ברמה האישית וכו', דבר שני אני לא מנסה לשווק לכם כרגע שום מוצר, אכפת לי מכם, ואז, כמו שאתה אומר, אני מנסה לתכלל להם את כל מה שהם צריכים, וזה הרבה גופים לצערי לא.

נועם:     אגב, החברה לתכנון פיננסי שלנו, הקמנו 8 חודשים אחרי שהקמנו את הבית להשקעות. הגיעו אלינו אנשים ותמיד שאלנו אותם, כי גם אני וגם השותף שלי מגיעים מעולם של תכנון וכדומה, והיינו שואלים אותם שאלות למה הכסף, מה אתם צריכים, והם היו מגיעים בגישה, אחרי שהם היו במקומות אחרים, עזוב אותי, מה אתה חופר, אני צריך להשקיע, עצור.

עמית:    זה מעצבן אותי, אני רואה הרבה כאלה.

נועם:     בדיוק, עצור, לפני זה, עצור. הגיעה אלינו מורה, חד הורית, מיליון וחצי שקל בעו"ש, היא ירשה כסף, אני רוצה להשקיע לייצר לעצמי הון עצמי, עצרי, קודם תנשמי, לפני הכול, מה עוד את צריכה, את רוצה מהכסף, מה המטרות, והבנו לאט לאט, והיא הבינה תוך כדי, שאסור לה להשקיע את כל הכסף, כי יש לה בת שמתחתנת עוד שנה, היא צריכה את הכסף, וצריכים להבין את מכלול הדברים, והיה לנו שיחות ארוכות, כי היא רצתה שנשקיע, היא הגיעה לכך שמתוך מיליון וחצי, 900 אלף זמינים להשקעה מידית. אמרנו לה עצרי, קודם כל לא יותר מ-300, למה? כי מזה את צריכה השקעה מניבה, לא רק יזמית, אל תקפצי על כל השקעה שמציעים לך, עצרי, תנשמי רגע, כסף בעו"ש זה לא דבר רע, זה דבר רע אם אתה לא מתכנן מה לעשות איתו, אבל זה לא דבר רע באופן עקרוני, ויש לנו לא מעט משקיעים שאנחנו אומרים להם חבר'ה, הגעתם לככה וככה X, יופי, תשאירו בעו"ש, שתגיע העסקה הנכונה, לא עסקה טובה, כל העסקאות טובות, כולם יגידו לך העסקאות שלי, העסקה הנכונה בשבילכם, וזה הדבר הכי חשוב. ואז באנו ואמרנו רגע, אנשים פה לא מבינים, ואז הקמנו את החברה לתכנון פיננסי, כדי להיות שירות לאנשים שיש להם כסף להשקיע. עצרו, לפני שאתם משקיעים, עצרו שנייה, תכננו מה אתם רוצים מהחיים שלכם, אל תשקיעו עכשיו בפרויקט עם סיכון גבוה באיזה עיר בירה שאתם לא יודעים לבטא אפילו, כי הבטיחו לכם 20% תשואה בשנה עם דירה על שמכם.

עמית:    והכסף נעול ואי אפשר להוציא אותו.

נועם:     עצרו שנייה, יכול להיות שזה לא השקעה מתאימה לכם, אתם צריכים את הכסף, אתם צריכים תזרים, יכול להיות שזה כל החסכונות שלכם ואתם רוצים להשקיע ואתם צריכים לייצר תזרים, אז מה אתם משקיעים במשהו שהוא יתחיל לייצר תזרים עוד 4 שנים? עצרו, תתכננו.

עמית:    אני מסכים איתך ואני שמח לראות שלא רק אני חושב ככה, יש עוד אנשים. תראה, אנחנו יכולים לדבר הרי עוד שעות, אבל הזמן שלנו מתחיל להסתיים, אז אני מבקש מה שאני מבקש מכל מרואיין בסוף, שייתן, ולא משנה אם כבר אמרת את זה או עכשיו תשלוף את זה, 3 טיפים כזה לכל מאזין, לא משנה באיזה גיל, באיזה נושא, בעולם הכסף, מה שעולה לך, 3 דברים ראשונים שיעזרו למאזינים שלנו.

נועם:     הטיפ הכי חשוב שאני יכול לתת לכל אחד זה תקראו ותלמדו, לפני הכול, כי ידע זה כוח, זה רבים לפנינו אמרו את זה, ידע זה כוח, וברגע שתדעו יותר, אתם תבינו על עצמכם יותר, ואתם תזהו יותר הזדמנויות, כי ברגע שתקראו יותר, אתם תבינו יותר על עולמות נוספים ותיראו איך מייצרים מזה, אז זה קודם כל, זה טיפ ראשון, תקראו כמה שיותר, אגב, שים לב, לא אמרתי באיזה תחום, תקראו, תלמדו, בכל תחום שהוא שמעניין אתכם, כי בכל תחום, ככל שתדעו יותר, יעזור לכם. שתיים, תקדישו שעה ביום, כל יום, כל יום, בעצמכם, בלבנות את העסק שלכם, כל בנאדם הרי הוא עסק, תקדישו שעה ביום, תתנתקו מהכול, אין לכם שעה ביום? יופי, תקומו קודם, אתם קמים בשש? תקומות בחמש, אתם קמים בחמש? אז תקומו בארבע, אל תסתכלו במשחק כדורגל כל יום, אל  תישארו לנטפליקס למשחקי הכס, תקדישו שעה ביום לבניית התכניות שלכם, תשבו 10 דקות ראשונות מה עשיתי היום, מה למדתי חדש היום, יום שלא למדת בו משהו חדש, הוא יום מבוזבז. הקדשתם 10 דקות? יופי, תקדישו רבע שעה מה אני רוצה הלאה, איך אני מיישם את מה שלמדתי, תקדיש עוד 10 דקות במה שאני רוצה מחר, מה המטרות שלי מחר, גם אם אתה שכיר בעבודה הכי משעממת שיש, תבין מה אתה רוצה, תבין מה היעדים שלך, תגדיר יעדים לחודש, רבעון, חצי שנה, שנה, ו-10 שנים קדימה, זה הטיפ השני, תקדיש שעה ביום בעצמך, בלתכנן את החיים שלך. והדבר השלישי, אל תפחדו לחלום בגדול, וזה שוב, מניסיון, בגיל 15 שמתי לי יעד מיליון דולר עד גיל 30, צחקו עליי חברים שלי, צחקו עליי ברמה של הנה מגיע מיליונר, זה היה הצחוק שלהם עליי, הנה מגיע מיליונר. תחלמו בגדול, שום יעד הוא לא גבוה מידי, שום יעד, אין דבר כזה לחלום בגדול, תראו את וולט דיסני, 18 חברות בהפקה זרקו אותו מכל המדרגות. גוגל, 14 חברות חיתום זרקו אותם לפני שהגיעה חברת חיתום קטנה שהסכימה לקחת אותם לבורסה. אל תפחדו לחלום בגדול. שמעון פרס אמר במילא אתה חושב, תחלום בקטן, תצליח בקטן, אם תחלום בגדול, אולי תצליח בגדול, אבל בטוח תצליח בקטן, שזה משהו שצריך שיהיה לכם מול העיניים כל הזמן, תחלמו בגדול. הקמנו ערוץ טלוויזיה, אני עובד עליו שנים, על ערוץ הטלוויזיה הכלכלי שנקים, תחלמו בגדול, מקסימום תצליחו.

עמית:    אחלה, יופי נועם, אז תודה רבה על השיחה המרתקת הזאת, כיף. למאזינים, נועם החליט לפנק אתכם בבוקר פקיחת עיניים כלכלית בהזמנה על חשבונו למעוניינים, יש לינק בתוך ה-description של הפודקאסט, של הפרק, יש לינק, מי שיראה את זה באתר יש את הלינק גם באתר, תירשמו, תשימו את הקוד ותוכלו להגיע, ותודה רבה,

נועם:     אנחנו מעניקים, חשוב להדגיש, כניסה חינם למאזיני הפודקאסט, יש לנו אחת לחודש ממוצע כנס, כל כנס עד סוף 2020, נקצה 30-40 כרטיסים, תלוי בגודל הכנס, בחינם, למאזיני הפודקאסט עם הקוד רישום שאתה תעלה שם, בכיף, באהבה.

עמית:    אז תודה רבה, ותודה רבה לכם שהאזנתם לפרק הזה, מי שנחשף אלינו רק היום, אז יש הרבה פרקים מרתקים קודמים, תאזינו, מי שרוצה להכיר עוד עליי, עמית, אז באתר www.2invest.co.il, ושיהיה לכם רק טוב ואושר ועושר, בא' ובע', תודה רבה.

נועם:     שתמיד תצמחו.

עמית:    תודה רבה.

נועם:     תודה עמית.

עוד לא נרשמת למייל?

בואו לקבל ממני עדכונים שוטפים ומרתקים בעולם הכסף וההשקעות

שתפו את הפרק הזה עם אחרים:

פייסבוק
טוויטר
לינקדין

תודה שבחרת להצטרף אלי ולצעוד בדרך לרווחה כלכלית

בנוסף, אני מזמין אותך לקרוא את תקציר הספר

לחשוב עשיר להיות עשיר